Home » Istorie » „Palatul din sânge de om” ascunde un secret sinistru

„Palatul din sânge de om” ascunde un secret sinistru

„Palatul din sânge de om” ascunde un secret sinistru
Foto: Philippe Charlier et al., Proteomics, 2024
Publicat: 06.06.2024

Sângele nu ar fi primul lucru la care ne-am gândi atunci când vorbim despre materiale de construcție, dar totuși există un palat în Africa de Vest cimentat cu așa ceva. În plus, acesta este locul unor sacrificii voodoo.

Situată în orașul Abomey din Benin (țară din vestul Africii), se spune că structura este locul unor sacrificii voodoo și că a fost construită folosind sângele a 41 de victime sacrificate în astfel de ritualuri; un nou studiu indică faptul că legenda este probabil adevărată.

Fiind capitala vechiului regat Dahomey, Abomey a fost reședința a 12 regi succesivi care au domnit din secolul al XVII-lea până la începutul secolului al XX-lea. Al nouălea rege, Ghezo, a ocupat tronul din 1818 până în 1858 și era cunoscut pentru puterea și brutalitatea sa militară.

Locul unor sacrificii voodoo ascunde multiple secrete înfiorătoare

Pentru a sublinia faptul că regele Ghezo nu glumea, autorii noului studiu explică faptul că „aleea care duce la coliba ar fi fost pavată cu craniile și maxilarele dușmanilor înfrânți”, în timp ce tronul său se spune că „se odihnea pe craniile a patru lideri inamici înfrânți”. În incinta palatului său se află o colibă funerară construită din materiale neconvenționale.

„Lianții pereților nu sunt un mortar standard, ci se spune că sunt făcuți din ulei roșu și apă lustrală amestecată cu sângele a 41 de victime sacrificate, 41 fiind un număr sacru în voodoo. Victimele erau probabil sclavi sau captivi din populațiile inamice”, explică cercetătorii.

În cultura și religia voodoo, care continuă în viața din Benin, ofrandele de sânge combinate cu rugăciuni și apă sacră pot fi folosite pentru a binecuvânta clădiri sau pentru a anima structuri de lemn cunoscute sub numele de fetișuri. În acest caz, tributul sacrificial a fost „însărcinat cu protejarea a ceea ce rămâne din esența subtilă a regelui decedat”.

Pentru a determina compoziția exactă a mortarului, autorii studiului au folosit spectrometrie de masă tandem de înaltă rezoluție, care le-a permis să caracterizeze proteinele din acoperire. Spre surprinderea lor, au detectat urme de grâu, care nu era cultivat în Africa sub-sahariană până mult după moartea lui Ghezo, notează IFL Science.

Pereți din sânge uman

Ei notează, totuși, că Ghezo era un mare fan al împăratului francez Napoleon al III-lea și trimitea frecvent cadouri diplomatice, cum ar fi țesături, arme și cochilii din Benin în Franța. Prin urmare, este posibil ca grâul să fi circulat în direcția opusă, baghetele franceze și alte produse de panificație fiindu-i oferite lui Ghezo și ulterior încorporate în mortarul palatului său ca parte a unei ofrande sacrificiale.

Rezultatele proteomice au confirmat, de asemenea, prezența hemoglobinei și a imunoglobulinelor de la oameni și găini, demonstrând că liantul pereților este într-adevăr făcut din sânge uman.

Potrivit autorilor studiului, moartea regilor Dahomey era adesea marcată prin sacrificarea a până la 500 de victime, într-un ritual cunoscut sub numele de „Marile Obiceiuri”. Momentan nu este clar dacă sângele găsit în pereții mormântului lui Ghezo a fost vărsat în timpul unei astfel de ocazii, deși cercetătorii spun că analizele ADN suplimentare ar putea ajuta la dezvăluirea exactă a numărului de persoane care și-au oferit involuntar sângele pentru a consacra structura.

Studiul este publicat în jurnalul Proteomics.

Vă recomandăm să citiți și:

Când a apărut primul dinozaur cu sânge cald?

Un cercel de aur a dezvăluit o poveste devastatoare de acum 2.200 de ani

Au fost descoperiți primii strămoși ai scorpionilor, ai păianjenilor și ai crabilor potcoavă

Cel mai vechi virus uman, descoperit în oase de neanderthalian

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase