Home » Istorie » Test de cultură generală. Cine a inventat banii?

Test de cultură generală. Cine a inventat banii?

Publicat: 21.06.2024

Istoria banilor este una foarte îndelungată. Ca una dintre principalele baze ale civilizației umane, utilizarea bancnotelor și a monedelor există de mii de ani. Dar când a început totul și cine a inventat banii?

Originea banilor (adică unde, când și cine a inventat banii) este incertă și complicată. Deoarece civilizațiile antice s-au dezvoltat în diferite perioade și și-au înregistrat istoria cu o varietate de abordări diferite (unele mai riguroase sau permanente decât altele), arheologii și istoricii pot face doar presupuneri.

În general, însă, banii au apărut ca mijloc de schimb. Odată cu inventarea lor, un obiect fizic precum o monedă sau o bucată de hârtie era schimbată pentru bunuri și servicii. Astăzi, mulți economiști susțin că banii au apărut pentru a înlocui sistemul de troc, în care oamenii schimbau bunuri și servicii direct, fără implicarea banilor.

Cine a inventat banii și de ce?

Adam Smith, economistul și filosoful scoțian din secolul al XVIII-lea care a scris „Avuția națiunilor” în 1776, a popularizat ideea că banii au evoluat pentru a înlocui trocul. Unii antropologi economici moderni, totuși, resping această afirmație.

În cartea sa din 2011, „Datoria: primii 5.000 de ani”, regretatul antropolog David Graeber a insistat că nu există multe dovezi care să susțină ideea că banii au înlocuit trocul. În schimb, Graeber a sugerat că oamenii foloseau mijloace de contabilitate (sisteme de datorie și credit), înregistrate în obiecte precum registrele și bilete la ordin, înainte ca monedele și bancnotele să preia conducerea.

Antropologul britanic Caroline Humphrey a ajuns la o concluzie similară într-o lucrare din 1985 publicată în Royal Anthropological Institute of Great Britain and Ireland. „Nu există niciun exemplu de economie de troc, pur și simplu, care să fi fost descris vreodată, cu atât mai puțin emergența banilor din ea”, a scris ea. Astfel, argumentele pentru și împotriva „banilor după troc” și a „trocului după bani” sunt complexe, complicate și departe de a fi stabilite, chiar și în prezent.

Indiferent care a apărut primul, însă, un lucru este sigur: oamenii au început în cele din urmă să folosească obiecte drept monedă, atribuindu-le o valoare imensă, scrie Discover Magazine.

Primele monede

Atât banii-cochilii (constituiți din cochilii sau mărgele) cât și banii-produse (constituiți din obiecte care au o utilizare practică, precum grâul) par să fi format primele forme de monedă din întreaga lume, de la triburile indigene din America până la satele din Africa și populațiile din Asia și insulele din Pacificul de Sud.

În China, prima monedă consta în cochilii de Cypraeidae, deși aceste mici comori au fost curând înlocuite și schimbate cu monede fabricate din metal. Unii cercetători afirmă că această tranziție a avut loc în Perioada Primăverii și Toamnei, undeva între secolele al VIII-lea î.Hr. și al V-lea î.Hr.

Vă recomandăm să citiți și:

Povestea întemeierii Romei, oraşul de pe Şapte Coline. Ab urbe condita!

Anders Celsius, omul din spatele scalei de temperatură

Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912

Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am descoperit vor avea vreo aplicație practică”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase