O navă vikingă a fost găsită cu ajutorul unui detector de metale
Arheologii au descoperit o navă vikingă îngropată la nord-vest de Tønsberg în comitatul Vestfold, Norvegia.
În 2018, un studiu cu detectorul de metale efectuat pe un câmp de la Jarlsberg Hovedgård a scos la iveală urme împrăștiate de nituri de fier. Această descoperire a determinat un studiu cu ajutorul radarului de penetrare a solului, sugerând prezența potențială a unei movile funerare.
Jarlsberg Hovedgård este reședința familiei Wedel-Jarlsberg și a contelui și contesei de Jarlsberg, care au condus din punct de vedere istoric comitatul Jarlsberg.
Activitatea agricolă a șters orice urmă a movilei, împrăștiind niturile la suprafață sau înglobându-le în solul puțin adânc, până la adâncimea aratului.
Activitatea agricolă a șters orice urmă a movilei
Săpăturile recente efectuate de arheologii de la Universitatea din Oslo au confirmat acum că movila a conținut cândva un mormânt de navă vikingă.
„Acum putem spune cu certitudine că da, aici se află rămășițele unei nave vikinge. Această descoperire adaugă un nou punct de reper pe hartă, cândva un sit important în timpul epocii vikinge”, a explicat Christian Løchsen Rødsrud.
Două săptămâni de investigații arheologice au scos la iveală nituri care sugerează prezența unei nave mari, comparabilă cu cele descoperite la Gokstad și Oseberg.
Au fost dezgropate aproximativ 70 de nituri, ale căror dimensiuni indică faptul că acestea reuneau scânduri de lemn cu o grosime de până la 2,5 centimetri.
Cine ar fi fost îngropat în navă?
Excavațiile au găsit, de asemenea, crampoane de cal, sugerând că acestea au fost depuse ca bunuri funerare, o temă comună în obiceiurile de înmormântare din epoca vikingă.
„Găsirea crampoanelor de cal în material sugerează că și restul bunurilor funerare se află pe teren”, spune Rødsrud.
Cine a fost îngropat în navă este deschis speculațiilor.
O teorie sugerează că locul ar putea fi mormântul regelui viking Bjørn Farmann – fiul lui Harald Fairhair. Conform saga lui Snorri, Bjørn a fost ucis la moșia Sæheimr de fratele său, Eric Bloodaxe, scrie HeritageDaily.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Vikingii și-ar fi modificat dinții ca simbol al inițierii
Un studiu arată că vikingii sufereau de carii
Rutele comerciale ale vikingilor, dezvăluite într-un nou studiu
Noi dovezi arată că vikingii au ajuns în America înaintea lui Cristofor Columb