O placă bizantină rară sculptată în os, descoperită într-un oraș din Rusia

30 06. 2024, 19:00

Arheologii de la Institutul de Arheologie RAS au descoperit o placă bizantină, sculptată în mod complex din os de animal, în interiorul zidurilor istorice din Suzdal, Rusia.

Placa pătrată măsoară 45 x 46 mm și prezintă o imagine sculptată complexă a unui războinic care mânuiește o sabie și un scut.

Reprezentarea detaliată include trăsături faciale fin lucrate, pe lângă cele șase găuri de montare asimetrice din jurul marginii exterioare ridicate.

Experții sugerează că placa este o suprapunere decorativă de la un sicriu confecționat de artizani din Chersonesus sau Constantinopol în perioada bizantină.

Placa prezintă o imagine sculptată complexă a unui războinic

Aceste sicrie au fost comune între secolele al X-lea și al XII-lea și prezentau mici plăci atașate cu ajutorul unor cuie sau ace de os.

Inițial, plăcile erau realizate din materiale rare, cum ar fi fildeșul, dar începând cu secolul al XII-lea, tradiția a trecut la utilizarea osului de la animale domestice sau sălbatice.

„Plăcile de os din cutii decorate cu sculpturi artistice în relief reprezintă o descoperire extrem de rară și valoroasă pe teritoriul Rusiei”, se arată în comunicatul de presă al Institutului de Arheologie RAS.

Plăcile erau realizate din materiale rare

Placa a fost descoperită printre rămășițele unor locuințe istorice din secolele XII-XIV, scrie HeritageDaily.

Alături de acestea erau și cruci de piatră, un encolpion (un medalion purtat de episcopii ortodocși și catolici din estul Europei), un vas de sticlă cu o pictură emailată, o cheie de fier și sigilii de tip Drahičyn din regiunea Brest din Belarus.

„Descoperirea indică faptul că locuitorii din Suzdalul medieval au îmbrățișat nu numai viziunea creștină tradițională asupra lumii și elementele culturii materiale, ci au avut, de asemenea, expunere la imagini și mitologie antice prin intermediul unor astfel de obiecte, care erau componente integrale ale artei bizantine„, a declarat Institutul de Arheologie RAS.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Mozaic bizantin cu motive florale, dezgropat în Israel

Ce reprezintă semnele în formă de cruce găsite pe craniul unei femei din perioada bizantină?

Arheologii au dezgropat un călugăr bizantin înlănțuit cu inele de fier

O monedă bizantină rară ar putea arăta o explozie de supernovă din 1054 e.n.