Home » Istorie » Istoria modei, modificată pentru totdeauna de invenția acelor din os de acum 40.000 de ani

Istoria modei, modificată pentru totdeauna de invenția acelor din os de acum 40.000 de ani

Publicat: 04.07.2024

Cercetătorii s-au scufundat în trecut pentru a înțelege evoluția modei. Hainele au început ca o necesitate, iar acum au devenit un instrument social major care are un impact asupra societăților umane de secole.

O echipă de arheologi condusă de Dr. Ian Gilligan de la Universitatea din Sydney a descoperit că acele cu ochi pentru cusut au fost o nouă inovație tehnologică utilizată pentru a împodobi hainele în scopuri sociale și culturale, marcând trecerea majoră de la haine ca protecție la haine ca expresie a identității.

Ei spun că apariția acelor cu ochi în urmă cu aproximativ 40.000 de ani a marcat o schimbare esențială în funcția hainelor, de la o simplă protecție, la un mediu important de exprimare socială și culturală, scrie InterestingEngineering.

„Uneltele cu ace cu ochi reprezintă o evoluție importantă în preistorie, deoarece documentează o tranziție a funcției îmbrăcămintei de la scopuri utilitare la scopuri sociale”, a declarat Dr. Gilligan.

Invenția a reprezentat o schimbare crucială

Acele cu ochi sunt unelte confecționate din os care prezintă o mică gaură perforată, sau „ochi”, în apropierea unui capăt, care permite înfiletarea de sine, ață sau alte materiale. Acest lucru face posibilă coaserea unor bucăți de țesătură sau piele împreună.

Această unealtă găsită prima dată în Siberia a fost numită „cel mai iconic dintre artefactele paleolitice din Epoca de Piatră”.

A ajutat designerii de îmbrăcăminte, țesătorii și dezvoltatorii de textile din antichitate să realizeze haine mai precise, mai perfecte, cu cusături fine, reunindu-se pentru a crea o îmbrăcăminte împodobită și bine adaptată.
Acum, oamenii de știință se întreabă când a început omenirea să se îmbrace pentru a se exprima sau a-i impresiona pe ceilalți.

„Ceea ce mă intrigă este tranziția hainelor de la o necesitate fizică în anumite medii, la o necesitate socială în toate mediile”.

Cel mai iconic dintre artefactele paleolitice din Epoca de Piatră

Dr. Gilligan a explicat că s-a stabilit deja că îmbrăcămintea, până la ultimul ciclu glaciar, a fost utilizată doar ad hoc. Uneltele clasice asociate cu acestea sunt răzuitoarele ascunse sau răzuitoarele de piatră, iar acestea par să fi dispărut în timpul diferitelor faze ale ultimelor glaciațiuni.

Acum, autorii studiului susțin că îmbrăcămintea a devenit decorativă deoarece climatele mai reci din timpul ultimei glaciațiuni au făcut ca metodele tradiționale de decorare a corpului să devină nepractice.

„De aceea, apariția acelor cu ochi este deosebit de importantă, deoarece semnalează utilizarea hainelor ca decor”, a spus el. „Acele cu ochi ar fi fost deosebit de utile pentru cusăturile foarte fine care erau necesare pentru decorarea hainelor”.

Studiul a fost publicat în revista Science Advances.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Artefactul misterios care ar putea elucida expediția unui celebru explorator spaniol

Un artefact extraordinar oferă indicii despre originea limbii basce

Aproape 2.000 de artefacte au fost furate de la British Museum

Arheologii au dezgropat un număr impresionant de artefacte din Epoca Angkor

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase