Home » Istorie » „Piatra Dragonului” dezvăluie un eveniment extrem de rar

„Piatra Dragonului” dezvăluie un eveniment extrem de rar

„Piatra Dragonului” dezvăluie un eveniment extrem de rar
Foto: Bobokhyan et al., Journal of Archaeological Science: Reports, 2024
Publicat: 10.06.2024

În secolul al XVI-lea î.Hr., oamenii preistorici din ceea ce este acum Armenia au așezat o piatră de bazalt de 3,5 metri înălțime peste un tumul. Îngropate sub piatră, numită „Piatra Dragonului”, se aflau rămășițele unei femei adulte și a doi copii nou-născuți. La început, cercetătorii au crezut că bebelușii erau gemeni, dar noi analize sugerează o relație mai complexă.

Așa-numitele „Pietre Dragon” sunt stele (lespezi de piatră verticale sau coloane) care înfățișează imagini de animale. Acestea se găsesc de obicei în munții din Armenia actuală și în regiunile vecine din sudul Georgiei și estul Turciei.

Se crede că pietrele sunt denumite după poveștile populare locale despre dragoni care iau forma unor tauri, pești sau șerpi în munți, servind drept gardieni ai apei și tunetului.

Până în prezent, au fost descoperite aproximativ 150 de Pietre Dragon. De obicei, acestea sunt găsite prăbușite și ascunse în zone izolate unde există multă apă, cum ar fi pajiștile montane. Se consideră că există trei tipuri de Pietre Dragon: cele cu sculpturi în formă de pește (piscis); cele care seamănă cu rămășițele bovidelor, precum capre, oi, vaci și așa mai departe (vellus); sau un amestec dintre cele două (hibrid).

Ce semnifică Piatra Dragonului?

Piatra Dragonului sub care au fost îngropați cei doi bebeluși este un exemplu de stil vellus. Ea arată pielea unei bovide atârnată pe partea de sus a pietrei. „Pielea”, explică cercetătorii în lucrare, „coboară de la vârful pietrei până la spate, terminându-se într-o coadă cu un mănunchi multispiral”.

„Urechile și coarnele bovidei, cu arcuri care coboară pe ambele părți ale capului, sunt clar deosebite. Un lichid care curge din gura bovidei poate reprezenta apă, sânge sau o sinteză a ambelor”, continuă aceștia.

Piatra Dragonului a fost descoperită în 1980 într-un cimitir antic numit Hamaliri taratsk, aproape de satul Lchashen, pe un platou de lângă Lacul Sevan, în Armenia. Această zonă a oferit anterior informații arheologice valoroase despre viața oamenilor din Epoca Bronzului și a Fierului care trăiau în Caucazul de Sud.

După o examinare inițială a pietrei in situ, aceasta și alte materiale excavate de la locul de înmormântare au fost transportate la Muzeul Rezervației Istorico-Arheologice Metsamor.

Camera tumulului era îngropată la aproximativ 2,5 metri și avea o umplutură de pietriș. Aceasta conținea ceramică spartă și alte artefacte, oase de animale și rămășițele unui schelet uman (considerate a fi ale unei femei adulte).

Din păcate, oasele femeii sunt acum dispărute. Se pare că au fost trimise în Rusia în anii 1980 pentru analize suplimentare și nu au mai fost localizate de atunci. Dar oasele celor doi bebeluși, denumiți Dragon1 și Dragon2, au rămas. De fapt, nou-născuții nici măcar nu au fost detaliați în publicațiile originale privind acest tumul.

Doi bebeluși, îngropați sub o stelă importantă

Analiza antropologică a confirmat că rămășițele Dragon1 și Dragon2 aparțin unor copii între 0 și 2 luni de viață. Datarea cu radiocarbon a confirmat că amândoi au murit între 1616-1503 î.Hr.

Totuși, această analiză nu poate determina dacă bebelușii au murit și au fost îngropați împreună în același timp. Este posibil să se fi născut în momente diferite în acest interval de timp și să fi fost plasați în același mormânt, la ani sau decenii distanță. Dar cercetătorii cred că acest lucru este puțin probabil, notează IFL Science.

De ce? Pentru că, dintr-o perspectivă arheologică, locul de înmormântare nu pare să fie un mormânt multigenerațional. După cum explică ei, „mormintele multigeneraționale nu sunt atestate printre cele peste 400 de morminte excavate la Lchashen din Epoca Bronzului Târziu, nici în alte necropole contemporane din Armenia”.

Dacă cercetătorii au dreptate, atunci cei doi bebeluși au fost probabil îngropați împreună. Dovezile genomice indică faptul că erau rude de gradul al doilea, împărțind aproximativ 25% din ADN. Aceasta este o enigmă.

„Din punct de vedere biologic”, scriu autorii, „acest lucru poate rezulta din faptul că cele două persoane sunt (a) surori de la un singur părinte, (b) mătușă (probabil maternă) și nepoată, (c) veri dubli sau (d) bunică (probabil maternă) și nepoată”.

Având în vedere că tumulul probabil nu este un mormânt multigenerațional, putem elimina câteva dintre aceste posibilități. Probabil că nu este vorba de o bunică și nepoți sau mătușă și nepoată. Acest scenariu ar necesita ca un părinte și descendența sa să aibă fiecare o fiică și să le piardă în același timp.

Ce relație de rudenie este între nou-născuții îngropați sub Piatra Dragonului?

Acest lucru sugerează deci că bebelușii ar putea fi surori de la un singur părinte (pe baza analizei mitocondriale și a altor informații). Dacă este așa, atunci acesta este un exemplu rar de superfecundație heteropaternală, situația în care o mamă poartă gemeni de la tați diferiți. Totuși, relația exactă dintre cei doi nu poate fi determinată doar din datele ADN.

Dacă scheletul adult ar fi încă disponibil pentru analiză, s-ar putea aduce mai multă lumină asupra relației lor, dar acest lucru nu este în prezent posibil. Cu toate acestea, misterul este semnificativ.

„Evenimentul prevăzut de înmormântare este în orice caz excepțional, atât din punct de vedere genetic, cât și arheologic. În Armenia din Epoca Bronzului Târziu în general și la Lchashen în special, înmormântările copiilor sunt rare, iar înmormântarea a doi nou-născuți combinată cu o stelă monumentală este unică”, explică arheologii.

În cele din urmă, susțin ei, natura excepțională a indivizilor îngropați în acest sit poate bine explica de ce au fost plasați sub un monument atât de important cum este Piatra Dragonului.

Studiul a fost publicat în Journal of Archaeological Science: Reports.

Vă recomandăm să citiți și:

„Vezică biliară de porțelan”, găsită într-un mormânt vechi de 100 de ani

A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l va omorî în bătaie

De ce au dispărut vânători-culegătorii din Europa?

Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase