Un cod antic care i-a intrigat pe experți timp de peste un secol ar putea fi interpretat în întregime pentru prima dată, oferindu-ne o perspectivă suplimentară asupra puternicului imperiu asirian care s-a întins pe o mare parte din Orientul Mijlociu între secolele XIV și VII î.Hr.
În special, aceste simboluri se referă la regele Sargon al II-lea, care a domnit între 721 și 704 î.Hr. În forma lor scurtă, ele cuprind un leu, un smochin și un plug. În forma lor mai lungă, există cinci simboluri în succesiune: o pasăre și un taur după leu, apoi copacul și plugul.
Aceste imagini apar în mai multe locuri în templele din Dūr-Šarrukīn, care a fost pentru scurt timp capitala Asiriei. Ruinele îngropate ale orașului antic au fost excavate în secolele XIX și XX.
Dar semnificația imaginilor – dacă reprezintă zei, forțe supranaturale, autoritatea regelui sau o încercare de a reproduce hieroglife egiptene – a fost mult timp dezbătută.
,,Această regiune a lumii, care include Irakul de astăzi și părți din Iran, Turcia și Siria, este adesea numită leagănul civilizației”, spune asiriologul și istoricul Martin Worthington, de la Trinity College Dublin din Irlanda, scrie ScienceAlert.
,,Este locul în care s-au născut orașe și imperii, iar povestea sa reprezintă o parte uriașă din istoria omenirii”.
Worthington a adunat indicii pentru a concluziona că aceste imagini relevă numele lui Sargon, o idee propusă pentru prima dată (dar neexplorată) în 1948.
El dezvoltă această sugestie arătând că simbolurile ar putea face referire și la constelații stelare – intenția fiind aceea de a-i aduce un omagiu regelui suveran scriindu-i numele în stele și asociindu-l cu zeii.
Important este că interpretarea este valabilă atât pentru forma lungă, cât și pentru cea scurtă a acestui cod grafic. Deși teoriile anterioare au sugerat că icoanele ar putea face referire la rege și la cerul nopții – nu în ultimul rând datorită culorilor albastru și galben în care erau uneori reprezentate – aceasta este prima cercetare care reunește sistematic aceste idei.
,,Efectul celor cinci simboluri a fost acela de a plasa numele lui Sargon în ceruri, pentru eternitate – o modalitate inteligentă de a face numele regelui nemuritor”, spune Worthington.
Simbolurile leilor care pășesc ar fi silabisit, de asemenea, numele lui Sargon în asiriană antică – precum și faptul că aveau legături puternice cu figuri regale – confirmând și mai mult legătura din versiunile mai lungi ale acestui cod vizual.
Deși s-ar putea să se fi retras acum în trecutul antic, civilizațiile mesopotamiene au fost extrem de importante în multe aspecte ale istoriei umane, ceea ce înseamnă că o mai bună înțelegere a modului în care au trăit, au gândit și au condus este valoroasă.
Cercetarea a fost publicată în Bulletin of the American Society of Overseas Research.
Arheologii au dezgropat temple gemene în mega-orașul sumerian Girsu
Shirley Temple, antidotul Marii Crize Economice
Unul dintre cele patru ,,temple pierdute ale Soarelui” din Egiptul Antic ar fi fost descoperit
Templele grecești aveau rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități