Test de cultură generală. Care dictator a fost înnobilat de un rege britanic?

12 07. 2024, 11:00

Astăzi vom face un popas în istorie și vom răspunde la întrebarea: care dictator a fost înnobilat de un rege britanic?

Care dictator a fost înnobilat de un rege britanic? Este vorba despre Benito Mussolini.

Benito Mussolini a fost numit cavaler de către regele britanic George al V-lea; dar calitatea de cavaler i-a fost revocată după ce Mussolini a declarat război Regatului Unit, potrivit Britannica.

Care dictator a fost înnobilat de un rege britanic? Ascensiunea lui Mussolini

Benito Amilcare Andrea Mussolini s-a născut pe 29 iulie 1883 în Predappio, în partea central-nordică a Italiei. Tatăl său era fierar. Perspectivele de angajare în zonă erau reduse, așa că în 1902 Mussolini s-a mutat în Elveția, unde a devenit implicat în politica socialistă. S-a întors în Italia în 1904 și a lucrat ca jurnalist în presa socialistă, dar sprijinul său pentru intrarea Italiei în Primul Război Mondial a dus la ruptura sa cu socialismul. A fost recrutat în armata italiană în septembrie 1915.

În martie 1919, Mussolini a format Partidul Fascist, atrăgând sprijinul multor veterani de război șomeri. I-a organizat în echipe armate cunoscute sub numele de Cămășile Negre, care și-au terorizat oponenții politici. În 1921, Partidul Fascist a fost invitat să se alăture guvernului de coaliție, conform BBC.

În iulie 1943, trupele aliate au debarcat în Sicilia. Mussolini a fost răsturnat și închis de foștii săi colegi din guvernul fascist. În septembrie, Italia a semnat un armistițiu cu Aliații. Armata germană a început ocuparea Italiei și Mussolini a fost salvat de comandouri germane. A fost instalat ca lider al unui nou guvern, dar avea puțină putere. Pe măsură ce Aliații avansau spre nordul Italiei, Mussolini a fugit spre Elveția. A fost capturat de partizanii italieni și împușcat pe 28 aprilie 1945.

Vă recomandăm să citiți și:

Witold Pilecki, spionul polonez de la Auschwitz

Se împlinesc 481 de ani de la moartea omului care ne-a învăţat că Pământul se învârte în jurul Soarelui

Cine a fost politicianul care i-a captivat pe români prin frumusețea sufletului: „N-a fost om care să bată la ușa lui fără să-și vadă durerea alinată”

Se împlinesc 90 de ani de la prinderea şi uciderea unui faimos cuplu criminal din SUA