Home » Istorie » Test de cultură generală. Când au ajuns europenii în America de Nord?

Test de cultură generală. Când au ajuns europenii în America de Nord?

Publicat: 26.06.2024

A venit timpul să aflăm lucruri noi despre istorie. De exemplu, când au ajuns europenii în America de Nord.

Când au ajuns europenii în America de Nord? Acest lucru se întâmpla cu mult timp înaintea lui Cristofor Columb.

Cu aproape 500 de ani înaintea lui Columb, exploratorii vikingi au trăit într-o așezare în ceea ce este acum Newfoundland, Canada, conform Britannica.

Când au ajuns europenii în America de Nord? Povestea vikingilor

Vikingii nu își spuneau „vikingi”, deoarece acest termen nu i se aplică unei anumite grupări sau unui trib de oameni. În timpul Epocii Vikingilor (aproximativ 790-1066 d.Hr.), țările Scandinaviei așa cum le cunoaștem astăzi nu existau, iar oamenii trăiau în principal în clanuri și triburi răspândite în întreaga regiune. Cuvântul „viking” însemna „piraterie” sau „expediție de prăduit” în Limba nordică veche și era o activitate pe care o făceau, nu un descriptor personal.

Multe dintre informațiile pe care le avem astăzi despre vikingi provin de pe pietre runice, pietre uriașe pe care vikingii le-au sculptat cu povești despre ei înșiși și istoria lor, scrise cu rune, sistemul lor comun de scriere. Multe dintre aceste pietre sunt pietre memoriale, care povestesc despre oamenii care au murit. Suedia are aproximativ 2.500 de astfel de pietre, iar altele sunt răspândite în întreaga Scandinavie. Vikingii au lăsat, de asemenea, urme cu rune și în alte locuri; printre altele, și-au scris numele pe pereții Hagia Sophia din Turcia, potrivit Britannica.

Cum era stratificată societatea vikingilor?

Societatea vikingă era stratificată în trei clase: jarli, karli și thralli. Jarlii erau conducătorii, aristocrația. Karlii erau muncitorii, majoritatea erau fermieri. Thrallii erau sclavi și servitori pentru celelalte două clase superioare. Mulți thralli erau capturați în raiduri în străinătate.

Vikingii aveau o adunare de guvernare numită „thing” (întâmplător, aceasta este și originea cuvântului din limba engleză). Bărbații liberi dintr-o regiune participau la un thing pentru a rezolva dispute, a alege lideri și pentru a desfășura alte activități legislative și uneori comerciale. Parlamentele Islandei, Danemarcei și Norvegiei încă includ variante ale cuvântului „thing” în numele lor: Althing („thingul general”), Folketing („thing al poporului”) și Storting („marele thing”).

Vă recomandăm să citiți și:

A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l va omorî în bătaie

De ce au dispărut vânători-culegătorii din Europa?

Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?

Un șarpe enorm din India antică era mai lung decât un autobuz

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase