Home » Istorie » Un bărbat s-a „trezit” cu 3 schelete de mamut în pivniță

Un bărbat s-a „trezit” cu 3 schelete de mamut în pivniță

Publicat: 30.05.2024

Rămășițele a 3 schelete de mamut din Epoca de Piatră au fost descoperite într-o pivniță din Austria, oferind noi perspective incredibile asupra modului în care oamenii preistorici ar fi vânat aceste animale dispărute.

Cercetătorii au descris această descoperire ca fiind cea mai semnificativă de acest gen din ultimul secol, afirmând că cele 3 schelete de mamut datează probabil de acum 30.000 până la 40.000 de ani.

Descoperirea a fost făcută de Andreas Pernerstorfer în timpul renovării pivniței sale din Gobelsburg, situată la nord-vest de capitala Viena. După ce a dat peste ceea ce inițial a crezut că este o bucată de lemn, Pernerstorfer și-a amintit că bunicul său îi spusese odată că fuseseră găsiți dinți în acel loc, ceea ce l-a determinat să suspecteze că obiectul ar putea fi de origine preistorică.

Cercetătorii de la Academia Austriacă de Științe (ÖAW) au fost apoi chemați la fața locului la mijlocul lunii mai și de atunci au descoperit scheletele a cel puțin trei mamuți separați.

3 schelete de mamut oferă noi informații despre oamenii preistorici

„Un astfel de strat dens de oase de mamut este rar. Este pentru prima dată când putem investiga așa ceva în Austria folosind metode moderne”, a declarat Hannah Parow-Souchon, lidera săpăturilor.

De fapt, au trecut cel puțin 100 de ani de când ceva comparabil a fost descoperit în Austria sau în țările vecine, iar oasele din acele săpături „sunt în mare parte pierdute pentru cercetarea modernă”.

Totuși, Gobelsburg are antecedente în ceea ce privește relicvele din Epoca de Piatră, deoarece artefacte de cremene, bijuterii și cărbune au fost descoperite în pivnița de lângă cea a lui Pernerstorfer acum aproximativ 150 de ani.

Cercetătorii au reușit să dateze aceste obiecte la aproximativ 30.000 până la 40.000 de ani în urmă și cred că mamuții din această pivniță îi aparțin probabil aceluiași ansamblu antic.

Mamuții au dispărut de pe fața Pământului acum mii de ani

Deși au dispărut de pe fața Pământului acum mii de ani, mamuții (strămoșii elefanților moderni) continuă să ne modeleze înțelegerea asupra modului în care trăiau oamenii preistorici. Dovezile oaselor de mamut măcelărite în Europa și America, de exemplu, indică faptul că strămoșii noștri vânau și mâncau aceste creaturi colosale.

„Știm că oamenii vânau mamuți, dar știm foarte puține despre cum făceau acest lucru”, spune Parow-Souchon. Cercetătorii speculează că animalele uriașe ar fi putut fi ucise pe loc după ce au fost urmărite de vânători care le-au întins o capcană și se speră că mai multe detalii despre acest masacru antic vor deveni clare pe măsură ce săpăturile continuă, scrie IFL Science.

Vă recomandăm să citiți și:

Un șarpe enorm din India antică era mai lung decât un autobuz

Oamenii trăiau într-un tub de lavă în urmă cu 7.000 de ani în Peninsula Arabică

Povestea întemeierii Romei, oraşul de pe Şapte Coline. Ab urbe condita!

O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase