Home » Istorie » Rudolf Diesel, inventatorul motorului diesel. Dispărut fără urmă într-o călătorie pe mare

Rudolf Diesel, inventatorul motorului diesel. Dispărut fără urmă într-o călătorie pe mare

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 31.03.2024

Rudolf Diesel este recunoscut pentru marea sa invenție, motorul Diesel care, trebuie să recunoaștem, ar fi făcut lumea să arate total diferit dacă nu ar fi existat. Lipsa motoarelor diesel ar fi avut un impact semnificativ asupra industriei transporturilor. Camioanele, autobuzele, trenurile și vapoarele ar fi continuat, probabil, să funcționeze cu motoare cu abur, care reprezentau principalul mod de transport înainte de apariția motorului diesel în 1892, ceea ce înseamnă că viteza și eficiența transportului ar fi fost mult mai lente, iar costul transportului de bunuri și persoane ar fi fost mai mare.

Motorul diesel a jucat un rol crucial în industrializarea multor țări, în special în secolul XX, a revoluționat agricultura prin alimentarea tractoarelor și a altor echipamente agricole, a avut, de asemenea, un rol important în producția de energie (motoarele diesel sunt utilizate în centralele electrice pentru a genera energie electrică și în producția de petrol și gaze), practic mersul lumii ar fi fost, cu siguranță, cu totul altul.

Motorul diesel este un motor cu ardere internă în care combustibilul se aprinde datorită temperaturii ridicate create de comprimarea aerului necesar arderii, și nu prin utilizarea unui dispozitiv auxiliar, așa cum ar fi bujia în cazul motorului cu aprindere prin scânteie. Motorul lucrează pe baza ciclului Diesel (Wikipedia).

Despre Rudolf Diesel

Rudolf Diesel, inventator și inginer mecanic german, s-a născut la 18 martie 1858, la Paris, într-o familie de imigranți bavarezi. Primii ani de studiu i-a efectuat în capitala franceză, în 1870 fiind deportat împeună cu familia sa în Anglia, în urma izbucnirii războiului franco-german, iar de la Londra, acolo unde se stabiliseră, Diesel a fost trimis la studii în Germania, mai exact la Augsburg, orașul natal al tatălui său, după care în München, unde a urmat liceul tehnic.

Diesel a dovedit un talent deosebit în domeniul ingineriei, rezultatele strălucite pe care le-a avut în timpul studiilor făcându-l să fie remarcat de profesorii săi. Astfel a ajuns protejatul inginerului în refrigerare Carl von Linde, care în 1880 l-a cooptat în echipa de lucru a firmei sale cu sediul la Paris.

Sub îndrumarea lui Carl von Linde, Diesel a avut ocazia nu doar să lucreze împreună cu acesta, dar a contribuit și la proiectele inovatoare întreprinse la firma lui von Linde, colaborarea dintre cei doi ajutându-l pe Diesel să își perfecționeze abilitățile de inginer, îndrumarea și sprijinul oferit de Carl von Linde jucând un rol esențial în modelarea traiectoriei profesionale a lui Diesel. Acesta i-a permis să dobândească experiență practică și cunoștințe care, mai târziu, i-au influențat activitatea revoluționară în dezvoltarea motorului diesel.

Diesel și-a dedicat o mare parte din timp sarcinii autoimpuse de a dezvolta un motor cu combustie internă care să se apropie de eficiența teoretică a ciclului Carnot, un ciclu termodinamic reversibil utilizat pentru a transforma energia termică în energie mecanică.

După ce a experimentat un motor cu expansiune care folosea amoniac, în jurul anului 1890, Rudolf Diesel a revenit în Germania (la Berlin), continuând să lucreze cu Linde. Doi ani mai târziu, Diesel a obținut un brevet german de dezvoltare, iar în 1893 a publicat o descriere a motorului său sub titlul „Theorie und Konstruktion eines rationellen Wäremotors” (Teoria și construcția unui motor termic rațional), iar în 1897 și-a prezentat invenția în cadrul Expoziției Universale de la Paris.

Motorul diesel a atras atenția datorită eficienței sale superioare și capacității de a funcționa cu combustibili mai ieftini decât benzina utilizată în motoarele cu aprindere prin scânteie.

Invenția sa a avut succes și a fost primită cu mult optimism, astfel că, ajutat financiar de firmele Maschinenfabrik Augsburg și Krupp, Rudolf Diesel a produs o serie de modele din ce în ce mai reușite, culminând cu realizarea în 1897 a unui motor de 25 de cai putere, în patru timpi, cu un singur cilindru vertical de compresie. „Eficiența mare a motorului lui Diesel, împreună cu simplitatea comparativă a designului său, au făcut din acesta un succes comercial imediat, iar redevențele de drepturi de autor au adus o mare bogăție inventatorului său”. (Britannica.com)

Motorul diesel se deosebea de motoarele existente la acea vreme prin faptul că folosea aprinderea prin compresie și nu prin scânteie. Această inovație a permis o eficiență și o putere mai mare în comparație cu motoarele contemporane, făcându-l deosebit de potrivit pentru aplicații grele, cum ar fi mașinile industriale și transporturile.

Invenția lui Rudolf Diesel a revoluționat, practic, lumea transporturilor și a industriei, motorul diesel fiind adoptat pe scară largă în diverse sectoare datorită eficienței combustibilului și robusteții sale. Acesta a propulsat nave, trenuri, camioane și alte utilaje grele, jucând un rol crucial în avansarea comerțului global și a rețelelor de transport.

Dar în ciuda invenției sale revoluționare, Diesel s-a confruntat cu provocări financiare și s-a luptat cu comercializarea motorului său. Mai mult decât atât, în mod tragic, Rudolf Diesel a dispărut în circumstanțe misterioase în 1913, în timpul unei călătorii peste Canalul Mânecii, moartea sa prematură lăsând în urmă întrebări cu privire la faptul dacă a fost accidentală sau intenționată.

Ce s-a întâmplat mai exact?

La 29 septembrie 1913, Rudolf Diesel s-a îmbarcat pe un vas cu aburi în Belgia, cu destinația Londra, unde avea loc o întâlnire. Cu toate acestea, nu a ajuns niciodată la destinație. Zece zile mai târziu, corpul său a fost găsit de un echipaj olandez maritim plutind în Marea Nordului, în apropiere de Norvegia. Cu toate acestea, nu au reușit să recupereze cadavrul din cauza vremii nefavorabile și a faptului că acesta era deja descompus. Deși inițial trupul nu a putut fi identificat,  obiectele găsite asupra lui, o carte de identitate, un portofel, un toc de ochelari și un briceag, au ajutat la stabilirea identității, recunoscute, la 13 octombrie, de fiul său Eugen.

Circumstanțele morții sale rămân învăluite în mister, ceea ce a dus la diverse teorii și speculații.

Cea mai populară legendă sugerează că moartea lui Diesel nu a fost accidentală, ci mai degrabă rezultatul unui joc murdar. Se crede că a fost ucis ori că a fost forțat să dispară din cauza invenției sale revoluționare  – motorul Diesel, unele teorii acuzând faptul că niște grupuri de interese puternice, amenințate de impactul potențial al motorului diesel asupra industriilor lor, ar fi fost implicate în dispariția sa.

Alte speculații au sugerat că în dispariția lui Rudolf Diesel ar fi fost implicate agențiile guvernamentale într-un efort de suprimare a tehnologiei din motive de securitate națională ori că s-ar fi sinucis, posibil din cauza depresiei sau a dificultăților financiare sau că pur și simplu ar fi căzut peste bord, rudele sale spunând că suferea de insomnia care-I dădeau bătăi de cap, astfel ajungând să se plimbe dezorientat pe punte. Cu toate acestea, nu există dovezi concrete care să susțină nici această teorie, astfel, cauza oficială consemnată a fost înecul și, deși există întrebări fără răspuns în legătură cu circumstanțele, nu există nicio dovadă definitivă de joc murdar.

  • Motorul diesel funcționează printr-un proces numit aprindere prin comprimare. În timp ce motoarele cu aprindere prin scânteie (motoarele pe benzină) folosesc o bujie pentru a aprinde amestecul de aer și carburant, motorul diesel comprimă doar aerul în camera de combustie. Apoi, carburantul este injectat în camera de combustie sub presiune mare, iar temperatura ridicată generată prin comprimare duce la autoaprinderea carburantului. Această metodă de funcționare face ca motoarele diesel să fie mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil decât acelea pe benzină, ceea ce le face ideale pentru aplicații care necesită putere și economie, cum ar fi autovehiculele grele, utilaje agricole și navele maritime.
  • Prima mașină care a folosit un motor diesel a fost „Volkswagen Type 1”, cunoscut sub numele de Beetle. În 1933, inginerul german Ferdinand Porsche a proiectat primul prototip al modelului Beetle, care era propulsat de un motor diesel. Acest lucru a marcat începutul utilizării motoarelor diesel în automobile.
  • În 1901, Rudolf Diesel a primit Medalia Elliott Cresson, premiu acordat de Institutul German de Inventică în memoria inginerului și inventatorului german.
  • Datorită invenției sale, Rudolf Diesel a fost inclus în Hall of Fame-ul auto, în anul 1978. (Automotive Hall of Fame onorează persoane care au contribuit în mare măsură la istoria automobilului)
  • Rudolf Diesel a fost căsătorit cu Martha Flashe, o guvernantă germană care lucra la Paris atunci când l-a cunoscut pe Rudolf Diesel. Aceștia s-au căsătorit în 1883 și au avut patru copii.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Rudolf-Diesel

https://www.discoverwalks.com/blog/germany/top-10-remarquable-facts-about-rudolf-diesel/

https://time.com/4049401/diesel-disappearance

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Motorul cu aburi” al Greciei Antice folosit în scopuri necunoscute

Test de cultură generală. Cine a inventat motorul cu reacție?

A început construcția celui mai mare motor de rachetă cu fuziune nucleară

India vrea să taxeze vehiculele diesel: „Spuneți adio motorinei!”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase