Home » Istorie » Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?

Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?

Publicat: 24.04.2024

Omul modern este mult mai vechi decât ar putea părea la prima vedere. Dar cât de veche este specia Homo sapiens?

În clasificarea științifică, ființele umane sunt etichetate cu numele de Homo sapiens („om înțelept” în latină). În cea de-a zecea ediție a lucrării Systema Naturae, botanistul și taxonomistul suedez Carl Linnaeus a inventat termenul (descriindu-se pe sine ca specimen tip).

Numele genului, Homo, se referă la grupul în care se încadrează alte specii similare cu a noastră. Acesta include specii dispărute precum H. habilis, H. erectus și H. heidelbergensis, precum și Neanderthalienii (H. neanderthalensis) și enigmaticul H. naledi. Cum se încadrează H. sapiens în acest grup? Specia este, argumentabil, ultimul membru Homo rămas, dar când a evoluat H. sapiens?

Cât de veche este specia Homo sapiens? Până recent, se credea că H. sapiens a evoluat aproximativ acum 200.000 de ani în Africa de Est. Această estimare a fost influențată de descoperirea în 1967 a celor mai vechi rămășițe atribuite lui H. sapiens, într-un sit din Valea Omo din Etiopia. Rămășițele, formate din două cranii (Omo 1 și Omo 2), au fost inițial datate la acum 130.000 de ani, dar prin aplicarea unor tehnici de datare mai sofisticate în 2005, rămășițele au fost datate mai precis acum 195.000 de ani.

Cât de veche este specia Homo sapiens?

În iunie 2017, însă, toate acestea s-au schimbat. Una dintre săpăturile desfășurate pe parcursul mai multor ani, condusă de Jean-Jacques Hublin, de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evoluționară (Germania), a dezvăluit că H. sapiens era prezent la Jebel Irhoud, Maroc, la peste 5.000 km distanță de Africa de Est (regiunea pe care mulți paleontologi o numesc „leagănul umanității”).

Echipa a descoperit o colecție de specimene formată din fragmente de craniu și un os complet al maxilarului (ambele foarte similare cu cele ale oamenilor moderni) precum și unelte de piatră, toate datând de acum aproximativ 315.000 de ani, cu peste 100.000 de ani mai devreme decât rămășițele găsite la Omo.

H. sapiens ar fi evoluat mai întâi în Africa de Est

Cu toate că nu i-a convins încă pe toți paleontologii, această descoperire sugerează că specia ar fi putut fi răspândită la scară largă în toată Africa de Nord mult mai devreme decât se credea până acum, iar Africa de Est ar putea să nu fi fost singurul leagăn, scrie Britannica.

Desigur, H. sapiens ar fi putut să fi evoluat mai întâi în Africa de Est înainte de a se dispersa în Maroc și alte locații, dar paleontologii vor trebui să găsească rămășițe umane mai vechi în Africa de Est pentru a susține această teorie. Până atunci, știința ar trebui să rămână deschisă posibilității că am fi putut evolua pentru prima dată în altă parte, nu în Africa.

Vă recomandăm să citiți și:

O fosilă care i-a păcălit pe cercetători și-a dezvăluit, în sfârșit, identitatea

O „megastructură”, construită acum 11.000 de ani, a fost găsită în Marea Baltică

Scrisul nedescifrat de pe Insula Paștelui ar precede colonizarea europeană

Biblioteca personală a lui Charles Darwin, dezvăluită pentru prima dată

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase