Un mormânt bogat dezvăluie un ritual înfiorător al culturii antice Coclé
Viața de apoi poate fi singuratică atunci când cei dragi rămân în lumea celor vii. Însă un ritual înfiorător al culturii antice Coclé se asigura că nu este chiar așa de singuratică.
În cultura antică Coclé, care a existat în Panama între anii 200 î.Hr. și 1550 d.Hr., elitele nu trebuia să se îngrijoreze cu privire la singurătatea eternă. Mormântul unui tânăr lord de acum aproximativ 1.200 de ani dezvăluie un ritual înfiorător al culturii antice Coclé prin care era înlăturată singurătatea din lumea de dincolo.
Într-o anumită secțiune a Văii Rio Grande, dovezile arheologice din cimitirele antice sugerează că șefii și nobilii Coclé erau uneori înmormântați alături de tovarășii lor, cum ar fi soțiile sau servitorii preferați, care erau sacrificați în cadrul funeraliilor.
A fost dezgropat un ritual înfiorător al culturii antice Coclé
Mormântul lordului Coclé, descoperit inițial în 2011 în Parcul Arheologic El Caño, conține grămezi de artefacte de aur și oasele a până la 31 de alte persoane.
Corpul individului de elită a fost îngropat cu fața în jos peste un corp feminin, ceea ce experții spun că era o tradiție obișnuită în cultura respectivă, potrivit Science Alert.
De-a lungul anilor, arheologii care săpau cimitirele închise din El Caño și dintr-un loc din apropiere numit Sitio Conte au descoperit numeroase morminte care conțin mai mult de un singur cadavru. Dar mormântul tânărului lord din El Caño, datând din jurul anului 750 d.Hr., este deosebit de bogat.
Obiectele de lux găsite în mormântul său aveau, probabil, o semnificație spirituală. Printre fragmente de ceramică se află două curele din mărgele de aur, patru brățări, doi cercei în formă de bărbat și femeie, un cercel în formă de crocodil, un colier cu mărgele, cinci cercei din dinți de balenă cu huse de aur, două plăci de aur, două clopote, fuste și brățări din dinți de câine și un set de fluiere din os.
Încă se desfășoară săpături în sit
Săpătura sitului nu este încă finalizată, ceea ce înseamnă că numărul de persoane îngropate în acel singur mormânt ar putea să se schimbe. Intervalul se situează undeva între 8 și 32, dar este dificil să se afirme cu certitudine care oase îi aparțin fiecărei persoane fără analize genetice.
Julia Mayo, lidera proiectului arheologic, și echipa sa au împărtășit unele descoperiri inițiale și fotografii ale mormântului pe site-ul Ministerului Culturii din Panama.
Prin analize suplimentare, arheologii speră să descopere elemente culturale, spirituale și politice ale misterioasei culturi Coclé și ale modului lor de viață.
Vă recomandăm să citiți și:
Un colț uriaș de mamut, găsit din întâmplare de minerii dintr-un stat american
Arheologii au descoperit fortificații imense vechi de 4.000 de ani în nord-vestul Arabiei
Misterul unei boli din zilele noastre ar putea fi elucidat cu ADN antic
Descoperire monumentală făcută de un profesor de istorie în Italia