Ante Pavelic (n.1889 – d.1959) a fost politician croat controversat, șeful mișcării fasciste Ustaše, lider și revoluționar al Croației în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Regimul lui Pavelic a fost cunoscut pentru violența, represiunea și persecutarea minorităților, în special a sârbilor, evreilor și romilor.
Până a trece la dezvoltarea portretului lui Ante Pavelic, poate ar fi necesare câteva cuvinte despre mișcarea Ustaše.
Mișcarea Ustaše, ce urmărea să creeze o Croație Mare prin unirea tuturor teritoriilor locuite de croați și prin îndepărtarea necroaților de pe aceste teritorii, a fost o organizație politică și paramilitară de extremă dreapta, fascistă și ultranaționalistă din Regatul Iugoslaviei, care a devenit ulterior Statul Independent al Croației în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Mișcarea a fost fondată în 1929 de Ante Pavelić și de alți naționaliști croați care urmăreau să stabilească o Croație pură din punct de vedere etnic și independentă.
Mișcarea Ustaše a apărut în contextul creșterii naționalismului și a tensiunilor etnice în Regatul Iugoslaviei, care era un stat multietnic format din sârbi, croați și sloveni. Ustaše a militat pentru crearea unui stat croat independent, liber de influența sârbă, și a încercat să creeze o națiune croată unificată, bazată pe credința catolică. Ideologia lor era caracterizată de un puternic sentiment antisârb, precum și de antisemitism și de sprijin pentru regimurile fasciste.
În aprilie 1941, puterile Axei au invadat Iugoslavia, ceea ce a dus la dezintegrarea regatului și la înființarea statului independent Croația sub conducerea lui Ante Pavelić și a mișcării Ustaše. Miliția Ustaše, cunoscută sub numele de Ustaše, a devenit principala forță de securitate a NDH și a jucat un rol central în punerea în aplicare a politicilor regimului, inclusiv persecutarea sârbilor, evreilor și a romilor.
Regimul Ustaše a fost renumit pentru politicile sale violente și brutale, în special pentru uciderea sistematică a celor din etniile enumerate mai sus. Cea mai infamă dintre aceste atrocități a fost înființarea lagărului de concentrare de la Jasenovac, unde au fost ucise zeci de mii de persoane. Ustașii au colaborat, de asemenea, cu regimul nazist în punerea în aplicare a Holocaustului în NDH, participând la deportarea și uciderea populației evreiești.
Statul Independent al Croației s-a prăbușit în mai 1945, în urma înfrângerii puterilor Axei în cel de-Al Doilea Război Mondial. Ante Pavelić și alți lideri Ustaše au fugit în Argentina, unde au continuat să funcționeze ca organizație politică până în anii 1980. Mulți membri Ustaše au fost judecați pentru crime de război și crime împotriva umanității după război, iar moștenirea mișcării și atrocitățile comise continuă să fie o problemă controversată în istoria Croației și a Balcanilor.
Ante Pavelic, prin acțiunile și ideologiile sale a rămas în istorie ca un dictator nemilos și brutal, ce a provocat suferințe incomensurabile poporului iugoslav, regimul lui fiind considerat un capitol întunecat în istoria europeană.
Ante Pavelic s-a născut la 14 noiembrie 1889 în Livno, Bosnia și Herțegovina, într-o familie catolică modestă. A studiat dreptul la Universitatea din Zagreb și, mai târziu, a devenit avocat. Cariera politică a lui Pavelic a început la începutul secolului XX,catunci când s-a alăturat Partidului Croat al Drepturilor, o organizație naționalistă care urmărea să unească toate teritoriile croate sub un singur guvern.
În aprilie 1941, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, puterile Axei au înființat Statul Independent al Croației (NDH), un stat marionetă aflat sub controlul Italiei și al Germaniei. Ante Pavelic a devenit liderul acestuia (Poglavnik) și a implementat un regim brutal bazat pe ideologia fascistă, care a inclus persecutarea sârbilor, a evreilor și a romilor. Ustaše, forța paramilitară loială lui Pavelic, a efectuat omoruri în masă, a impus muncă forțată și a creat lagăre de concentrare pe întreg teritoriul NDH. Regimul lui Pavelic a fost responsabil pentru moartea a sute de mii de persoane, fiind unul dintre cele mai sângeroase regimuri din cel de-Al Doilea Război Mondial. Estimările au arătat că peste 700.000 de persoane au fost victime ale terorii regimului Ustase, Lagărul de concentrare de la Jasenovac, înființat în 1941, fiind unul dintre cele mai infame locuri de violență și brutalitate din timpul Holocaustului.
După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, Ante Pavelic și adepții săi au plecat în exil, mai întâi în Germania, apoi în Argentina sau în alte țări din America de Sud. Pavelic a trăit în Aregntina sub diferite pseudonime și a continuat să conducă mișcarea Ustaše.
La 10 aprilie 1957, un proprietar de hotel sârb a încercat să-l ucidă pe Pavelić prin împușcare. Deși acesta inițial a supraviețuit, rănile suferite au dus în cele din urmă la moartea sa, la 28 decembrie 1959, la vârsta de 70 de ani, după ce și-a petrecut ultimii doi ani și jumătate în Spania franchistă.
Rămășițele lui Ante Pavelic au fost repatriate în Croația, fiind depuse într-un mormânt nemarcat pentru a evita glorificarea moștenirii sale.
Acțiunile lui Ante Pavelic, împreună cu acelea ale mișcării Ustaše, nu doar că au dus la moartea a sute de mii de oameni, dar au influențat politica și societatea croată până în prezent. Numeroase spații publice, monumente și nume de străzi din Croația i-au fost dedicate lui Pavelic și colaboratorilor săi, fapt ce nu de puține ori a stârnit controverse și dezbateri atât în rândul croaților, cât și al cetățenilor de alte naționalități. Problema asumării trecutului și abordarea crimelor comise în timpul regimului lui Pavelic rămâne un subiect important în istoria modernă a Croației.
Surse:
https://www.britannica.com/biography/Alexander-I-king-of-Yugoslavia
https://www.britannica.com/biography/Ante-Pavelic
Ce rol au dat comuniștii Cetățuii Brașovului după Al Doilea Război Mondial?
Reflecțiile unui trădător român despre Hitler și izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial
Cât de mult influențează tehnologia războiul? Tancul la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial