Home » Istorie » Descoperire incredibilă într-o canalizare romană de acum 2.000 de ani, în Bulgaria

Descoperire incredibilă într-o canalizare romană de acum 2.000 de ani, în Bulgaria

Publicat: 11.07.2024

Arheologii au descoperit o comoară din antichitate excavând o canalizare romană la Heraclea Sintica, în Bulgaria.

Statuia zeului mesager Hermes a fost o descoperire neașteptată. Dr. Lyudmil Vagalinski, arheologul principal, a declarat că capul statuii este bine conservat și „se află într-o stare foarte bună”.

Echipa a presupus că statuia a ajuns într-o canalizare romană și a fost îngropată în pământ din cauza faptului că Imperiul Roman devenise deja un stat creștin, ceea ce, la rândul său, a conservat-o, făcând-o cea mai exemplară statuie din antichitate descoperită vreodată în Bulgaria.

O canalizare romană ascunde cea mai bine conservată statuie din Bulgaria

Excavațiile au loc din 2007, sub conducerea lui Lyudmil Vagalinski, de la Institutul Național de Arheologie din Sofia. Până acum, au fost descoperite tuneluri, arcade și chiar un studio care producea măști pentru teatru. În interiorul sistemului roman de canalizare, cunoscut sub numele de Cloaca Maxima, conform Greek City Times, arheologii au dat peste o statuie a unui bărbat excepțional de bine conservată.

Datorită caracteristicilor sale, arheologii cred că este o copie romană a unei sculpturi grecești a lui Hermes, zeul mesager al zeilor, dar și al iernii, călătorilor, păstorilor, somnului și al viselor, așa că Hermes are o arie largă de influență. Având în vedere locația sa, într-un canal de scurgere, ceea ce i-a surprins pe arheologi, aceștia și-au imaginat că statuia a fost plasată acolo fie pentru a o conserva, fie pentru a o respinge, deoarece orașul se convertise deja la creștinism, deși rădăcinile sale erau încă păgâne, scrie Interesting Engineering.

Ruinele Heraclea Sintica, odată un oraș balcanic important, au fost descoperite în 2002, când a fost găsită accidental o inscripție latină documentând corespondența dintre împăratul Galerius și Cezarul Maximinus II.

Un loc lovit de cutremure

Conform cercetărilor publicate de arheologii principali, orașul grec antic era centrul de așezare al văii râului Struma de Mijloc timp de aproape 800 de ani. Fondat de Filip al II-lea al Macedoniei între 356 și 339 î.Hr. în sud-vestul Bulgariei, a înlocuit un loc mai vechi, un centru tribal trac cunoscut sub numele de Sintia.

Deși diferite grupuri tribale trăiau în zonă, inscripțiile și monedele i-au ajutat pe arheologi să identifice orașul. „Spiritul puternic al heracleenilor i-a ajutat să învingă mai multe atacuri inamice”. Totuși, nu și cutremurul fatal din 425 d.Hr.

Cutremurele anterioare au încetinit dezvoltarea orașului, dar absența oaselor sugerează că cutremurele mai mici i-au avertizat pe locuitori să evacueze. Cu toate acestea, atunci când s-a produs cutremurul din 425, a distrus infrastructura orașului. Orașul a intrat în declin și a fost abandonat în jurul anului 500, împreună cu statuia lui Hermes.

În jurul anului 380, Imperiul Roman a adoptat creștinismul ca religie oficială a statului, ceea ce ar putea explica de ce locuitorii au ascuns statuia grecească, deși nu au distrus-o, orașul fiind deja în pericol din cauza invadatorilor și a cutremurelor.

„Tot ce era păgân a fost interzis și au adoptat noua ideologie”, a declarat Vagalinski. Dar a adăugat că totuși au avut grijă de vechii zei, poate ca opere de artă sau dintr-un respect de bază, și, în mod amuzant, au pus-o într-o canalizare romană. Poate din motive strict practice.

Descoperirea statuii este semnificativă, a notat Dr. Vagalinski, ca fiind cea mai bine conservată statuie din antichitate descoperită vreodată la Heraclea Sintica și, posibil, în întreaga Bulgarie.

Vă recomandăm să citiți și:

Fosilele unui vânător gigant au fost descoperite în Namibia

Uniunea de la Kalmar, momentul în care s-au unificat regatele nordice

Timur, autointitulat Sabia Islamului. Marele cuceritor turco-mongol

În urmă cu 527 ani, navigatorul Vasco da Gama deschidea drumul spre Asia

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase