O „comoară” din epoca vikingă, descoperită cu un detector de metale pe Insula Man

14 06. 2024, 19:00

Un detector de metale a descoperit un lingou de argint din epoca vikingă pe Insula Man.

John Smart a descoperit fragmentul de metal vechi de 1.000 de ani, de mărimea unui deget, în timp ce explora insula, care se află în Marea Irlandei, între Irlanda de Nord și Anglia, potrivit unui comunicat al Patrimoniului Național Manx.

Smart, care detectează metale de peste 40 de ani, a declarat că nu obosește niciodată de emoția căutării comorilor îngropate pe insulă.

În conformitate cu Treasure Act 2017 al insulei, Smart a renunțat la artefact către Manx National Heritage, care l-a predat către Coroner of Inquests al insulei.

Coroner of Inquests a declarat piesa de metal, care cântărește aproximativ 11 grame, o „comoară”. Această determinare s-a bazat pe o analiză a argintului cu ajutorul fluorescenței cu raze X, care dezvăluie semnături chimice, și al unui microscop electronic cu scanare, care oferă, de asemenea, informații despre compoziția chimică. Analiza a fost realizată de Universitatea din Liverpool și de Patrimoniul Național Manx, scrie LiveScience.

O monedă transfrontalieră

Rezultatele au determinat că lingoul avea 88% argint, potrivit comunicatului. În plus, oice artefact care conține cel puțin 10% metal prețios și care nu are un proprietar identificabil este considerat o comoară, mai indică actul.

Lingourile erau o monedă comună pentru vikingi și serveau drept substitut pentru monedele de argint pentru plata bunurilor și serviciilor.

„Lingouri ca acesta erau folosite în lumea vikingă pentru comerț”, a declarat Allison Fox, curator de arheologie pentru Patrimoniul Național Manx, în comunicat.

„Lingourile erau cântărite și testate pentru a se asigura de conținutul lor de argint și erau folosite parțial sau în întregime pentru a cumpăra tot ceea ce avea nevoie un viking. Era o monedă transfrontalieră”.

Lingourile, o monedă comună pentru vikingi

Aceasta nu este prima dată când argint din epoca vikingilor (793-1066 d.Hr.) a fost descoperit pe Insula Man. În 2021, un vânător de comori amator a dezgropat un tezaur care conținea numeroase artefacte, inclusiv 87 de monede și 13 bucăți de inele de argint tăiate pentru brațe, care servea drept monedă care putea fi spartă în diferite dimensiuni.

„Acest lingou poate fi doar un artefact mic, dar, pus în context, ajută la ilustrarea modului în care Insula Man făcea parte din rețeaua comercială internațională a vikingilor de acum 1.000 de ani, inclusiv modul în care funcționa economia vikingă și unde pe insulă se desfășura comerțul”, a declarat Fox pentru Manx Radio.

Lingoul este acum expus în Galeria Vikingă și Medievală de la Muzeul Manx, potrivit comunicatului.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O sabie vikingă cu o inscripție rară a fost descoperită la o fermă din Norvegia

Test de cultură generală. Ce tehnologie este numită după un rege viking?

Vikingii și-ar fi modificat dinții ca simbol al inițierii

O familie din Norvegia a dat peste o comoară vikingă în curtea casei