Noi fosile oferă dovezi uimitoare despre un grup unic de mamifere

02 06. 2024, 11:00

Într-un nou studiu, publicat în Alcheringa, o echipă de oameni de știință australieni de la Australian Museum (AM), Museums Victoria și Australian Opal Centre a descoperit dovezi ale „epocii monotremelor”.

Monotremele sunt mamifere care depun ouă în loc să nască pui vii. Se găsesc doar în Australia și Noua Guinee și sunt un exemplu fascinant al diversității vieții de pe planeta noastră.

Descoperirile au fost conduse de doi specialiști în mamalogie, profesorul Tim Flannery, asociat onorific al Muzeului australian, și profesorul Kris Helgen, cercetător șef și director al Institutului de cercetare al Muzeului australian (AMRI). Descoperirile datează din perioada Cretacicului, între 102 milioane și 96,6 milioane de ani în urmă.

Profesorul Flannery a declarat că cercetarea arată că, în urmă cu 100 de milioane de ani, Australia găzduia o diversitate de monotreme, dintre care ornitorincul și echidna sunt singurii descendenți care au supraviețuit.

,,Astăzi, Australia este cunoscută ca fiind un tărâm al marsupialelor, dar descoperirea acestor noi fosile este primul indiciu că Australia a găzduit anterior o diversitate de monotreme. Este ca și cum am descoperi o civilizație complet nouă”, a declarat profesorul Flannery, scrie Phys.org.

Singurii descendenți care au supraviețuit

Șeful științific și directorul Institutului de Cercetare al Muzeului Australian, profesorul Helgen, a declarat că cele trei specii noi demonstrează combinații de caracteristici care nu au mai fost observate până acum la alte monotreme vii sau fosile. Unul dintre cei mai remarcabili dintre noii monotremi, Opalios splendens, păstrează caracteristici ale primelor exemplare cunoscute, dar și unele care prefigurează adaptări la monotremele vii, echidna și ornitorincul.

,,Opalios splendens se află pe un loc în arborele evolutiv anterior evoluției strămoșului comun al monotremei pe care o avem astăzi. Anatomia sa generală este probabil destul de asemănătoare cu cea a ornitorincilor, dar cu caracteristici ale maxilarului și ale botului puțin mai asemănătoare cu cele ale unui echidna”, a declarat profesorul Helgen.

Profesorul Flannery a subliniat că astăzi echidna nu are niciun dinte, iar ornitorincii sunt și ei practic fără dinți.

Monotremele sunt un grup de mamifere unic

,,Ornitorincii adulți nu au dinți, deși cei tineri au molari rudimentari. Când și de ce ornitorincii adulți și-au pierdut dinții după aproape 100 de milioane de ani este un mister pe care credem că l-am rezolvat. Este posibil să fi fost concurența cu șobolanul de apă australian, care a sosit în Australia în ultimele 2 milioane de ani, ceea ce i-a determinat pe ornitorinci să caute hrană mai moale și mai alunecoasă, care se prelucrează mai bine”, a declarat profesorul Flannery.

Dr. Matthew McCurry, curator de paleontologie la Australian Museum, a declarat că descoperirea a trei noi genuri, ajută la reconstituirea istoriei lor evolutive remarcabile.

,,Există șase specii de monotreme, inclusiv cele trei nou descrise, ceea ce face ca acesta să fie cel mai divers ansamblu de monotreme înregistrat vreodată. Patru specii sunt cunoscute de la un singur specimen, ceea ce sugerează că diversitatea rămâne subreprezentată. Această descoperire adaugă mai mult de 20% la diversitatea cunoscută anterior a monotremei”, a declarat Dr. McCurry.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cercetătorii au găsit fosilele unui cangur super-musculos care țopăia în trecut prin Australia

Ce au dezvăluit fosilele din Jurasic despre evoluția omului?

Fosile vechi de 1,75 miliarde de ani ascund indicii despre un moment cheie din istoria Pământului

Unele specii de dinozaur dormeau la fel ca păsările din prezent, dezvăluie fosilele