Home » Istorie » Arheologii au detectat o structură îngropată și mai multe anomalii lângă piramidele din Giza

Arheologii au detectat o structură îngropată și mai multe anomalii lângă piramidele din Giza

Publicat: 14.05.2024

Un studiu geofizic realizat de arheologii de la Universitatea Internațională Higashi Nippon, Universitatea Tohoku și Institutul Național de Cercetare în Astronomie și Geofizică (NRIAG) a detectat o structură în formă de L și mai multe anomalii în apropierea piramidelor din Giza cu ajutorul geofizicii.

Arheologii au detectat structura folosind o combinație de radar de penetrare a solului (GPR) și tomografie de rezistivitate electrică (ERT) în timpul unui studiu al Cimitirului de Vest.

Cimitirul de Vest, cunoscut și sub numele de Câmpul de Vest din Giza, este situat pe Platoul Giza, la vest de Marea Piramidă.

Acesta este împărțit în cimitire mai mici, constând în aliniamente liniare de mastabe și structuri subterane.

Tunel de intrare către o structură mai adâncă

Mastabele au servit ca structură de înmormântare pentru familia regală și pentru ofițerii de rang înalt, fiind caracterizate de acoperișul plat și de designul dreptunghiular construit cu piatră de calcar sau cărămizi de lut. În centrul construcției sale se află un puț vertical care face legătura cu o cameră subterană.

Potrivit cercetătorilor, structura în formă de L a fost localizată la o adâncime de 2 metri, direct la sud de mastaba G4000. Structura pare să fi fost umplută cu nisip și este posibil să fi servit drept tunel de intrare către o structură mai adâncă.

Acest lucru este susținut de detectarea unor anomalii mai profunde sub structura în formă de L, concentrate la o adâncime de 3,5 până la 5 metri, cu două caracteristici care persistă până la o adâncime de 11 metri, scrie HeritageDaily.

O structură arheologică mare de subsol?

,,Datele arată anomalii clare care ar putea fi atribuite unei potențialități arheologice (pete de contur de înaltă rezistivitate) în regiunea cercetată”, se arată într-un articol publicat în revista Archaeological Prospection.

,,Caracteristicile au arătat o extensie suplimentară, cu până la 3-5 m mai mult decât adâncimea depistată de sondajul GPR. În urma acestor rezultate, concluzionăm că structura care a cauzat anomaliile ar putea fi pereți verticali de calcar sau puțuri care duc la o structură de mormânt.”

,,Credem că este importantă continuitatea dintre structura de mică adâncime și structura mare de adâncime. Din rezultatele sondajului, nu putem determina materialul care cauzează anomalia, dar ar putea fi o structură arheologică mare de subsol„, au declarat autorii studiului.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Băuturile energizante, asociate cu un somn mai prost și chiar insomnie

O cale navigabilă antică ar putea dezvălui cum au fost construite piramidele din Egipt

O piramidă uriașă îngropată în Indonezia ar putea fi cea mai veche din lume

Arheologii au descoperit dovezi ale unor decapitări ritualice într-o piramidă mayașă

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase