Arheologii din Ungaria au scos la lumină comori religioase rare
Arheologii de la Institutul Național de Arheologie din Ungaria au descoperit un set de elemente euharistice din argint rar, alături de un tezaur de monede de argint.
Un comunicat de presă publicat pe rețelele de socializare a anunțat că tezaurul a fost descoperit în timpul săpăturilor unei abații benedictine din apropierea lacului Tisza, un lac artificial din județul Heves, Ungaria.
Abația a fost descoperită pentru prima dată în 2023, în satul Tomajmonostora.
„Am găsit un tezaur de aur la Muzeul Național Maghiar”, a declarat Gábor Virágos, un arheolog de la Muzeul Național Maghiar și președinte al Institutului Național de Arheologie.
Un tezaur de monede de argint
„În anul precedent am identificat bazilica monastică cu trei nave și o biserică rotundă timpurie. Acest lucru a dus la descoperirea atât a abației benedictine medievale, cât și a bisericii așezării anterioare”.
Printre descoperiri se numără un set euharistic rar din argint, format dintr-un potir și o farfurie de argint, folosit în cadrul serviciilor creștine în care pâinea și vinul sunt consacrate și împărțite, scrie HeritageDaily.
Creștinii cred că ritualul a fost instituit de Iisus la Cina cea de Taină, în noaptea dinaintea crucificării sale, oferindu-le discipolilor săi pâine și vin.
Tezaurul a fost descoperit în timpul săpăturilor unei abații
Ambele descoperiri datează cândva în jurul secolelor XIII-XIV d.Hr. și au fost plasate într-un context funerar, alături de rămășițele scheletice ale defunctului.
O parte a proiectului de excavare a constat, de asemenea, în determinarea locurilor cheie din Bătălia de la Keresztes (cunoscută și sub numele de Bătălia de la Mezőkeresztes), purtată între o forță combinată habsburgică și transilvăneană și Imperiul Otoman lângă satul Mezőkeresztes în 1596.
Acest lucru a dus la descoperirea unui tezaur care conține 70 de monede de argint de un penny vienez (denar) care datează din secolele XIII-XIV.
„Monedele au fost emise de prinții Austriei, contrar denumirii lor comune, nu numai din monetăriile vieneze, ci și din monetăriile Enns și Bécsujhely”, mai arată comunicatul de presă.
Vă recomandăm să mai citiți și:
O „comoară” din epoca vikingă, descoperită cu un detector de metale pe Insula Man
O comoară impresionantă de monede romane a fost descoperită în largul coastei Sardiniei
O familie din Norvegia a dat peste o comoară vikingă în curtea casei
Un adolescent și-a scrijelit numele pe o comoară națională a Japoniei