Home » Istorie » Arheologii din Azerbaidjan au scos la lumină o masă ritualică veche de 3.500 de ani

Arheologii din Azerbaidjan au scos la lumină o masă ritualică veche de 3.500 de ani

Arheologii din Azerbaidjan au scos la lumină o masă ritualică veche de 3.500 de ani
Credit foto: Universitatea din Catania
Publicat: 21.07.2024

Arheologii de la Universitatea din Catania au descoperit o masă ritualică veche de 3.500 de ani, cu vesela din ceramică încă in situ.

Descoperirea a fost făcută la Tava Tepe, un sit din Epoca Târzie a Bronzului situat în regiunea Caucazului, în apropiere de granițele dintre Armenia, Georgia și Azerbaidjan.

Potrivit cercetătorilor, Tava Tepe a servit probabil drept punct de popas pentru nomazii care călătoreau între bazinul râului Kura și Munții Caucaz.

Excavațiile au scos la iveală o structură de pământ în formă de cerc concentric, cu o zonă de bucătărie și o masă ritualică, cu ustensile de ceramică încă la locul lor, precum și cu locuri speciale pentru tipsiile folosite pentru gătit.

Un sit din Epoca Târzie a Bronzului, situat în regiunea Caucazului

Urmele de ardere indică faptul că mâncarea a fost gătită în interiorul unor recipiente ceramice, fapt evidențiat de resturile de boluri și pahare din ceramică neagră arsă împrăștiate în zona de excavare.

„Structura prezenta o intrare monumentală cu coloane de lemn și un acoperiș de paie, care probabil acoperea întregul complex. Numeroasele găuri de stâlpi, accentuând designul circular, indică faptul că structura avea un diametru de aproximativ 15 metri”, au explicat cercetătorii.

Exteriorul zonei circulare este marcat de un număr mare de oase de animale (bovine, ovine și porcine), la care se adaugă ceramică depozitată ca gunoi.

Mâncarea a fost gătită în interiorul unor recipiente ceramice

Depozitul oferă noi informații cu privire la tipul de hrană consumată la Tava Tepe, care făcea parte dintr-o masă ritualică comună între membrii comunităților nomade.

Natura rituală este sugerată de descoperirea figurinelor umane așezate în gropi și de faptul că ceramica de pe masa ritualică pare să fi fost sigilată intenționat într-un strat gros de pământ compactat.

Arheologii intenționează să prezinte descoperiri suplimentare privind Tava Tepe în cadrul unui festival.

O expoziție găzduită de Universitatea din Catania din Sicilia, Italia este programată pentru luna decembrie, scrie HeritageDaily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un mormânt bogat dezvăluie un ritual înfiorător al culturii antice Coclé

Ce arată semințele și fructele din „casa” lui Goliat despre ritualurile filistenilor?

Ciorile își comemorează morții printr-un ritual bizar

Arheologii au descoperit dovezi ale unor decapitări ritualice într-o piramidă mayașă

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase