Arheologii de la Universitatea din Hradec Králové au descoperit o structură uriașă de movilă în timpul investigațiilor arheologice preliminare de-a lungul traseului autostrăzii D35 Plotiště-Sadová din Cehia.
Excavațiile în zonă au scos la iveală „un jgheab trapezoidal alungit”, o caracteristică tipică a tumulilor lungi, care măsoară și până la 190 de metri în lungime.
Potrivit cercetătorilor, această descoperire reprezintă cel mai lung monument de acest tip cunoscut până acum în Europa.
Estimările datează monumentul în Epoca Cuprului, o perioadă care a marcat tranziția între Neolitic și Epoca Bronzului, identificată printr-o creștere a utilizării cuprului topit.
Potrivit cercetătorilor, monumentul este cel mai probabil asociat culturii Funnel(-neck-)beaker, pe scurt TRB sau TBK (3800-3350 î.Hr.), denumită astfel datorită ceramicii, recipientelor și amforelor cu partea superioară în formă de pâlnie.
În contextul ipotezei Kurgan (sau ipoteza stepei), cultura este considerată una non-indo-europeană, reprezentând, de fapt, o cultură de origine neolitică, spre deosebire de popoarele vorbitoare de limbă indo-europeană care au pătruns ulterior dinspre est.
Muntele în sine a fost complet arat în urma activității agricole, cu toate acestea, săpăturile au stabilit că muntele are o lățime de 15,1 metri și este orientat în direcția nord-est-sud-vest.
„Pe lângă șanțul perimetral, am reușit să găsim și intrarea în movilă, care se păstrează sub forma unor găuri de stâlpi și a unui șanț”, se arată într-o declarație de presă a Universității din Hradec Králové.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, 29 de înmormântări asociate cu movila. Două dintre aceste înmormântări sunt situate în zona centrală și au rămășițe scheletice plasate pe partea stângă, orientate spre nord.
Mai multe obiecte plasate ca ofrande au fost descoperite în timpul studiului monumentului în apropierea înmormântărilor centrale. Acestea includ fragmente ceramice, patru vârfuri de săgeată din silex și o lamă din silex, scrie HeritageDaily.
O movilă funerară aparent goală ascunde o navă vikingă veche de 1.200 de ani
O cetate ascunsă, descoperită sub o movilă funerară din Cipru. De ce este specială?
O movilă în formă de piramidă ar putea fi cel mai vechi monument de război din lume