Templu ceremonial vechi de 5.000 de ani, descoperit sub o dună de nisip în Peru
Arheologii au descoperit ruinele unui templu ceremonial vechi de 5.000 de ani și rămășițe scheletice umane sub o dună de nisip din Peru.
Situl templului, care se află în districtul Zaña din nord-vestul Peru, face parte din complexul arheologic Los Paredones de la Otra Banda-Las Ánimas, conform unei declarații traduse a Ministerului Culturii din Peru.
După ce săpăturile au început acum o lună, cercetătorii au descoperit ceea ce a mai rămas din zidurile unui templu cu mai multe etaje. Înghesuite între pereți se aflau scheletele a trei adulți.
Înmormântările, care conțin ofrande învelite în pânză, oferă dovezi că acesta ar fi putut fi locul unui ritual de sacrificiu, a raportat Channel News Asia.
Scheletele a trei adulți au fost găsite înghesuite între pereții templului
„Ne aflăm probabil în fața unui complex religios vechi de 5.000 de ani care se află într-un spațiu arheologic definit de ziduri construite din noroi”, a declarat Luis Armando Muro Ynoñán, directorul Proiectului arheologic al peisajelor culturale din Valea Úcupe – Zaña.
„Avem ceea ce ar fi fost o scară centrală din care se urca la un fel de scenă în partea centrală”.
Pereții erau decorați cu frize complicate reprezentând imagini ale corpului uman cu un cap de pasăre, trăsături feline și gheare de reptilă, scrie LiveScience.
„O tencuială fină cu un design pictural”
Porțiunile superioare ale pereților erau acoperite cu o „tencuială fină cu un design pictural”, potrivit declarației.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, un alt monument care datează undeva între anii 600 și 700 d.Hr., care ar fi fost în perioada Moche din Peru.
Moche, care practicau sacrificii umane, sunt cunoscuți pentru templele lor mari și pentru operele lor de artă, inclusiv pahare de ceramică în formă de capete umane.
Echipa a identificat, de asemenea, înmormântarea unui copil în vârstă de 5 sau 6 ani, dar înmormântarea a avut loc ani mai târziu.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Un templu dedicat lui Hercule și Alexandru cel Mare a fost dezgropat în Irak
Templul culturii din inima Bucureştiului. A fost inaugurat în urmă cu 171 de ani
Un templu legendar considerat pierdut a fost redescoperit în Mexic