Margot Wölk, degustătoarea mâncărurilor lui Hitler
Mâncarea era delicioasă. Conținea numai legume din cea mai bună calitate, asparagus, ardei grași, fructe exotice, tot ce îți poți imagina. Și întotdeauna o garnitură de orez sau paste. Dar exista acea teamă constantă, pentru că se auziseră diverse zvonuri despre cazuri de otrăvire, așa că nu ne bucuram niciodată de mâncarea pe care o gustam, iar în fiecare zi ne gândeam că trăim ultima noastră zi din viață.
Câteva rânduri care îi aparțin lui Margot Wolk, una dintre cele 15 femeie care fuseseră angajate pentru a testa mâncarea lui Hitler, un meniu exclusiv vegetarian. Timp de doi ani și jumătate a petrecut Wolk gândindu-se că fiecare zi a ei va fi ultima, după fiecare mic dejun, prânz și cină preparate pentru Hitler, care erau înainte verificate de ea și un grup de alte 14 tinere kamikaze. Aceasta era realitatea lor, a fetelor pe care Führerul a cerut, înainte de a fi angajate, să fie verificate că sunt de bună credință germană să probeze toate mesele pregătite pentru el, în cazul în care Aliații sau altcineva, chiar din anturajul lui, ar fi încercat să-l otrăvească. Deși fetele angajate în această echipă trăiau cu spaimă, un astfel de rol era văzut ca un fel de onoare.
Era vegetarian. Niciodată, cât timp am fost eu acolo, nu a mâncat carne. Dar Hitler era atât de paranoic că britanicii îl vor otrăvi, încât a angajat 15 fete să guste mâncarea înainte de a o mânca el însuși.
Printre aceste femei, degustătoare de mâncare a lui Adolf Hitler, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a aflat Margot Wolk. Născută la 27 decembrie 1917, la Berlin, Margot Wölk avea 24 de ani când i-a fost dat acest loc de muncă, în 1942. Wolk nu l-a văzut niciodată în persoană pe Hitler, ci doar pe ciobănescul său german Blondi și pe gărzile SS, care discutau cu femeile.
Recrutarea ei nu a fost făcută cu posibilitatea de a refuza „misiunea”. Margot Wölk și alte femei au fost recrutate cu forța din Berlin pentru a servi ca degustătoare de alimente la Târnava Lupului (Bârlogul Lupului), cartierul general militar al lui Hitler din Prusia de Est, o zonă foarte bine păzită în care Hitler și-a petrecut o mare parte din timp. Criteriile de selecție pentru acest loc de muncă se bazau în primul rând pe aspectul fizic și sănătatea candidatelor. Femeile au fost alese pe baza vârstei lor, deoarece persoanele tinere erau considerate mai puțin susceptibile de a avea afecțiuni cronice de sănătate care le-ar putea afecta papilele gustative și digestia. De asemenea, li s-a cerut să fie nefumătoare și să nu aibă probleme medicale semnificative.
Dar cum au ajuns naziștii la ea? În iarna lui 1941, Margot, secretara în vârstă de 24 de ani, fugise din apartamentul bombardat al părinților ei, din Berlin, pentru a se refugia în casa soacrei sale din satul Gross-Partsch, în prezent Parcz, în Polonia. Părea un loc sigur, dar se afla la mai puțin de trei kilometri de locația pe care Hitler o alesese pentru cartierul său general de pe Frontul de Est – Vizuina Lupului.
Abia ajunsesem, atunci când SS-ul a apărut la ușă și a cerut: „Vino cu noi!”
În fiecare dimineață, la ora 8.00, Wölk era scoasă din pat de SS. „Margot, trezește-te”, strigau de sub fereastra ei.
Temerile de securitate ale lui Hitler nu erau nefondate. La 20 iulie 1944, unul dintre oamenii lui de încredere, colonelul Claus von Stauffenberg, a detonat o bombă în Vizuina Lupului în încercarea de a-l ucide pe Hitler. Acesta a supraviețuit, dar aproape 5.000 de persoane au fost executate în urma tentativei de asasinat, inclusiv atentatorul.
Mă odihneam pe o bancă din lemn, când am auzit și am simțit o bubuitură incredibil de puternică. Am căzut de pe băncă și în același timp am auzit pe cineva strigând „Hitler este mort”. Dar complotul de asasinare eșuase. A scăpat cu câteva vânătăi.
Margot a fost scoasă de-acolo de un locotenent nazist, când a aflat că armata sovietică se afla la doar câțiva kilometri distanță de Bârlogul Lupului. Hai, pleacă de aici, i-a spus, după care a ajutat-o să urce într-un tren spre Berlin. Tot de la el a auzit mai târziu că fostele ei colege degustătoare fuseseră împușcate de soldații sovietici, după ce au cucerit cartierul general în ianuarie 1945. Tot soldații sovietici au prins-o când a revenit la Schmargendorf, au sechestrat-o într-un apartament și timp de două săptămâni au violat-o în mod repetat, provocându-i răni atât de brutale încât nu a mai putut avea copii.
Rușii au venit apoi la Berlin și m-au prins și pe mine. M-au dus în apartamentul unui doctor și m-au violat timp de 14 zile consecutive. Din acest motiv nu am putut avea niciodată copii. Eram atât de disperată încât nu mai voiam să trăiesc.
Odată scăpată din vizuina lupului, când s-a sfârșit războiul, Margot Wölk a trăit o viață discretă și nu a vorbit despre experiențele sale decât mai târziu în viață, la câteva luni după aniversarea celor 95 de ani. Și-a spus povestea pentru prima dată unui reporter local ce o vizitase acasă, în 2013, apoi cazul ei, demn de un roman, a ajuns în toată media. Când a fost întrebată de ce a ținut totul în secret până atunci, chiar și față de soțului, Margot Wolk a motivat spunând că de teamă de a nu fi urmărită penal pentru că a lucrat cu naziștii, și de rușine, insistând în același timp asupra faptului că niciodată nu ar fi fost membră a partidului nazist. După ce i-a apărut în presă povestea, Margot Wolk a fost contactată în scris de muzeografi și de profesori ai mai multor instituții de învățământ interesați să primească date în plus și fotografii cu autografe pentru a le prezenta elevilor în cadrul orelor de istorie.
Timp de zeci de ani, am încercat în zadar să mă debarasez de aceste amintiri. Dar mi-au revenit mereu în minte, bântuindu-mă noaptea.
Am vrut doar să spun ce s-a întâmplat acolo. Că Hitler a fost un om cu adevărat respingător. Și un porc.
Informațiile despre părinții, educația și alte activități ale ei sunt limitate, dar se știe că după ce s-a întors la Berlin, odată cu terminarea războiului, Margot Wölk a lucrat ca secretară.
Margot Wölk a murit la vârsta de 96 de ani, pe 10 aprilie 2014, la Berlin.
Surse:
https://nymag.com/tags/margot%20woelk/
https://www.bbc.com/culture/article/20190807-the-women-who-tasted-hitlers-food
Vă mai recomandăm să citiți și:
Claus von Stauffenberg, nazistul care a încercat să-l omoare pe Hitler
Momentul ratat de francezi în care puteau respinge atacul lui Hitler din Ardeni
Reflecțiile unui trădător român despre Hitler și izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial
Eva Braun, fotograf, iubită și soție (pentru doar 40 de ore) a lui Adolf Hitler