Cercetătorii de la Universitatea din Otago (Noua Zeelandă) au identificat formal și au găsit un nume pentru fosila unui nou delfin, despre care au descoperit că avea o metodă unică de hrănire.
Un studiu publicat în Journal of the Royal Society of New Zealand denumește fosila Aureia rerehua.
Cercetătorul principal, Shane Meekin, care a absolvit un Masterat în Științe în Departamentul de Geologie, spune că fosila unui nou delfin a fost descoperită acum mulți ani, dar a fost identificată și numită recent, după ce a fost studiată.
Delfinul Aureia a fost descoperit într-o carieră din Valea Hakataramea și a fost expusă în Muzeul de Geologie al Universității Otago, împreună cu alte comori preistorice, datorită muncii fostului profesor emerit R. Ewan Fordyce, a colegilor săi și a absolvenților.
Delfinul avea dinți larg răspândiți, despre care se crede că se închideau în jurul peștilor ca un coș larg, ceea ce este neobișnuit pentru că alți delfini antici din zonă obișnuiau să-și folosească dinții pentru a lovi prada, spune Meekin.
„Când te uiți la dinții delfinilor, este natural să crezi că dinții mari din partea frontală și centrală a gurii ar fi principalele instrumente pentru prinderea prăzii, înțepând sau tăind peștii. Așa pare că vânau delfinii înrudiți, dar Aureia pare să fi folosit o abordare total diferită, folosind acești dinți într-un mod mai delicat”, remarcă el.
Aureia era mic, cu un craniu slab și gât flexibil, ceea ce îl făcea capabil să vâneze în ape puțin adânci. Numele său provine de la cuvântul maor „aurei”, care înseamnă ace de broșă, cu care seamănă dinții săi; rerehua înseamnă „frumos”, „deoarece este un specimen foarte bine conservat”.
Meekin spune că descoperirea arată că existau mulți delfini fosili într-o zonă mică, care variau foarte mult ca formă.
„Acest lucru arată că animalele aparent similare pot coexista dacă explorează nișe ecologice diferite. De asemenea, indică faptul că delfinii preistorici timpurii au folosit multe strategii de hrănire diferite pentru a explora nișe diferite, motiv pentru care atât de multe tipuri diferite de delfini dispăruți au fost recuperate din localități fosilifere precum valea Hakataramea”, spune el.
Hakataramea face parte din geoparcul Waitaki Whitestone, primul geoparc UNESCO al Noii Zeelande, care a fost creat datorită abundenței de fosile din zonă.
Cea mai mare creatură din toate timpurile sfidează limitele vertebratelor
Arheologii au dezgropat cele mai vechi piercinguri
Misterul tatuajelor lui Ötzi, Omul Ghețurilor
Cercetătorii încearcă să răspundă la întrebarea „De ce avem bărbie?”