Test de cultură generală. Ce tehnologie este numită după un rege viking?
Există în numeroase dispozitive electronice, iar transferul de informații nu ar fi la fel fără ea. Ce tehnologie este numită după un rege viking?
Ce tehnologie este numită după un rege viking? Este vorba despre Bluetooth.
Folosită pentru a asocia dispozitive fără fir, tehnologia Bluetooth poartă numele unui rege viking care a unit Norvegia și Danemarca, conform Britannica.
Ce tehnologie este numită după un rege viking?
Tehnologia wireless atât de omniprezentă în lumea digitală de astăzi și-a primit într-adevăr numele de la un conducător viking care a trăit cu mai mult de un mileniu înainte de creația sa. Regele Harald, care a domnit în a doua jumătate a secolului al X-lea și se mândrea pe celebra piatră cu rune de la Jelling că a cucerit întreaga Danemarcă și Norvegia, era cunoscut și sub numele de „Bluetooth”.
Porecla apare pentru prima dată în Cronica Roskilde, scrisă în latină în jurul anului 1140. Deși sursa datează de după moartea lui Harald, nu există motive serioase să ne îndoim de acest poreclă. Nordicii foloseau numele tatălui, de exemplu „fiul/fiica lui x” în loc de nume de familie. (Numele mamelor erau folosite rar.) Poreclele erau inițial o modalitate comună, și adesea creativă, de a face diferența dintre persoane care aveau același nume sau unul similar.
„Bluetooth” (dinte albastru)
„Bluetooth” (dinte albastru) probabil se referea la un dinte mort care se înnegrise. În limba veche nordică, „blár” este folosit pentru o gamă de culori albastru-negru, dar și pentru sclipirea metalică a armurii și a armelor, și chiar și pentru moarte în sine, de exemplu, în expresia „albastru ca iadul”, potrivit History Extra.
Tehnologia a primit numele de Bluetooth în onoarea regelui, pentru că așa cum el a unit multe regiuni într-un singur regat puternic, tehnologia Bluetooth unește dispozitive separate printr-o conexiune wireless.
Vă recomandăm să citiți și:
Vikingii și-ar fi modificat dinții ca simbol al inițierii
Arheologii au descoperit cine a sculptat faimoasele pietre runice vikinge
Un studiu arată că vikingii sufereau de carii
Cercetătorii au descoperit o posibilă cauză pentru „boala vikingilor”