Home » Istorie » George Bush, al 43-lea președinte american. „M-au subestimat”

George Bush, al 43-lea președinte american. „M-au subestimat”

George Bush, al 43-lea președinte american. „M-au subestimat”
George W. Bush vorbește la telefon în ziua atacurilor teroriste din septembrie 2001. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 04.06.2024

George Walker Bush (născut la 6 iulie 1946 în New Haven, Connecticut) este cel de-al 43-lea președinte al Statelor Unite, din 2001 până în 2009. (A fost învestit la 20 ianuarie 2001 și a părăsit funcția la 20 ianuarie 2009).

Unul dintre momentele definitorii ale președinției lui Bush a fost reprezentat de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 asupra World Trade Center din New York și Pentagonului din Washington, D.C, atacuri ce au dus la o schimbare semnificativă în politica externă a SUA, inclusiv Războiul împotriva terorismului, invazia Afganistanului în 2001, inițiind, de asemenea, războiul din Irak, în 2003.

George Bush, scrie britannica.com, a fost prima persoană de la Benjamin Harrison, în 1888, ales președinte al Statelor Unite ale Americii, în ciuda faptului că a pierdut votul popular la nivel național. În 2000, Bush a câștigat la limită votul din colegiul electoral în fața vicepreședintelui Al Gore, într-una din ceea ce a fost considerată printre cele mai strânse și mai controversate alegeri din istoria americană.

A pilotat avioane de război

Înainte să devină președinte, George W. Bush a pilotat avioane de război în Garda Națională Aeriană din Texas la vârsta de 20 de ani. După ce a absolvit Harvard Business School în 1975, a lucrat în industria petrolieră, ulterior devenind coproprietar al echipei Texas Rangers din Liga Majoră de Baseball, înainte de a fi ales guvernator al Texasului în 1995, funcție pe care a deținut-o până în 2000.

Fiu al lui George H.W. Bush, care a fost cel de-al 41-lea președinte al Statelor Unite (între 1989 și 1993) și nepotul lui Prescott Bush, fost senator american din Connecticut (între 1952 și 1963), George a fost cel mai mare dintre cei șase copii ai familiei Bush. Crescut în Texas, George a absolvit Academia Phillips din Andover, Massachusetts, în 1968 devenind licențiat în istorie la Universitatea Yale, acolo unde, la fel ca și tatăl său în trecut, George a fost membru al frăției Delta Kappa Epsilon, după care a devenit președintele acesteia. De asemenea, tot în perioada facultății, George Bush a fost căpitanul echipei de baseball Yale, însă pentru că nu a reușit să aibă un succes răsunător ca aruncător în echipa de baseball a juniorilor, s-a îndreptat către rubgy, alăturându-se echipei universitare la acest sport. Bush a fost logodit pentru scurt timp cu Katherine Wolfman, cei doi despărțindu-se pe cale amiabilă.

George Bush a trecut printr-o fază de redescoperire spirituală

Bush a absolvit la Yale în 1968, un an umbrit de asasinatele lui Martin Luther King Jr. și Robert F. Kennedy, precum și de conflictul din Vietnam, tot în 1968 alegând să servească în Garda Națională, staționând la Baza Moody Air Force din Georgia pentru pregătirea sa de pilot. După această perioadă, Bush și-a continuat educația urmând un masterat în administrarea afacerilor (MBA) la Universitatea Harvard, sperând la o carieră în afaceri. După absolvire, revenind în Texas, George Bush a fost angajat în cadrul unei companii petroliere în calitate de administrator de terenuri, rolul său fiind acela de a cerceta și descoperi potențialele locuri de foraj și negociind contractele de închiriere cu proprietarii.

În 1977, a decis să devină businessman, fondând compania petrolieră Arbusto Energy, afacere ce a avut un randament destul de scăzut, dar de pe urma căreia Bush a avut destul de multe de învățat.

„Am învățat cum să gestionez situații, cum să stabilesc obiective clare și să lucrez cu oamenii pentru a le atinge. Am învățat latura umană a capitalismului. M-am simțit responsabil pentru angajații mei și am încercat să îi tratez corect și bine”, scria Bush în cartea sa „A Charge to Keep” pe care a lansat-o în 1999.

Controverse cauzate de consumul de alcool

În 1977, George Bush s-a căsătorit cu Laura Welch, pe care o știa din timpul școlii, iar în 1981 au devenit părinți de gemene, fetele fiind botezate Barbara și Jenna Bush, după numele bunicilor lor.

La scurt timp după venirea pe lume a gemenelor, George Bush a trecut printr-o fază de redescoperire spirituală alăturându-se Bisericii Metodiste, călătorie spirituală care i-a dezolvat în timp o credință puternică. În 2000, când a candidat la președinția SUA, în cadrul unei dezbateri prezidențiale, Bush a făcut referire la Iisus ca fiind filosoful său preferat.

Deși în timpul campaniei electorale, trecutul din tinerețea lui Bush, pătat de acțiuni controversate cauzate de consumul de alcool, a ridicat semne de întrebare și suspiciuni privind compatibilitatea lui cu această funcție, Bush a făcut față atacurile compromițătoare menite să-i discrediteze imaginea.

„Problema mea nu era doar băutura, ci și egoismul. Băutura mă făcea să mă pun pe mine înaintea celorlalți, în special a familiei mele… credința mi-a arătat o cale de ieșire. Am știut că pot conta pe harul lui Dumnezeu pentru a mă ajuta să mă schimb. (…)”, scria Bush în cartea sa „Decision Points”.

Primul guvernator al Texasului care a obținut mandate consecutive

În 1989, George W. Bush, împreună cu un grup de investitori a cumpărat echipa de baseball Texas Rangers, pe care a vândut-o în 1998 deținând un profit de 15 milioane de dolari.

În 1994, Bush a contestat-o pe democrata Ann Richards pentru postul de guvernator al Texasului, câștigând alegerile cu 53% din voturi (față de 46% pentru Richards), devenind astfel primul copil al unui președinte american care a fost ales guvernator de stat.

În noua sa calitate, Bush a investit suplimentar pentru învățământul primar și secundar, a condiționat salariile și promovările profesorilor și administratorilor de performanțele elevilor la testele standardizate, a crescut numărul infracțiunilor pentru care puteau fi condamnați minorii și a redus la 14 ani vârsta la care aceștia pot fi judecați ca adulți. Bush a devenit primul guvernator al Texasului care a obținut mandate consecutive de patru ani (în 1972, alegătorii aprobaseră un referendum care prelungea mandatul guvernatorului de la doi la patru ani).

În 2000, George W. Bush a încercat să obțină nominalizarea republicană pentru alegerile prezidențiale, confruntându-se cu alți candidați republicani în alegerile primare, iar în alegerile generale avându-l ca oponent pe candidatul democrat, vicepreședintele Al Gore.

George W. Bush a fost învestit la 20 ianuarie 2001

Alegerile au avut loc la 7 noiembrie 2000, dar rezultatele din statul Florida au devenit extrem de contestate din cauza unor probleme legate de procesul de votare, în special în ceea ce privește designul buletinului de vot și acuzațiile de suprimare a votanților.

Designul controversat al buletinului de vot din Florida a provocat confuzie în rândul alegătorilor, determinându-i pe mulți dintre ei să facă erori neintenționate atunci când au votat. Faimosul „buletin de vot fluture” avea două coloane, cu candidații înscriși în coloane separate. Atunci când alegătorii trăgeau de pârghie pentru a selecta un candidat, votau, fără să știe, pentru candidatul din cealaltă coloană. Această eroare de proiectare a dus la numeroase voturi contestate și, în cele din urmă, a jucat un rol semnificativ în rezultatul alegerilor. Rezultatul alegerilor a depins de marja mică de victorie din Florida, George W. Bush câștigând în cele din urmă statul cu doar 537 de voturi. Curtea Supremă a Statelor Unite a intervenit în cele din urmă, oprind procesul de renumărare a voturilor și acordând efectiv președinția lui Bush, după ce hotărâse că procesul de renumărare din Florida era neconstituțional din cauza lipsei unor standarde coerente în tot statul.

