În urmă cu aproximativ 100 de ani, o femeie de la un azil din Mississippi, SUA a murit cu o afecțiune atât de rară, încât i-a nedumerit pe arheologii din zilele noastre care săpau mormintele nemarcate ale azilului.
Dar, în curând, datorită ajutorului colaboratorilor lor medicali, echipa a stabilit că obiectul dur în formă de ou din rămășițele scheletice ale trunchiului femeii era o ,,vezică biliară de porțelan” – o afecțiune care nu a mai fost găsită până acum într-un schelet arheologic.
Într-un studiu publicat în International Journal of Osteoarchaeology, cercetătorii au detaliat descoperirea rară a unei vezici biliare care s-a păstrat timp de un secol.
În timp ce, în mod normal, organele se descompun complet în timp după moartea unei persoane, în acest caz, vezica biliară se calcificase, un proces în care calciul se acumulează în peretele muscular al organului, determinând întărirea acestuia.
Organul conservat, numit adesea în literatura medicală vezica biliară de porțelan, a fost asociat cu scheletul unei femei de vârstă mijlocie care a fost îngropată în cimitirul azilului.
Înființat în 1855 și închis în 1935, azilul a tratat zeci de mii de pacienți, dintre care aproximativ 7.000 au murit în timpul internării și au fost îngropați în cutii simple de pin, cu pietre funerare din lemn.
Cimitirul a fost redescoperit în 2012, în timpul dezvoltării terenului, care se află acum în incinta Centrului Medical al Universității din Mississippi. Exhumările efectuate de proiectul Asylum Hill au început în 2022, condus de bioarheologul Jennifer Mack de la UMMC.
,,Boala vezicii biliare este destul de comună în populațiile americane moderne, deși ratele au crescut în ultimele decenii”, a declarat Mack pentru Live Science într-un e-mail. Dar, deși, ocazional, au fost găsite mici calculi biliari în contexte arheologice, aceasta este prima descoperire raportată a unei vezicule biliare de porțelan într-o înmormântare dIntr-un cimitir.
În studiile medicale moderne, vezica biliară de porțelan este considerată o afecțiune rară care rezultă din inflamația cronică a organului, o boală numită colecistită.
Motivul exact pentru care se formează vezica biliară de porțelan nu este cunoscut, dar este clar că peretele organului se mineralizează. Persoanele cu această afecțiune sunt de obicei asimptomatice și afectează femeile de cinci ori mai mult decât bărbații.
Măsurând 46 milimetri lungime și 28,5 mm lățime, obiectul din înmormântare cântărea puțin peste 16,1 grame.
Acesta a fost identificat ca fiind o vezică biliară de porțelan prin intermediul razelor X și al scanărilor micro-CT efectuate la UMMC, deoarece, sub suprafața neregulată a marginii calcificate, echipa de cercetare a găsit un singur calcul biliar mare, scrie LiveScience.
,,Este amuzant că obiectul a fost inițial un mister interesant pentru bioarheologi”, a declarat Mack, ,,în timp ce a fost identificat aproape dintr-o privire de către chirurgul pensionar din cadrul proiectului nostru”.
Arheologii au scos la lumină un mormânt egiptean, vechi de 4.300 de ani, cu picturi murale uimitoare
Un mormânt bogat dezvăluie un ritual înfiorător al culturii antice Coclé
Mormântul de piatră misterios din Suedia din care lipsesc craniile
Vin vechi de 5.000 de ani, găsit în mormântul unei regine egiptene