Eva Braun, fotograf, iubită și soție (pentru doar 40 de ore) a lui Adolf Hitler
Eva Braun (1912 – 1945) a rămas în istorie ca partenera de viață a lui Adolf Hitler, soția acestuia pentru doar 40 de ore (înainte ca amândoi să se sinucidă). S-au văzut prima dată în 1929 la München, când Hitler avea 40 de ani, iar Eva, o tânără frumoasă, blondă, cu ochi albaștri, doar 17. Era asistenta și modelul fotografului personal al lui Hitler, Heinrich Hoffmann, în atelierul căruia Hitler a întâlnit-o pe cea care avea să-i stea alături până în ultimele clipe ale vieții.
Eva (Anna Paula) Braun s-a născut la 6 februarie 1912, la München, Germania, și a murit la 30 aprilie 1945, la Berlin. Crescută într-o familie catolică din clasa de mijloc, alături de cele două surori ale ei, Eva Braun a devenit pasionată de fotografie încă din adolescență (la 13 ani a primit cadou prima cameră de fotografiat), mai târziu ajungând să se angajeze ca asistentă a fotografului personal al lui Hitler, impresionat fiind de entuziasmul Evei față de fotografie.
Adolf Hitler și Eva Braun s-au văzut pentru prima dată în 1929, perioadă în care Hitler câștiga deja popularitate în calitate de lider al Partidului Național-Socialist al Muncitorilor Germani (NSDAP). Braun, s-a scris, era o tânără decentă și bine crescută, care nu manifesta sentimente antisemite și care nu s-a alăturat niciodată partidului nazist.
„Exact în acea zi îmi scurtasem fusta”
„Mă urcasem pe o scară pentru a ajunge la dosarele care erau ținute în sertarele de sus ale dulapului. În acel moment, a intrat șeful însoțit de un bărbat de vârstă mijlocie cu o mustață amuzantă, un palton deschis la culoare și o pălărie în mână. Amândoi s-au așezat de cealaltă parte a camerei, opusă locului în care stăteam eu. Am încercat să trag cu ochiul în direcția lor și am avut impresia că acest domn se uita la picioarele mele. Exact în acea zi îmi scurtasem fusta și m-am simțit puțin stânjenită deoarece nu eram sigură că am tivit-o drept”. (Eva Braun)
Eva era o fată o tânără de origine pur ariană (după ce a cunoscut-o, Hitler a cerut ca familia ei să fie investigată pentru a se afla dacă are vreo urmă de sânge evreiesc).
Atunci când l-a cunoscut Eva, Hitler era deja însurat
Probabil că Eva își dorea să se căsătorească, dar acest lucru nu s-a întâmplat decât târziu, și atunci fiind mireasă pentru doar 40 de ore. Hitler, atunci când l-a cunoscut Eva, era deja însurat. „Sunt căsătorit cu poporul german și cu soarta lui! . . . Nu, nu pot să mă căsătoresc, nu trebuie să mă căsătoresc”, spunea el adesea, într-o formă sau alta. (nytimes.com)
După ce s-au cunoscut, relația dintre Eva Braun și Hitler a devenit una romantică după doi ani, la insistențele curajoase ale Evei, din acel moment cei doi rămânând împreună 15 ani. În ciuda faptului că a fost partenera lui, Braun a dus o viață relativ retrasă și a apărut foarte rar în public cu Hitler din cauza dorinței acestuia de a menține o anumită imagine și de a evita orice potențial scandal.
Eva Braun locuia în refugiul montan al lui Hitler, cunoscut sub numele de Berghof, în Bavaria, acolo petrecându-și cea mai mare parte a timpului, departe de ochii publicului, în timp ce Hitler se concentra pe activitățile sale politice. Cu toate acestea, ea l-a însoțit ocazional la evenimente și întâlniri oficiale, dar publicul german nu a știut că Braun a fost iubita lui Hitler decât după moartea lor, în 1945.
Era o figură importantă în cercul social al lui Hitler
Eva Braun era o figură importantă în cercul social al lui Hitler. Relația lor a rămas în mare parte secretă până în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondia, iar unul dintre evenimente publice în care au fost zăriți alături a fost la jumătatea anului 1944, cu ocazia nunții surorii Evei, Gretl, și a ofițerului de legătură SS Hermann Fegelein.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Eva Braun a rămas în mare parte departe de politică și s-a concentrat pe hobby-urile și interesele sale. Îi plăceau fotografia, moda și să-și petreacă timpul în cercul ei de prieteni apropiați.
Se pare că Eva nu a fost mereu fericită, în sensul acesta existând dovezi că a încercat să se sinucidă în 1932 și, din nou, trei ani mai târziu, când simțea ea că interesul lui Hitler față de ea era în scădere.
