Home » Istorie » Dmitri Mendeleev, tabelul elementelor chimice, vodka și rafinării rusești. „Mi-a apărut în vis un tabel unde toate elementele se așezau la locul lor, așa cum trebuia”

Dmitri Mendeleev, tabelul elementelor chimice, vodka și rafinării rusești. „Mi-a apărut în vis un tabel unde toate elementele se așezau la locul lor, așa cum trebuia”

Publicat: 13.04.2024

Legenda spune că omul de știință rus Dmitri Mendeleev (1834 – 1907) ar fi creat renumitul sistem periodic al elementelor chimice care îi poartă numele după un vis revelator pe care l-ar fi avut. Cel puțin, asta dezvăluie unele surse. Mi-a apărut în vis un tabel unde toate elementele se așezau la locul lor, așa cum trebuia. După ce m-am trezit, am luat imediat o bucată de hârtie și un creion și am notat tot ce am visat. În acest vis, metalele alcaline apăreau la un capăt al tabelului, halogenii la celălalt capăt și gazele nobile la mijloc, elementele fiind  aranjate în ordinea creșterii greutății atomice (cele mai grele plasate sub cele mai ușoare). Visul l-ar fi avut în februarie 1869, inspirându-l pe Mendeleev în crearea primului tabel periodic al elementelor. Însă există și surse care nu confirmă această informație, considerând-o doar o legendă care s-a perpetuat în timp și care a fost preluată de diverse articole sau biografii despre Dmitri Mendeleev.

„Din păcate, s-ar putea ca acest lucru (n.r. visul în care lui Mendeleev i-a apărut tabelul elementelor) să nu fie adevărat”, scrie historytoday.com. „Pentru început, Mendeleev – născut în Siberia în 1834 – se gândea la această problemă de mult timp, cel puțin din 1860, atunci când fusese stabilită greutatea atomică a elementelor. În 1869, an în care fusese angajat ca profesor de chimie la Sankt Petersburg, și în care a scris o lucrare pentru studenții săi, la un moment dat, după prima parte a acestui manual, s-a oprit, a luat o pauză gândindu-se ce grup de elemente să abordeze în continuare. Și poate că răspunsul nu a apărut în vis, dar a venit rapid, la 17 februarie 1869 (calendarul iulian), zi în care Mendeleev primise o invitație de a vizita o fabrică de brânză”, invitație pe care însă a anulat-o pentru „a rezolva problema aranjării sistematice a elementelor chimice”.

Dmitri Mendeleev a scris fiecare element şi principalele sale proprietăți pe câte o bucată de carton după care  a început să le aranjeze și rearanjeze în diferite moduri, până când a ajuns la o formă pe care a considerat-o potrivită și pe care, ulterior, a copiat-o pe o hârtie. În aceeași zi, lucrând și studiind situația, Mendeleev a găsit un aranjament mai bun, în care elementele similare erau grupate în coloane verticale, spre deosebire de primul său tabel, în care erau grupate pe orizontală.

Ce a observat Mendeleev despre elementele cu proprietăți similare?

La acea vreme, oamenii de știință descoperiseră deja un număr semnificativ de elemente, dar nu exista o modalitate sistematică de a le organiza. De acest lucru avea să se ocupe Mendeleev care a recunoscut că anumite proprietăți ale elementelor se repetau periodic și a căutat, astfel, să creeze un cadru care să surprindă aceste „modele”.

Așadar, Dmitri Mendeleev, în timpul descoperirii sale, a observat că elementele cu proprietăți chimice similare apăreau la intervale regulate, ceea ce l-a determinat să propună că proprietățile elementelor erau determinate de greutatea lor atomică.

Mendeleev a organizat elementele în rânduri și coloane

Mendeleev a organizat elementele în rânduri și coloane pe baza greutății atomice și a proprietăților chimice. A lăsat spații libere în tabelul său în care credea că elementele nedescoperite ar trebui să se încadreze pe baza proprietăților lor prezise. Aceasta a fost o mișcare îndrăzneață, având în vedere că unele dintre aceste elemente nu fuseseră încă descoperite la acea vreme.

Unul dintre cele mai faimoase exemple de anticipare ale lui Mendeleev a fost prezicerea unui element pe care l-a numit „eka-aluminiu”, pe care acum îl cunoaștem sub numele de galiu și care este elementul 31.

Tabelul periodic al lui Mendeleev a fost publicat pentru prima dată în 1869 într-o lucrare intitulată „Despre relația dintre proprietățile elementelor și greutatea lor atomică”.

Tabelul periodic al lui Mendeleev a suferit mai multe revizuiri

Dar Mendeleev, recunoscut pentru inventarea tabelului periodic, nu a fost singurul care s-a preocupat de acest aspect. Alți oameni de știință, precum Julius Lothar Meyer, au avut, de asemenea, contribuții semnificative la dezvoltarea tabelului periodic în aceeași perioadă. Cu toate acestea, tabelul lui Mendeleev a câștigat o recunoaștere și o acceptare pe scară largă datorită acurateței sale în prezicerea proprietăților elementelor chimice.

De-a lungul anilor, tabelul periodic al lui Mendeleev a suferit mai multe revizuiri și modificări, pe măsură ce au fost descoperite noi elemente și s-a îmbunătățit înțelegerea structurii atomice, însă cadrul și principiile de bază pe care Mendeleev le-a stabilit au rămas în mare parte neschimbate.

O muncă revoluționară

Munca lui Mendeleev este revoluționară în domeniul chimiei și, implicit, a medicinei, deoarece a pus bazele înțelegerii noastre moderne a elementelor chimice, iar gruparea elementelor cu proprietăți similare în coloane numite grupuri sau familii a constituit un „aranjament” care a permis oamenilor de știință să identifice cu ușurință tendințele și relațiile dintre elemente, ceea ce a dus la noi descoperiri și progrese în chimie.

Pe lângă activitatea sa privind tabelul periodic, Mendeleev a adus contribuții semnificative în alte domenii ale științei, prin cercetările sale asupra soluțiilor chimice, gazelor și studiul dilatării termică. De asemenea, a propus teorii privind legăturile chimice și a dezvoltat un sistem de clasificare a compușilor organici.

  • Dmitri Mendeleev s-a născut la 8 februarie 1834 în satul Verkhnie Aremzyani, în apropiere de Tobolsk, Siberia.
  • A fost cel mai tânăr dintr-o familie numeroasă formată din 17 membri, 3 dintre frații săi neajungând, însă, la vârsta adultă. Tatăl lui Mendeleev, Ivan Pavlovici Mendeleev, a fost profesor de arte plastice, politică și filozofie.
  • Familia Mendeleev a fost proprietara unei fabrici de sticlă.
  • Dmitri Mendeleev a urmat cursurile Institutului Pedagogic Principal din Sankt Petersburg, pe care l-a absolvit în 1855, asta după ce a studiat la Gimnaziul din Tobolsk, acolo unde tatăl său era profesor.
  • În 1850, când Mendeleev avea 16 ani, s-a mutat împreună cu familia sa la Sankt Petersburg.
  • După absolvirea Institutului pedagogic, Dmitri Mendeleev a predat pentru o scurtă perioadă de timp. Cu ajutorul unei burse, a ajuns apoi în Germania la studii, urmând cursurile Universității din Heidelberg, acolo unde a obținut diploma de masterat și doctoratul (în 1865) și unde, de asemenea, a lucrat și a făcut cercetări chimice experimentale.
  • În 1860, Mendeleev a participat la prima conferință internațională de chimie din istorie, care a avut loc la Karlsruhe, în Germania, ce a avut ca temă necesitatea de a standardiza chimia. Această conferință a jucat un rol esențial în dezvoltarea tabelului periodic creat de Dmitri Mendeleev, producând o metodă standardizată de determinare a greutăților atomice.
  • Dmitri Mendeleev a fost nominalizat la Premiul Nobel, după ce cu un an înainte, în 1905, fusese ales membru al Academiei Regale Suedeze de Științe. Deși era favorizat în competiția pentru Premiul Nobel, Dmitri Mendeleev a pierdut în fața lui Henry Moissan. (Ferdinand Frédéric Henri Moissan, chimist și farmacologul francez, a câștigat Premiul Nobel pentru Chimie în 1906 pentru descoperirea fluorului).
  • Din 1992, cel mai mare centru rusesc de educație și cercetare în domeniul tehnologiei chimice îi poartă numele – D. Mendeleev University of Chemical Technology (Moscova).
  • Dmitri Mendeleev a fost bigam. A fost logodit cu Feozva Nikitichna Leshcheva, la 4 aprilie 1862, (s-au căsătorit la 27 aprilie 1862), iar în 1882 s-a căsătorit cu Anna Ivanova Popova, de care se îndrăgostise nebunește cu ani în urmă, și pe care a amenințat-o că se va sinucide dacă va refuza să se căsătorească cu el. Ceremonia oficială lor a avut loc la 2 aprilie 1882 (când Anna avea 22 de ani, iar Mendeleev 48), acesta divorțând oficial de Leshcheva o lună mai târziu.
  • Dmitri Mendeleev s-a remarcat și ca scriitor. A scris mai multe reviste și cărți științifice legate de activitatea sa de chimist și inventator, dar și articole și lucrări ce analizau aspecte ale industriilor rusești și probleme legate de productivitatea agricolă.
  • Există un crater care îi poartă numele, denumit după chimistul rus Dmitri Mendeleev în 1961.
  • S-a scris că Dmitri Mendeleev își tundea barba și părul de două ori pe an.
  • În ultimii săi ani de activitate profesională, Mendeleev a creat patentul clasic al rețetei de vodcă rusească, 40%  alcool, iar mai târziu, după ce a aprofundat studiile despre câmpurile petrolifere din Rusia, a ajutat la crearea primelor rafinării rusești.
  • Dmitri Mendeleev a avut doi copii rezultați din prima căsnicie și alți patru din cea de-a doua. Mendeleev și-a iubit toți copiii, având grijă să le ofere o educație aleasă (Lioubov Blok, de exemplu, a devenit actriță, coregrafă și critic muzical, Vasily Mendeleev a fost inginer, iar Vladimir Mendeleev, ofițer naval).

Mendeleev s-a stins din viață la vârsta de 72 de ani, din cauza unei pneumonii, la Sankt Petersburg, la 20 ianuarie 1907.

Surse:

https://www.newscientist.com/article/mg24132190-300-the-true-story-of-the-birth-of-the-periodic-table-150-years-ago/

https://www.historytoday.com/archive/months-past/discovery-periodic-table

https://www.britannica.com/biography/Dmitri-Mendeleev

Vă mai recomandăm să citiți și:

Mendeleev, chimistul rus care a aranjat toată materia într-un tabel

Eugene Paul Louis Schueller, chimistul care a fondat L’Oréal. „O companie nu înseamnă ziduri și mașini, ci oameni, oameni, oameni, oameni”

Test de cultură generală. Ce literă nu apare în Tabelul Periodic?

Trei elemente grele au fost observate pentru prima dată chiar în timp ce erau create

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase