Home » Istorie » O tăbliță cu scene de luptă și paleo-alfabet, descoperită în Spania

O tăbliță cu scene de luptă și paleo-alfabet, descoperită în Spania

O tăbliță cu scene de luptă și paleo-alfabet, descoperită în Spania
Foto: E. Rodriguez/M. Luque/CSIC
Publicat: 20.06.2024

Arheologii din Spania au descoperit o tăbliță cu scene de luptă și cu un alfabet; aceasta datează de acum 2.500 de ani.

Această tăbliță cu scene de luptă a fost găsită în timpul săpăturilor aflate în desfășurare la Casas del Turuñuelo, un sit tartesian antic din sud-vestul Spaniei, conform unui comunicat.

Poporul Tartessos era o civilizație antică ce s-a stabilit pentru prima dată în Peninsula Iberică în jurul secolului al VIII-lea î.Hr. și era cunoscută pentru sistemul ei elaborat de scriere. Până în secolul al IV-lea î.Hr., civilizația a dispărut în mod misterios.

O tăbliță cu scene de luptă dezvăluie detalii despre trecut

Pe tăbliță, cineva a sculptat o „secvență de 21 de semne” în scriptul paleo-hispanic, conform unui alt comunicat. Din păcate, o bucată din tăbliță s-a rupt, astfel încât cercetătorii pot doar specula cu privire la literele lipsă din serie.

„Cel puțin șase semne sunt pierdute în zona ruptă a piesei, dar dacă ar fi complet simetrică și semnele ar ocupa complet trei dintre cele patru laturi ale plăcii, ar putea ajunge la 32 de semne”, a spus Joan Ferrer i Jané, cercetător în filologia paleo-hispanică (studiul structurii și dezvoltării limbii) la Universitatea din Barcelona (Spania).

„Este păcat că partea finală a alfabetului a fost pierdută, deoarece… acolo tind să fie cele mai pronunțate diferențe”, spune el, citat de Live Science.

Un exemplu unic în arheologia peninsulară

Placa, care măsoară aproape 20 de centimetri lungime, conține și gravuri care reprezintă trei războinici în luptă. Cercetătorii cred că schițele au fost probabil parte a unui exercițiu de desen pe care artistul l-a folosit pentru a-și perfecționa meșteșugul înainte de a sculpta motive similare în piese de aur, fildeș sau lemn.

„Această descoperire reprezintă un exemplu unic în arheologia peninsulară și ne apropie de cunoașterea proceselor artizanale din Tartessos, invizibile până acum”, a spus Esther Rodríguez González, arheolog la Institutul de Arheologie din Mérida (Spania), care a ajutat la conducerea săpăturilor.

„În același timp, ne permite să ne completăm cunoștințele despre îmbrăcămintea, armele sau coafurile personajelor reprezentate”, a spus ea.

Vă recomandăm să citiți și:

Cât de inteligent era T-Rex? Se pare că nu foarte

De ce au dispărut vânători-culegătorii din Europa?

Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?

Un șarpe enorm din India antică era mai lung decât un autobuz

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase