Home » Istorie » O fosilă veche de 99 de milioane de ani dezvăluie o nouă specie de dinozaur care trăia în vizuini

O fosilă veche de 99 de milioane de ani dezvăluie o nouă specie de dinozaur care trăia în vizuini

O fosilă veche de 99 de milioane de ani dezvăluie o nouă specie de dinozaur care trăia în vizuini
Ilustrație artistică: specia de dinozaur Fona herzogae. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 21.07.2024

Cu milioane de ani în urmă, dinozaurii stăpâneau Pământul. Dar nu toți erau giganți și cutreierau suprafața. Unii erau mici și le plăcea să-și petreacă timpul în vizuini subterane.

Paleontologii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord și de la Muzeul de Științe Naturale din Carolina de Nord au descoperit o nouă specie de dinozaur din Formațiunea Cedar Mountain din Utah.

Această nouă specie, numită Fona herzogae, a existat acum 99 de milioane de ani în Utah. Alături de această fosilă, oamenii de știință au descoperit în regiune mai multe rămășițe ale unor indivizi diferiți aparținând aceleiași specii. „Scheletele de Fona sunt mult mai comune în această zonă decât am fi prezis pentru un animal mic cu oase fragile”, a declarat Lindsay Zanno, șeful paleontologiei de la Muzeul de Științe Naturale din Carolina de Nord.

„Cea mai bună explicație pentru faptul că găsim atât de multe exemplare și le recuperăm în pachete mici de mai mulți indivizi este că trăiau cel puțin o parte din timp sub pământ. În esență, Fona a făcut munca grea pentru noi, îngropându-se în toată această zonă.”

Fosila bine conservată împreună cu caracteristicile anatomice sugerează că acești dinozauri și-au petrecut probabil o parte din viață în vizuini subterane. Această formă de viață parțial subterană este denumită semifosorială, scrie InterestingEngineering.

Specia este strămoșul lui Thescelosaurus, un gen de dinozauri de mărimea unei capre care a apărut spre sfârșitul Cretacicului târziu în America de Nord.

Un aspect ascuns al vieții din perioada cretacică

Rămășițele fosilizate ale lui Fona indică un stil de viață săpător. Mușchi bicepși puternici, puncte robuste de fixare a mușchilor pe șolduri și picioare, un bazin fuzionat pentru stabilitate în timpul săpăturilor și membrele posterioare considerabil mai mari decât cele anterioare – toate acestea sugerează că Fona era bine echipat pentru viața sub pământ.

Examinarea specimenului sugerează că Fona era un erbivor de talia unui câine mare, cu un aspect mai simplu decât verii săi cu coarne și armuri.

Această specie nou descrisă este un văr îndepărtat al unui alt dinozaur care trăia parțial sub pământ. Denumit Willo (Thescelosaurus neglectus), acest dinozaur a fost, de asemenea, dezgropat de cercetătorii din Carolina de Nord.

Spre deosebire de dinozaurii mai mari, ale căror oase sunt mai susceptibile de a se fosiliza, scheletele complete ale Fona sugerează că au murit și au fost îngropate sub pământ, posibil în vizuinile lor.

Noua specie a existat acum 99 de milioane de ani în Utah

„Prejudecata în înregistrările fosile este în favoarea animalelor mai mari, în primul rând pentru că în mediile de câmpie inundabilă, cum ar fi Mussentuchit, oasele mici de la suprafață se vor împrăștia adesea, vor putrezi sau vor fi scormonite înainte de îngropare și fosilizare”, a explicat Haviv Avrahami, doctorand la NC State.

„Dar Fona este adesea găsită completă, cu multe dintre oasele sale conservate în postura originală de moarte, cu pieptul în jos și membrele anterioare întinse, și în stare excepțional de bună”, a spus Avrahami. „Dacă ar fi fost deja sub pământ într-o vizuină înainte de moarte, acest tip de conservare ar fi fost mai probabil.”

Deși paleontologii nu i-au localizat încă vizuinile. Ei au identificat tuneluri și camere ale rudei sale apropiate, Oryctodromeus, în Idaho și Montana. Acest lucru întărește argumentele în favoarea comportamentului de scormonitor al lui Fona.

Descoperirea aruncă lumină asupra unui aspect ascuns al vieții din perioada cretacică mijlocie, oferind o imagine mai completă atât a animalelor de deasupra solului, cât și a celor subterane.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Dacă păsările sunt dinozauri, de ce nu au sânge rece?

Dinozaurul Lokiceratops are cele mai impresionante coarne descoperite până acum

Pielea bizară a unui dinozaur este o „bijuterie” de fosilă. Ce secrete ascunde?

Când a apărut primul dinozaur cu sânge cald?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase