Home » Istorie » O sabie vikingă cu o inscripție rară a fost descoperită la o fermă din Norvegia

O sabie vikingă cu o inscripție rară a fost descoperită la o fermă din Norvegia

O sabie vikingă cu o inscripție rară a fost descoperită la o fermă din Norvegia
Foto: Rogaland fylkeskommune
Publicat: 08.06.2024

În timp ce curăța un câmp din ferma sa, un norvegian a descoperit o sabie vikingă cu o inscripție rară, despre care se crede că ar fi veche de aproximativ 1.000 de ani.

„Eram pe punctul de a începe să semănăm iarbă pe un câmp care nu a fost arat de mulți ani”, a spus Øyvind Tveitane Lovra, cel care a găsit arma.

Atunci când a găsit o bucată de fier vechi, era pe punctul de a o arunca. Dar o inspecție mai atentă a relevat că era de fapt o mare parte a unei săbii vechi de secole, așa că a contactat arheologii guvernamentali locali, conform legii norvegiene.

„Am realizat rapid că aceasta nu este o descoperire obișnuită. Este vorba despre istoria noastră și este plăcut să știi ce a fost aici înainte”, a spus Lovra, care este fermier part-time, inginer de feribot și politician local în municipalitatea Suldal din sud-vestul comitatului Rogaland din Norvegia.

O sabie vikingă cu o inscripție rară, păstrată incredibil de bine

Arheologii guvernamentali din Rogaland au recuperat artefactul de la fermă și au confirmat că este rămășiță dintr-o sabie vikingă cu o inscripție rară (datând din perioada 793 – 1066 d.Hr.).

Notabil, sabia pare să fie de un tip rar de origine francă, cunoscut sub numele de săbii Ulfberht, care se disting prin inscripțiile încrustate de-a lungul lamelor lor.

„Aceasta este foarte rară. Sabia era cel mai mare simbol de statut în Epoca Vikingă și era un privilegiu să ți se permită să porți o sabie”, a spus arheologul Lars Søgaard Sørensen.

Rămășița sabiei are aproximativ 37 de centimetri lungime și constă din mâner, garda transversală și o parte a lamei. Restul lamei lipsește (aproximativ jumătate din lungimea sa), dar arheologii o consideră surprinzător de bine conservată pentru Rogaland, unde solul are, în general, condiții mai proaste pentru conservare decât alte părți ale Norvegiei.

Sørensen a spus că sabia pare să fi fost încastrată în argilă densă, ceea ce a împiedicat rămășițele de fier să fie expuse la mai mult oxigen și să ruginească.

Care este povestea acestei săbii?

Atunci când arheologii au radiografiat sabia în încercarea de a afla mai multe despre ea, scanările au dezvăluit contururile unei inscripții pe lamă.

„Acest lucru înseamnă că ar putea fi o sabie VLFBERHT (Ulfberht) din Epoca Vikingă sau din Evul Mediu Timpuriu. Acestea sunt săbii de înaltă calitate produse în Imperiul Franc (acum Germania și Franța) și sunt marcate cu numele producătorului de arme”, a spus Sigmund Oehrl, profesor de arheologie la Universitatea din Stavanger.

El a menționat că până la 4.000 de săbii din Epoca Vikingă au fost găsite în toată Europa, dar doar aproximativ 170 – 45 din Norvegia au inscripții Ulfberht.

„Nu știm de săbii similare găsite în Rogaland înainte”, a spus el.

Arheologii estimează că sabia a fost făcută între anii 900 și 1050, ceea ce corespunde cu sfârșitul Epocii Vikingilor, aproximativ între anii 800 și 1066.

Lovra crede că sabia a ajuns la fermă, care poartă numele familiei, adusă de vikingi cu cadouri, un eveniment descris în folclorul local.

„Știu că vikingii au navigat în fiord și au decorat-o pe doamna casei la Lovra cu lucruri frumoase, inclusiv din Irlanda”, a spus el, citat de Live Science.

Vă recomandăm să citiți și:

Modul brutal în care erau îngropate femeile neolitice din Europa

Ce plante folosesc urmașii incașilor pentru medicina tradițională?

Care este cel mai vechi desert din lume? Ar fi fost gătit chiar de Noe!

Ce au dezvăluit fosilele din Jurasic despre evoluția omului?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase