Home » Istorie » Mansa Musa din Mali, cel mai avut conducător din istorie

Mansa Musa din Mali, cel mai avut conducător din istorie

Mansa Musa din Mali, cel mai avut conducător din istorie
Mansa Musa pe harta lui Angelino Dulcert (1339). Sursa foto: Domeniu Public
Publicat: 02.06.2024

Se spune că Mansa Musa, împăratul Imperiului Mali, unul dintre cele mai puternice state din Africa de Vest în secolul al XIV-lea, a fost cel mai bogat om din istorie. Era cunoscut pentru stilul său de viață extravagant, dar văzut, în același timp, ca un lider înțelept și puternic, profund religios și devotat credinței islamice, obișnuind să construiască multe moschei și palate impresionante. Pelerinajul său Hajj la Mecca din 1324 a demonstrat bogăția și puterea Imperiului Mali și a contribuit la consolidarea relațiilor diplomatice dintre Mali și lumea islamică.

Mansa Musa s-a născut la începutul secolului al XIII-lea și a devenit împărat în 1312, domnind până la moartea sa, în 1337. Musa a fost membru al dinastiei Keita, o dinastie influentă din regiunea Mali, Africa de Vest, a secolului al XIII-lea până în secolul al XVI-lea, unul cele mai proeminente și mai prospere imperii ale vremii.

În timpul domniei sale, scrie nationalgeographic.com, Mali era unul dintre cele mai bogate regate din Africa. Vechiul regat Mali se întindea pe o parte din teritoriul actual al Mali, Senegal, Gambia, Guineea, Niger, Nigeria, Ciad, Mauritania și Burkina Faso. La vremea sa, Mansa Musa a dezvoltat orașe precum Timbuktu și Gao, transformându-le în centre culturale importante. De asemenea, a adus arhitecți din Orientul Mijlociu și din întreaga Africă pentru a proiecta noi clădiri pentru orașele sale, transformând regatul Mali într-un centru sofisticat de învățare al lumii islamice.

Cele mai importante evenimente din domnia lui Mansa Musa

Unul dintre cele mai importante evenimente din timpul domniei lui Mansa Musa a fost pelerinajul său la Mecca în anul 1324, traversând Egiptul, alături de aproximativ 60.000 de oameni și o caravană formată din 80 – 100 de cămile, fiecare animal cărând în spate 136 de kg de aur, potrivit mărturiilor care au rămas în istorie. Această călătorie, cunoscută sub numele de Hajj, a fost un eveniment monumental, punând în evidență bogăția și puterea Imperiului Mali în fața restului lumii, dar mai important, popularizând Mali, care în acel timp nu era atât de cunoscut în afara Africii de Vest. Cheltuielile fastuoase făcute de Mansa Musa în timpul călătoriei sale, care au inclus și oferirea unor cantități mari de aur, au atras atenția comercianților și a savanților europeni, uimiți de amploarea bogăției sale.

Scriitorii arabi din acea vreme au spus că Musa a călătorit cu un anturaj de zeci de mii de oameni și zeci de cămile, fiecare dintre ele transportând 136 de kilograme de aur. În timp ce se afla la Cairo, Mansa Musa s-a întâlnit cu sultanul Egiptului, iar caravana sa a cheltuit și a dat atât de mult aur încât, fără să vrea, a cauzat mari probleme: valoarea resursei a scăzut și a rămas relativ scăzută timp de mulți ani în Egipt, provocând prăbușirea economiei orașului Cairo. Poveștile despre bogăția sa fabuloasă au făcut înconjurul lumii, ajungând chiar și în Europa. Atlasul catalan, creat în 1375 e.n. de cartografii spanioli, arată Africa de Vest dominată de o reprezentare a lui Mansa Musa așezat pe un tron, ținând o pepită de aur într-o mână și un toiag de aur în cealaltă. După publicarea acestui atlas, Mansa Musa a rămas în imaginarul global ca o figură de o bogăție extraordinară. (National Geographic)

A cucerit peste 20 de orașe importante în timpul vieții sale

Așadar, după această călătorie nu doar spirituală a lui Musa, Imperiul Mali a devenit un centru de atenție și de comerț pentru națiunile europene, ceea ce a dus inevitabil la creșterea activităților comerciale, economice și culturale.

Lider militar talentat, Mansa Musa, prin tacticile, deciziile și acțiunile armatei pe care a condus-o a reușit să extindă teritoriile Imperiului Mali printr-o serie de cuceriri de succes. Musa a cucerit mai mult de 20 de orașe importante în timpul vieții sale, printre care se numără prestigioasa capitală Songhai, Gao, pe râul Niger, unul dintre cele mai vechi centre comerciale din Africa de Vest (Gao, care fusese un rival al Imperiului Mali, după cucerire l-a încorporat în regatul său). De asemenea, și-a extins controlul asupra regiunilor învecinate Timbuktu, Jenne și Walata, care erau centre importante de comerț și învățare.

Un susținător puternic al educației și al învățăturii

Aceste campanii militare nu numai că au mărit dimensiunea Imperiului Mali, dar i-au consolidat poziția de stat puternic și influent în regiune. Puterea militară a imperiului și conducerea lui Mansa Musa au fost factori-cheie în menținerea dominației acestuia asupra vecinilor săi și în asigurarea stabilității și prosperității sale.

Mansa Musa a fost, de asemenea, și un susținător puternic al educației și al învățăturii, investind masiv în dezvoltarea instituțiilor educaționale ale imperiului. A încurajat savanții și studenții din întreaga lume islamică să vină în Imperiul Mali și să își împărtășească cunoștințele, făcând din acesta un centru de învățare și de schimb intelectual și cultural.

Centrele de învățământ din imperiu, cum ar fi faimoasa moschee și universitate Sankore din Timbuktu, au devenit renumite, atrăgând savanți și studenți din toată Africa, Orientul Mijlociu și Europa.

Declinul Imperiului Mali

Mansa Musa a murit în 1337, se crede că din cauze naturale, și a fost succedat de fiii săi, Maghan I și Maghan, iar imperiul, datorită administrării sale abile din timpul domniei, a rămas în urma lui Musa în bunăstare până pe la sfârșitul secolului al XV-lea când a început decăderea lui. (În 1464, Sunni Ali, conducătorul Songhai, a lansat o serie de campanii militare împotriva Mali, capturând teritorii cheie și slăbind controlul acestuia asupra rutelor comerciale și a resurselor).

Provocările economice și conflictele interne, plus atacurile din afara imperiului, au jucat, așadar, un rol semnificativ în declinul Imperiului Mali. Bogăția imperiului depindea în mare măsură de comerțul cu aur și, pe măsură ce rutele comerciale s-au schimbat și au apărut noi rute comerciale maritime, puterea economică a Mali a scăzut. În plus, problemele economice interne, inclusiv gestionarea necorespunzătoare a resurselor, au slăbit și mai mult stabilitatea economică a imperiului.

Surse:

https://education.nationalgeographic.org/resource/mansa-musa-musa-i-mali/

https://www.britannica.com/biography/Musa-I-of-Mali

https://www.historyhit.com/facts-about-mansa-musa-richest-man-in-history/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Arheologii cred că au găsit locul în care a murit Augustus, primul împărat al Imperiului Roman

A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l va omorî în bătaie

Numele unui mare împărat roman, găsit pe un glonț vechi de 2.000 de ani

Ultimul împărat al Imperiului Roman: Teodosiu I

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase