Home » Istorie » O cutie de piatră cu ofrande ceremoniale rare, descoperită de arheologii mexicani

O cutie de piatră cu ofrande ceremoniale rare, descoperită de arheologii mexicani

O cutie de piatră cu ofrande ceremoniale rare, descoperită de arheologii mexicani
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 29.05.2024

Arheologii de la Institutul Național de Antropologie și Istorie (INAH) din Mexic au descoperit o cutie de piatră care conținea ofrande ceremoniale în timpul săpăturilor din Templul I, cunoscut și sub numele de Marele Subsol, în zona arheologică Tlatelolco.

Tlatelolco a fost un oraș-stat precolumbian, situat în Valea Mexicului, în actualul Mexico City.

Locuitorii, cunoscuți sub numele de Tlatelolca, erau un popor mexica vorbitor de nahuatl care s-a stabilit în regiune înca din secolul al XIII-lea.

Tlatelolco a apărut ca oraș înfrățit cu orașul-stat aztec-mexican Tenochtitlan, oferind refugiu locuitorilor din Tenochtitlan în timpul asediului spaniol condus de conchistadorul Hernán Cortés.

Un oraș-stat precolumbian, situat în Valea Mexicului

Arheologii de la INAH au descoperit o cutie de piatră la Templul I, un complex dreptunghiular situat la nord-vest de Templo Mayor Tlatelolca.

Potrivit cercetătorilor, cutia a fost depusă ca ofrandă ceremonială cândva între anii 1375 și 1418 d.Hr. pentru a consacra o extensie arhitecturală a templului, în numele lui Tezcatlipoca cel Negru.

Tezcatlipoca cel Negru era zeul providenței, al invizibilului și al întunericului, stăpânul nopții și conducătorul Nordului, fiind asociat, de asemenea, cu obsidianul și conflictul.

Cutia a fost depusă ca ofrandă ceremonială

Săpăturile au găsit și un altar de piatră, cel mai probabil folosit ca loc de cult al elitei militare, unde au descoperit și o cistă sigilată care conținea cutia de piatră.

Cutia conține 59 de cuțite de buzunar, 7 cuțite de obsidian și numeroase blocuri de copal. Potrivit arheologului Laue Padilla, aceste obiecte au fost folosite pentru acte de sacrificiu de către preoții Tlatelolca și oficialii de rang înalt.

Cutia ar putea conține materiale suplimentare, care vor fi confirmate pe măsură ce lucrările arheologice avansează. Acestea includ desene detaliate ale diferitelor niveluri de context, studii pentru a crea imagini tridimensionale ale descoperirii și prelevarea de probe de sol pentru a identifica materia organică asociată, scrie Heritage Daily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Figurine vechi de 2.800 de ani, descoperite la un templu grecesc. Ar putea fi ofrande pentru Poseidon

O descoperire veche de șapte secole. Rămășițele unor copii și alte ofrande, găsite într-o casă aztecă

O ofrandă adusă zeilor incași descoperită sub apele Titicaca, cel mai mare lac dulce din America de Sud

A existat cu adevărat Calul Troian?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase