Care este cel mai vechi desert din lume? Ar fi fost gătit chiar de Noe!
Opțiunile de desert disponibile în prezent acoperă o gamă largă de gusturi. Dar cum a ideea de desert și care este cel mai vechi desert din lume?
Pentru a afla, este nevoie să călătorim înapoi în timp, în Orientul Mijlociu antic, o regiune care astăzi acoperă țări precum Turcia, Armenia și Irak. Această perioadă a început acum aproximativ 6.000 de ani și a continuat până în secolul al VII-lea. Deși nu se știe exact când, la un moment dat în această perioadă a început o tradiție care s-a orientat în jurul acostării arcei lui Noe.
Legenda spune că, după ce au ajuns pe Muntele Ararat din Turcia odată ce inundația s-a diminuat, Noe și familia sa au sărbătorit faptul că lumea era mai puțin umedă pregătind un fel de mâncare asemănător cu un terci din ingredientele rămase pe barcă și astfel s-a născut cel mai vechi desert din lume, ashure, zis și „budinca lui Noe”.
Care este cel mai vechi desert din lume?
Se crede că oamenii din vechime au început să mănânce ashure ca o modalitate de a comemora acostarea arcei și acest lucru a rămas tradiție până în ziua de azi. În Turcia, de exemplu, acostarea este sărbătorită de Ashura, a zecea zi din luna islamică a lui Muharram, oamenii pregătind budinca lui Noe pentru familie, prieteni și vecini, potrivit IFL Science.
Cu toate acestea, ashure nu se mănîncă doar în Turcia sau doar de către persoane care îi aparțin unei anumite religii. Deși poate avea diferite nume, desertul ashure este mâncat și în locuri precum Armenia și Balcani și este pregătit de unii oameni pentru a marca sărbătorile în iudaism și creștinism.
Dar deși popularitatea sa a trecut testul timpului, nicio rețetă nu a reușit același lucru. Este adevărat că desertul este în primul rând pe bază de grâu și adesea conține fasole albă și năut, ceea ce nu sună în mod special a budincă.
O varietate întreagă de nuci, fructe și condimente
Totuși, oamenii adaugă adesea o varietate întreagă de nuci, fructe și condimente, cum ar fi caise, semințe de rodie, smochine, fistic și scorțișoară, pentru a face un desert dulce și bogat. Ceea ce puteți găsi într-un castron de ashure poate varia de la o regiune la alta și chiar de la persoană la persoană.
Deși ingredientele sale de bază ar putea părea neconvenționale, acest desert antic înseamnă mai mult decât răsfățul papilelor gustative. Deși poate fi găsit adesea în restaurante, în esență, ashure este pregătit pentru a fi împărțit în comunitate, aducând oamenii laolaltă indiferent de credințele lor.
„Iubesc modul în care ashure sau variantele sale simbolizează dulceața, comemorarea, începuturile noi și așa mai departe. Cred că foarte puține rețete au puterea ashure-ului: larg cunoscut, purtând referințe biblice și musulmane, și îndreptându-ne să gândim în linii similare”, a spus Suna Çağaptay, profesoară de istorie arhitecturală și arheologie la Universitatea Bahçeșehir din Istanbul.
Vă recomandăm să citiți și:
Scrisul nedescifrat de pe Insula Paștelui ar precede colonizarea europeană
Biblioteca personală a lui Charles Darwin, dezvăluită pentru prima dată
Fierul din spațiu a elucidat vârsta uneia dintre cele mai mari comori spaniole
Test de cultură generală. De ce au construit egiptenii piramidele?