Home » Istorie » Cel mai vechi vin din lume, descoperit într-un mormânt roman din Spania

Cel mai vechi vin din lume, descoperit într-un mormânt roman din Spania

Cel mai vechi vin din lume, descoperit într-un mormânt roman din Spania
Credit foto: Daniel Cosano et al, Journal of Archaeological Science: Reports, 16 iunie 2024
Publicat: 28.06.2024

Cel mai vechi vin descoperit vreodată este de culoare brun-roșiatică, din cauza reacțiilor chimice care au avut loc în cei 2.000 de ani de când vinul alb a fost turnat într-o urnă funerară din sudul Spaniei. Acesta conținea, printre altele, și oasele incinerate ale unui bărbat roman.

Analizele efectuate de experții de la Universitatea din Cordoba au stabilit că vechiul lichid din urnă – care a fost găsit într-un mormânt roman rar și neatins, descoperit din întâmplare în orașul Carmona din Andaluzia în urmă cu cinci ani – este un vin local, asemănător cu sherry.

Înainte de această descoperire, care este raportată în Journal of Archaeological Science: Reports, cel mai vechi vin păstrat în stare lichidă era o sticlă de vin Speyer, excavată dintr-un mormânt roman din apropierea orașului german Speyer în 1867 și datată în jurul anului 325 d.Hr.

Urna spaniolă a fost recuperată în 2019, după ce o familie care efectua lucrări la casa lor din Carmona a dat peste un mormânt scufundat pe proprietatea lor.

„Este un mormânt scufundat care a fost excavat din stâncă, ceea ce i-a permis să rămână în picioare timp de 2.000 de ani”, a declarat José Rafael Ruiz Arrebola, un chimist organic de la Universitatea din Cordoba, care a condus analiza vinului, scrie The Guardian.

Cel mai vechi vin descoperit vreodată are 2.000 de ani

„Trebuie să aplaudăm spiritul civic al proprietarilor casei, care au sunat imediat la departamentul de arheologie al orașului. Arheologii orașului și-au dat seama rapid că mormântul era incredibil de neobișnuit – romanii erau mândri, chiar și în moarte, și obișnuiau să construiască monumente funerare, cum ar fi turnuri, deasupra mormintelor lor, astfel încât oamenii să le poată vedea. Ei doreau să rămână în memoria oamenilor.”

Mormântul conținea opt nișe funerare, dintre care șase conțineau urne făcute din calcar, gresie sau sticlă și plumb. Fiecare urnă conținea rămășițele osoase incinerate ale unei singure persoane, iar două dintre urne erau inscripționate cu numele celor decedați: Hispanae și Senicio.

„A fost o surpriză și mai mare atunci când arheologii au deschis urna și au văzut că era plină de lichid”, a declarat Ruiz Arrebola.

„Urna conținea, de asemenea, oasele incinerate ale unui bărbat și un inel de aur decorat cu un Janus cu două capete. Acesta a fost pus ulterior, iar mortul nu îl purta când a fost incinerat. Erau, de asemenea, ceea ce ar putea fi picioarele de metal ale patului pe care a fost incinerat cadavrul.”

Fiecare urnă conținea rămășițele osoase incinerate

După ce Ruiz Arrebola și echipa sa au stabilit că cei aproximativ cinci litri de lichid roșiatic din flaconul de sticlă din interiorul urnei nu proveneau de la condensare sau de la inundații, au început să îl analizeze. Testele au arătat că acesta avea un PH de 7,5 – apropiat de cel al apei – și conținea elemente chimice foarte asemănătoare cu cele din vinurile actuale.

„Am căutat biomarkeri, care sunt compuși chimici care îți spun fără echivoc ce este o anumită substanță”, a declarat chimistul. „În acest caz, am căutat polifenoli exclusiv din vin – și am găsit șapte. Am comparat acești polifenoli cu cei din vinurile din această parte a Andaluziei – și s-au potrivit. Așa că asta a confirmat că era vorba de vin. Următorul lucru de făcut a fost să stabilim dacă este vorba de un vin alb sau de un vin roșu.”

Lipsa acidului siringic, care se formează atunci când pigmentul principal din vinurile roșii se descompune, indica în mod clar că era vorba de un vin alb – la fel ca și mozaicurile romane locale care arată oameni călcând struguri albi.

Chimistul și echipa sa speră că tehnicile pe care le-au rafinat și pe care le-au dezvoltat în timpul investigațiilor lor vor ajuta alți cercetători care studiază alimentele și vinurile antice.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Câți oameni mor din cauza tutunului, alcoolului, fast-foodului și a combustibililor fosili în Europa?

De ce nu este bine să bei alcool, iar apoi să te culci în timpul unui zbor lung?

Un avion plin cu turiști britanici a rămas fără alcool într-un timp record

Consumul de alcool „până la leșin” poate duce la Alzheimer

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase