O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată

19 04. 2024, 15:00

O nouă specie de titanosaur a fost descrisă în Argentina. Descoperită în roci care datează de aproape 70 de milioane de ani, specia a fost numită Titanomachya gimenezi și era de 10 ori mai mică decât cele mai mari rude ale sale, fiind unul dintre cei mai mici dinozauri descriși vreodată.

Fosilele au fost recuperate din provincia Chubut din Patagonia argentiniană, unde oamenii de știință au făcut săpături în formațiunea La Colonia. Acolo, au descoperit membrele anterioare, membrele posterioare și fragmente de coaste și vertebre ale misterioasei specii de titanosaur – fiind primul sauropod din Formațiunea La Colonia recunoscut vreodată.

În altă parte în Argentina, au fost descoperiți unii dintre cei mai mari dinozauri care au cutreierat vreodată Pământul. La celălalt capăt al scalei se află Titanomachya, cu o greutate de aproximativ 7 tone și – după cum a scris Riley Black pentru National Geographic – de mărimea unei vaci masive, ceea ce îl face de aproximativ 10 ori mai mic decât Patagotitan.

Titanomachya a trăit în timpul Maastrichtianului, ultima epocă a perioadei cretacice care a precedat extincția în masă.

O nouă specie de titanosaur a fost descrisă în Argentina

Fosilele sale au fost recuperate dintr-o formațiune care a dat de toate, de la carnivore puternice până la plesiozauri, broaște țestoase și reptile, dar a fost clar că acest titanosaur nu era ceva ce mai văzuseră înainte, scrie IFL Science.

,,Morfologia talusului – osul responsabil pentru distribuirea forței care provine de la tibie pe partea interioară a piciorului – nu a mai fost văzută până acum la alți titanosauri și prezintă trăsături intermediare între liniile Colossosauria și Saltasauroidea, subliniind importanța sa evolutivă”, a declarat într-un comunicat primul autor, Agustín Pérez Moreno de la CONICET și Museo de La Plata.

Descoperirea a fost scoasă la iveală în cadrul unui proiect privind sfârșitul erei dinozaurilor în Patagonia, care este finanțat de National Geographic Society, cu sprijinul a peste 10 muzee și universități din Argentina, inclusiv Museo de La Plata.

Unii dintre cei mai mari dinozauri care au cutreierat vreodată Pământul

Proiectul își propune să umple un gol în cunoștințele noastre despre ultimii 15 milioane de ani ai perioadei cretacice, precum și despre dinozaurii și vertebratele care au trăit în regiune în acea perioadă.

Este o perioadă de timp geologic care a fost studiată mai bine în mod tradițional în regiunile nordice și se speră că săpăturile în sud vor permite oamenilor de știință să identifice modelele de extincție din această zonă în raport cu restul lumii.

Deja, proiectul oferă informații despre peisajul dinozaurilor din Patagonia în timpul Epocii Cretacicului Superior.

Studiul este publicat în Historical Biology.

Vă recomandăm să mai citiți și:

De ce rezistă oasele de dinozaur atât de mult timp?

Un dinozaur gigantic era „stârcul din iad”, conform unei analize

O broască de pe vremea dinozaurilor s-a conservat cu abdomenul plin cu ouă

Se pare că până și dinozaurii sufereau de artrită!