Home » Istorie » Arheologii au descoperit graffiti printre ruinele de la Pompeii

Arheologii au descoperit graffiti printre ruinele de la Pompeii

Arheologii au descoperit graffiti printre ruinele de la Pompeii
Foto: Parcul Arheologic Pompeii
Publicat: 01.06.2024

Printre ruinele orașului roman Pompeii a fost descoperit graffiti antic care înfățișează gladiatori în luptă. Arheologii implicați în proiect cred că graffiti-ul din Pompeii dezvăluie o perspectivă asupra mentalității romanilor antici și asupra modului lor de viață adesea sângeros.

Graffitiul din Pompeii, făcut cu cărbune, a fost recent descoperit printre rămășițele unei curți aparținând de Casa del Secondo Cenacolo Colonnato din Parcul Arheologic Pompeii din sudul Italiei.

Cercetătorii spun că desenele au fost create de copii, probabil cu vârste cuprinse între 5 și 7 ani. Această idee a fost confirmată de descoperirea conturului unei mici mâini desenate cu cărbune pe perete.

Raportând descoperirile în Pompeii’s Excavations e-Journal, ei explică cum desenele graffiti sugerează că copiii romani antici vizitau amfiteatrele pentru a urmări spectacolele sângeroase de violență și erau probabil foarte familiarizați cu modurile de viață brutale din lumea antică.,

Ce informații dezvăluie graffitiul din Pompeii?

„Pare legitim să presupunem, pe baza dovezilor literare, că copiii erau prezenți la aceste spectacole”, scriu cercetătorii.

„Desenele din Casa del Cenacolo Colonnato confirmă această ipoteză: ceea ce vedem este mărturia directă a întâlnirii dintre un suflet infantil, foarte receptiv și plin de imaginație, și distracția crudă a vremii, care pe lângă jocurile gladiatorilor și vânătorile cu animale, implica și execuții de criminali și sclavi”, au adăugat aceștia. Ei speculează chiar că această expunere timpurie la brutalitate ar fi putut influența profund societatea romană.

„Mai multe studii recente au evidențiat o legătură între expunerea timpurie la imagini și filme violente și niveluri ridicate de agresiune în adolescență și la maturitate. Poate că într-o zi vom putea înțelege cât de mare a fost impactul acestor fenomene asupra societății romane de acum 2.000 de ani”, conchid ei, potrivit IFL Science.

O comoară extraordinară

Împreună cu desenele, săpăturile recente au scos la iveală rămășițele unui bărbat și ale unei femei în Casa Pictorilor la Lucru. Această vilă și-a primit numele deoarece era plină de oale de vopsea și boluri de amestecare, ca și cum o echipă de muncitori ar fi fost nevoită să părăsească imobilul atunci când a avut loc celebra catastrofă.

Pompeii a fost distrus în anul 79 d.Hr., atunci când vulcanul Vezuviu a erupt, ucigând mii de oameni din oraș și din așezările apropiate Herculaneum, Oplontis și Stabiae.

Erupția a acoperit Pompeii și orașele învecinate cu peste 6 metri de cenușă și alte resturi vulcanice. Deși devastatoare, aceasta a conservat așezările timp de secole, oferindu-le cercetătorilor moderni o perspectivă incredibil de clară asupra vieții de zi cu zi din Roma antică.

„Din ce în ce mai mult, Pompeii dezvăluie noi descoperiri minunate și se confirmă drept o ladă de comori extraordinară”, a declarat Gennaro Sangiuliano, Ministrul Culturii din Italia.

Vă recomandăm să citiți și:

Arheologii au detectat o structură îngropată și mai multe anomalii lângă piramidele din Giza

30.000 de ani de istorie arată că vremurile grele fac societățile umane mai rezistente

Un strămoș al vacilor cântărea doar 450 de grame

Rămășițele unei vaste așezări agricole veche de 7.000 de ani, găsite într-un „vid enorm” din Serbia

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase