Săpăturile din zona Umm Al Quwain din Emiratele Arabe Unite au scos la iveală ruine din secolul al VI-lea care ar putea fi orașul pierdut Tu’am.
Ruinele sunt situate pe insula Al Sinniyah, parte a unei colecții de insule mici din partea vestică a peninsulei Khor Al Bidiyah. Studiile anterioare efectuate pe insulă au scos la iveală un sat și o mănăstire, care au fost în atenția cercetătorilor în timpul ultimului sezon de săpături.
Arheologii au descoperit dovezi ale unei așezări mai mari, primele semne de ocupație datând din secolul al IV-lea d.Hr. și atingând apogeul în secolul al V-lea sau al VI-lea.
Echipa a descoperit urmele unor clădiri impunătoare, semi-urbanizate, cu o suprafață de 30 de metri pătrați, care sunt strânse în jurul unor pasarele înguste.
Potrivit cercetătorilor, așezarea ar putea fi orașul pierdut Tu’am, așa cum este descris în textele arabe antice.
Tu’am a fost o capitală regională de pe coasta Golfului, renumită pentru industria pescuitului de perle și pentru comerțul cu pietre prețioase.
Populația a intrat în declin în urma unei epidemii și a tensiunilor regionale, iar ulterior a fost abandonată.
Mormintele comune din vecinătate susțin varianta istorică a ciumei, deoarece rămășițele scheletice nu prezintă urme de traume sau de moarte violentă, scrie HeritageDaily.
„Lucrările noastre arheologice au descoperit cea mai mare așezare, de departe, descoperită vreodată pe coasta Golfului Emiratelor”, a declarat profesorul Tim Power de la Universitatea din Emiratele Arabe Unite.
„Și este exact perioada potrivită pentru orașul descris în primele surse geografice islamice. Este în mod clar un loc foarte important. Nimeni nu l-a mai găsit vreodată”.
Profesorul Power a explicat că, deși nu au găsit dovezi clare (cum ar fi o inscripție care să poarte numele orașului), pe coastă nu au fost descoperite alte așezări importante din această perioadă, ceea ce întărește argumentul că așezarea este Tu’am.
Ce au descoperit arheologii după ce au studiat ceaunele din Epoca Bronzului?
Arheologii au descoperit graffiti printre ruinele de la Pompeii
Arheologii cred că au găsit locul în care a murit Augustus, primul împărat al Imperiului Roman
Arheologii au detectat o structură îngropată și mai multe anomalii lângă piramidele din Giza