„Prima tentativă suicidală a lui Braun”, scrie nytimes.com, „i-a reamintit lui Hitler de o nepoată vitregă a lui, Geli Raubal, care a locuit cu el și căreia îi fusese devotat într-un fel și care s-a sinucis 1931. Astfel, a fost mișcat de gestul Evei Braun. Acum trebuie să am grijă de ea, ar fi spus el, deoarece așa ceva nu trebuie să se mai întâmple. A doua tentativă a lui Braun, în 1935, l-a determinat pe Hitler să îi ofere un apartament propriu în Munchen și să îi dea permisiunea de a petrece mai mult timp în prezența sa”.
Hitler și Eva Braun s-au sinucis împreună
Nu-mi doresc decât un singur lucru. Aș vrea să fiu grav bolnavă și să nu mai aud nimic despre el cel puțin o săptămână. De ce nu mi se întâmplă nimic? De ce trebuie să trec prin toate astea? Dacă n-aș fi pus ochii pe el niciodată!
Atunici când spune că mă iubește, înseamnă că mă iubește doar în acel moment.
Ca și promisiunile lui, pe care nu le respectă niciodată. De ce mă chinuie în felul ăsta, când ar putea să o termine imediat.
La 29 aprilie 1945, în timp ce forțele aliate se apropiau de Berlin, Eva Braun s-a căsătorit cu Adolf Hitler în cadrul unei ceremonii civile în Führerbunker, un complex de buncăre subterane din Berlin, unde Hitler se refugiase în ultimele zile ale războiului. A doua zi, la 30 aprilie 1945, Hitler și Eva Braun s-au sinucis împreună în acel buncăr.
Rolul Evei Braun în regimul nazist
Au murit prin ingerarea unor capsule de cianură (Eva), Hitler trăgându-și un glonț în cap, după ce a a luat și el o capsulă de cianură. Trupurile lor au fost apoi transportate până în grădina Cancelariei Reichului, unde au fost stropite cu benzină și incendiate de către ajutoarele lui Hitler.
Rolul Evei Braun în cadrul regimului nazist a fost un subiect de dezbatere în rândul istoricilor. Unii au susținut că ea a fost doar un simplu spectator pasiv care a avut o influență redusă asupra procesului decizional al lui Hitler, în vreme ce alții au sugerat că este posibil ca ea să fi avut mai multă influență în spatele scenei, în special în ceea ce privește modelarea imaginii publice a lui Hitler. Dar cum nu au existat documente care să confirme acestea, informațiile au rămas la stadiul de supoziții.
Eva Braun, partenera de lungă durată și, în cele din urmă, soția lui Adolf Hitler, este o figură învăluită în mister și speculații. Deși este dificil de determinat profunzimea iubirii ei pentru Hitler, există dovezi care sugerează că aceasta a avut sentimente puternice pentru el. În primul rând, se știe faptul că atunci când s-au cunoscut, cea care a insistat ca relația cu Hitler să se aibă loc fost Braun, în cele din urmă Hitler cedând avansurilor și insistențelor ei. De asemenea, faptul că l-a urmat în buncărul lui secret ar putea fi un alt motiv al afecțiunii pe care i-o purta lui Hitler. Mai mult, sursele istorice o arată pe Eva Braun ca fiind confidenta lui Hitler, dedicându-i-se acestuia și susținându-l atât pe plan emoțional, cât și profesional.
Ce anume a făcut-o pe Eva Braun să se îndrăgostească de Hitler?
Iar în final, loialitatea Evei Braun față de Hitler a fost demonstrată în decizia ei de a rămâne alături de acesta până la sfârșit, hotărându-se să moară împreună. (Unii istorici au pus la îndoială dacă Eva Braun a luat de bunăvoie capsula de cianură sau dacă a fost constrânsă să facă acest lucru. Cu toate acestea, consensul predominant în rândul experților este că ea a luat o decizie voluntară de a-și pune capăt vieții alături de Hitler).
Unele întrebări legate de relația dintre cei doi încearcă să lămurească ce anume a determinat-o pe Eva Braun să se îndrăgostească de Hitler și să rămână alături de el în condițiile atrocităților pe care acesta le făcea? Un posibil factor ar fi dinamica puterii. Hitler deținea o poziție de imensă autoritate și carismă, ceea ce ar fi putut fi atrăgător pentru Braun. În plus, imaginea publică a lui Hitler ca lider puternic ar fi putut fi un alt element care să o atragă pe Braun la Hitler. Apoi, Hitler era cunoscut pentru stilul său de viață izolat, iar prezența Evei Braun i-a oferit companie și sprijin emoțional ceea ce pentru tânăra Eva ar fi putut constitui un sentiment de scop și de apartenență.
Surse:
https://quotes.thefamouspeople.com/eva-braun-4276.php
https://www.britannica.com/biography/Eva-Braun
Vă mai recomandăm să citiți și:
Pentru Hitler, „Balcanii începeau la Prut”. Sovieticii și „problema” Basarabiei
O poveste complicată. Cine a intermediat vizita lui Carol al II-lea la Hitler?
Iluziile lui Hitler și „Leul de mare”
Stalin și Hitler, angrenați în jocul morții. Pactul care a declanșat cel de-Al Doilea Război Mondial