Așadar, la 20 ianuarie 2001, George W. Bush a fost învestit în funcția de al 43-lea președinte al Statelor Unite.

Președinția lui George W. Bush a fost marcată de evenimente precum atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, războiul împotriva terorismului și inițierea operațiunilor militare în Afganistan și Irak.

Ca răspuns la atacurile de la 11 septembrie 2001, Bush a inițiat „Războiul împotriva terorismului”, care a inclus invazia Afganistanului pentru a desființa regimul taliban și a elimina prezența Al-Qaeda în această țară. Invazia a dus la o implicare militară americană prelungită în Afganistan.

Criza financiară din 2008

Administrația Bush a lansat, de asemenea, Războiul din Irak în 2003, bazându-se pe convingerea că regimul lui Saddam Hussein deținea arme de distrugere în masă. Războiul a fost controversat atât pe plan intern, cât și pe plan internațional, iar urmările sale au dus la o situație complexă și instabilă în Irak.

În urma evenimentelor de la 11 septembrie 2001, Bush a promulgat legea USA PATRIOT Act. Această legislație a extins puterile de supraveghere și de investigare ale guvernului în efortul de a combate terorismul.

Bush a promovat Legea No Child Left Behind, un proiect de lege major de reformă a educației, menit să sporească responsabilitatea și standardele în educația K-12. Legea a pus accentul pe testele standardizate și pe măsurarea performanțelor școlare.

Ultima parte a președinției lui Bush a fost marcată de criza financiară globală din 2008, care a avut implicații economice de mare amploare. Criza a dus la intervenții guvernamentale semnificative pentru a stabiliza sistemul financiar.

Președinția lui Bush a mai fost marcată și de controversele și dezbaterile privind gestionarea uraganului Katrina în 2005 și acuzații de abuzuri asupra deținuților la închisoarea Abu Ghraib din Irak. Cota de popularitate a acestuia a fluctuat de-a lungul celor două mandate.

Bush a pledat pentru o abordare politică cunoscută sub numele de „conservatorism plin de compasiune”, care urmărea să combine principiile conservatoare cu o concentrare asupra problemelor sociale și a soluțiilor bazate pe comunitate.

Este pasionat de artă și pictură

În cel de-al doilea mandat, Bush a continuat să lucreze la probleme precum reforma imigrației și reforma securității sociale, deși aceste inițiative s-au confruntat cu provocări și nu au fost realizate pe deplin.

În 2010, Bush a publicat cartea de memorii „Decision Points”, în care a apărat războiul din Irak, a declarat că a aprobat personal waterboarding-ul unui membru al-Qaeda capturat, și-a reafirmat convingerea că waterboarding-ul nu constituie tortură și a recunoscut reacția lentă a guvernului federal în ceea ce privește gestionarea situației cauzate de uraganul Katrina.

În 2014 a publicat 41: A Portrait of My Father, o biografie a lui Bush cel bătrân, iar trei ani mai târziu Portraits of Courage: A Commander in Chief’s Tribute to America’s Warriors (2017), o colecție remarcabilă de lucrări de artă și eseuri care onorează sacrificiile și devotamentul bărbaților și femeilor care au servit în Forțele Armate ale Statelor Unite și Out of Many, One: Portraits of America’s , apărut în 2021.

Este cunoscută de unii pasiunea lui Bush pentru artă în general și pictură în special, politicianul american vânzând chiar unele dintre lucrările sale de artă, veniturile obținute donându-le în scopuri caritabile.

Sursa:

https://www.britannica.com/biography/George-W-Bush/Presidency

Vă mai recomandăm să citiți și:

Magicianul american David Copperfield, acuzat de abuz sexual de 16 femei

Jackpot fără precedent! Cât a câștigat un american la loterie?

Emily Dickinson, una dintre cele mai mari și mai originale poete americane. „Găsiți extazul în viață; simplul sentiment de a trăi este o bucurie suficientă”

Giganţii americani Microsoft şi Adobe au lansate noi asistenți bazați pe Inteligenţă Artificială

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase