Home » Istorie » Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii

Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii

Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28.04.2024

Harriet Quimby (1875 – 1912), aviatoare americancă, jurnalistă și scenaristă de film, este prima femeie din Statele Unite ale Americii care în 1911 a primit o licență de pilot, în 1912 devenind prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii.

Născută la 11 mai 1875, în Arcadia, Michigan, Harriet Quimby a urmat inițial o carieră în jurnalism și scris. A fost critic de teatru și editorialist pentru diverse publicații, printre care Leslie’s Illustrated Weekly și The New York Dramatic Mirror. Cu toate acestea, a devenit din ce în ce mai interesată de aviație la începutul anilor 1900, o perioadă în care acest domeniu era încă la început.

În 1910, Quimby s-a înscris pentru lecții de zbor la Școala de Aviație Moisant din Long Island, New York, sub îndrumarea renumitului aviator John Moisant, a învățat rapid noțiunile de bază ale zborului, iar la 1 august 1911 a devenit prima femeie din Statele Unite căreia i s-a eliberat o licență de pilot de către Aero Club of America. Licența sa, cu numărul 37, a făcut-o un deschizător de drumuri pentru femeile din aviație.

Harriet Quimby a fost mai mult decât un pilot pasionat

Quimby a fost, de asemenea, a doua femeie pilot cu licență din lume, după baroneasa Elise Raymonde Deroche din Franța.

Harriet Quimby a fost mai mult decât un pilot pasionat. A avut și un talent înnăscut pentru relațiile publice, folosindu-și faima nou descoperită pentru a milita pentru drepturile femeilor și pentru a contesta normele de gen, calități care au adus o dimensiune suplimentară carierei sale, transformând-o într-un simbol al îndrăznelii, independenței și determinării.

După ce a câștigat notorietate ca pilot și a devenit cunoscută și datorită costumului său de zbor distinctiv mov, Quimby a fost contactată de compania producătoare de suc din struguri, Vin Fiz, care a văzut o oportunitate de promovare a produsului lor prin asocierea cu ea. Harriet a acceptat propunerea, devenind astfel purtătoarea de cuvânt a sucului de struguri mov și apărând într-o serie de anunțuri și postere publicitare ale firmei.

A participat la numeroase spectacole și competiții aeriene

La 16 aprilie 1912, Harriet Quimby a devenit prima femeie care a traversat în zbor solo Canalul Mânecii. Plecând din Dover, Anglia, a pilotat monoplanul său Blériot XI și a aterizat cu succes în Calais, Franța, după mai puțin de o oră. Această realizare remarcabilă a atras atenția la nivel internațional și a consacrat-o pe Quimby ca o emblemă a aviației mondiale.

Semnificația zborului a avut mai multe aspecte și a fost importantă nu doar pentru că Harriet Quimby era femeie, ci și pentru că a pus în evidență progresele tehnologiei aviatice din acea vreme. Blériot XI a fost un simbol al inovației și al progresului, iar zborul lui Quimby a reprezentat o dovadă a potențialului aviației la începutul secolului XX.

Pe lângă traversarea Canalului Mânecii, Quimby a participat la numeroase spectacole și competiții aeriene de-a lungul carierei sale. A făcut cascadorii îndrăznețe și a uimit publicul cu acrobațiile sale aeriene. Abilitatea și spiritul de spectacol ale lui Quimby au făcut din ea o figură îndrăgită în comunitatea aviatică, spulberând stereotipurile de gen și inspirând nenumărate femei să își urmeze pasiunile fără teamă.

În mod tragic, Harriet Quimby a murit la 1 iulie 1912, când a fost implicată într-un accident fatal în timpul unui spectacol aviatic în Massachusetts. Quimby zbura alături de William Willard, cu un avion Belriot când, dintr-o dată, în urma unor defecțiuni, au pierdut controlul aeronavei, aceasta prăbușindu-se și curmând viața celor doi piloți. Paradoxal, aeronava a suferit puține pagube.

Moartea sa a generat o mare tristețe

Moartea Harrietei Quimby a generat o mare tristețe în comunitatea aviatică și a fost considerată o pierdere majoră pentru acest domeniu, iar accidentul a adus în atenție importanța siguranței în aviație și a dus la creșterea reglementărilor și standardelor de siguranță pentru piloți și aeronave. Harriet Quimby a fost înmormântată la cimitirul Woodlawn din Bronx, New York.

În ciuda tragicului sfârșit al vieții sale, moștenirea lui Quimby ca o pionieră a aviației și ca un model de curaj și determinare rămâne vie și inspiră și astăzi.

În 1991, Harriet a fost comemorată pentru abilitățile sale și pentru pașii de pionierat în lumea aviației prin emiterea unui timbru poștal. În 2004, Harriet Quimby a fost inclusă în Aviation Hall of Fame, iar în 2012, în Long Island Air and Space Hall of Fame.

Un exemplu pentru multe femei

Harriet Quimby nu s-a căsătorit niciodată, alegând să-și dedice viața carierei de aviator în locul unui mariaj care probabil ar fi ținut-o departe de profesie. În acea perioadă, mulți considerau căsătoria ca o prioritate și o așteptare socială pentru femei.

Cu toate acestea, Harriet Quimby a ales să ignore normele sociale și să-și urmeze pasiunea, opțiunea ei fiind considerată de mulți o anomalie. Pentru Harriet Quinby, a fost o alegere ce a necesitat curaj, determinare și dedicare, devenind un exemplu pentru multe femei care au dorit să își urmeze propriile vise și să se împlinească profesional.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Harriet-Quimby

https://gazette665.com/2018/09/07/10-things-to-know-about-harriet-quimby/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Philippine Welser, prima femeie autoare a unei cărți de bucate nepublicate

Românca Sofia Ionescu Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume

Bertha von Suttner, prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Pace

Valentina Tereșcova, prima femeie care a ajuns în spațiu

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase