Home » Istorie » Secretele sacrificiilor mayașe de copii, descoperite cu ajutorul ADN-ului antic

Secretele sacrificiilor mayașe de copii, descoperite cu ajutorul ADN-ului antic

Publicat: 01.07.2024

După ce au analizat rămășițele de la 64 de persoane sacrificate, dintre care majoritatea erau copii, cercetătorii au dezvăluit noi detalii despre sacrificiile umane din vechiul sit mayaș Chichén Itzá.

Publicate în Nature, aceste rezultate arată că, de fapt, contrar credinței populare, fiecare dintre indivizii sacrificați ritualic era de sex masculin. În plus, mulți dintre ei erau strâns înrudiți, inclusiv două perechi de gemeni identici, evocând teme importante din mitologia mayașă.

Aceste genomuri străvechi arată, de asemenea, că, în ciuda colonialismului european, moștenirea genetică a vechilor mayași continuă în populația indigenă din regiune de astăzi.

Majoritatea celor sacrificați erau copii

Civilizația a fost o cultură mezoamericană din peninsula Yucatán din Mexic. Orașul Chichén Itzá a apărut în jurul anului 250 d.Hr. și s-a încheiat în 1697 d.Hr. odată cu cucerirea regiunii de către spanioli. A fost unul dintre cele mai mari și mai influente orașe mayașe și un centru politic al civilizației.

În prezent, Chichén Itzá este unul dintre cele mai intens studiate situri arheologice din întreaga Mesoamerica. Acesta conține două elemente importante din punct de vedere ceremonial. Cea mai cunoscută este cea mai mare structură de la Chichén Itzá, El Castillo (cunoscută și sub numele de Templul lui Kukulkán).

Indivizii sacrificați în ritualuri erau de sex masculin

Important era și Cenota Sacră (cunoscută și sub numele de Puțul Sacrificiului), o groapă naturală care duce la o sursă de apă subterană. Săpăturile de dragare de la începutul anilor 1900 au recuperat, printre altele, artefacte din aur și schelete umane de pe fundul cenotei. În timpul construirii în 1967 a unei piste de aeroport la 300 de metri nord-est de Cenota Sacră, a fost descoperit un chultún (o cisternă construită de om, de obicei pentru stocarea apei potabile).

Cămara și o peșteră adiacentă conțineau numeroase rămășițe scheletice acoperite de scoarță și praf de calcar, precum și oase de animale și obiecte din ceramică. Datarea cu radiocarbon a plasat aceste sacrificii rituale pe o perioadă de 500 de ani, de la aproximativ 600 d.Hr. până la 1100 d.Hr., cam în perioada de declin a lui Chichén Itzá.

Se crede că sacrificiile au fost asociate cu ciclurile agricole ale porumbului, o cultură de bază importantă pentru mayași. Sau este posibil ca acestea să fi fost oferite ca ofrande zeității mayașe a ploii, Chaac. Cu toate acestea, în ciuda anilor de studiu, multe întrebări despre utilizarea Chichén Itzá și dacă poporul mayaș a lăsat o moștenire genetică au rămas fără răspuns.

Datorită relatărilor spaniolilor din secolul al XVI-lea și a resturilor scheletice scoase din Cenota Sacră, s-a crezut că în acest sit au fost sacrificate mai ales femei tinere și fete, scrie Phys.org.

Gemenii în mitologia mayașă

Cu toate acestea, noile rezultate genetice ale rămășițelor găsite în chultún au arătat că fiecare dintre indivizi era de sex masculin. Analizele anterioare au arătat că aproximativ jumătate dintre indivizii sacrificați aveau vârste cuprinse între 3 și 6 ani și niciunul nu ajunsese la vârsta adultă.

Studiind ADN-ul colectat din oasele scheletelor, s-a aflat că un sfert dintre indivizi erau strâns înrudiți. Această cifră este mult mai mare decât cea pe care o observăm în mod normal în alte studii, chiar și în cazul cimitirelor antice.

Gemenii identici apar doar în aproximativ 0,4% dintre sarcini

Și mai intrigantă a fost descoperirea a două perechi de gemeni identici în Chultún. Gemenii identici apar doar în aproximativ 0,4% dintre sarcini, astfel încât observarea a două perechi de gemeni din 64 de indivizi este puțin probabil să se întâmple din întâmplare. Prin urmare, credem că este posibil ca ei să fi selectat în mod special gemeni pentru aceste sacrificii. Această descoperire nu a fost o surpriză, având în vedere importanța gemenilor în mitologia mayașă și în arta mayașă clasică.

Descoperirea unor gemeni identici și a altor rude apropiate într-un ritual de înmormântare în masă a copiilor de sex masculin sugerează că băieții ar fi putut fi selectați pentru sacrificiu datorită rudeniei lor biologice, precum și importanței gemenilor în mitologia mayașă.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Mayașii și-ar fi binecuvântat terenurile de sport cu ardei iute și plante halucinogene

O mască de jad veche de 1.700 de ani a fost recuperată dintr-o piramidă mayașă

„Soarele este mâncat”. Cum reușeau mayașii să prezică eclipsele?

Arheologii au descoperit dovezi ale unor decapitări ritualice într-o piramidă mayașă

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase