Test de cultură generală. Ce legătură au ouăle cu Paștele?
Paștele este principala sărbătoare a Bisericii Creștine, o celebrare a Învierii lui Iisus Hristos în a treia zi după răstignirea Sa. Dar ce legătură au ouăle cu Paștele?
Oul a fost un simbol al fertilității și al restabilirii larg utilizat în perioada premodernă și precreștină. „Păgânii” europeni (termen folosit pentru a se referi la oamenii care practicau o varietate de tradiții non-creștine) priveau ouăle ca pe un simbol al regenerării care vine odată cu primăvara.
Creștinii timpurii au împrumutat această imagine și i-au aplicat-o nu regenerării pământului, ci a lui Iisus Hristos. Acest lucru a fost extins și la noua viață a credincioșilor care-l urmează pe Hristos.
Ce legătură au ouăle cu Paștele?
Ce legătură au ouăle cu Paștele? Tradiția vopsirii și a decorării ouălor de Paște este străveche, iar originea sa este obscură, dar a fost practicată atât în Biserica Ortodoxă Răsăriteană, cât și în Biserica Apuseană încă din Evul Mediu.
Biserica a interzis consumul de ouă în Săptămâna Mare, dar păsările continuau să depună ouă în acea săptămână, iar ideea de a le marca special drept ouă din Săptămâna Mare a dus la decorarea acestora.
Oul a devenit un simbol al Învierii
Însuși oul a devenit un simbol al Învierii. La fel cum Iisus a înviat din mormânt, oul simboliza noua viață care apare din coaja oului. În tradiția ortodoxă, ouăle sunt vopsite în roșu pentru a simboliza sângele pe care Iisus l-a vărsat pe cruce.
Tradiția colorării ouălor a continuat chiar și în națiunile laice moderne. În Statele Unite, de exemplu, se organizează așa-numita White House Easter Egg Roll, cu unele întreruperi, în ziua de luni de după Paște începând cu anul 1878, potrivit Britannica.
Vă recomandăm să citiți și:
Recipientele neobișnuite în care romanii țineau narcotice
Neanderthalienii și oamenii trăiau cot la cot în nordul Europei în urmă cu 45.000 de ani
O mască de jad veche de 1.700 de ani a fost recuperată dintr-o piramidă mayașă