Ce au descoperit arheologii în vase vechi de 1.000 de ani din Guatemala?
Reziduurile găsite pe vase de 1.000 de ani pre-hispanice dezgropate în Guatemala conțin urme de nicotină, arată o nouă analiză chimică.
Arheologii au descoperit colecția de ceramică la situl arheologic Cotzumalhuapa, care a servit drept unul dintre „cele mai mari orașe” ale Mesoamericii în perioada Clasică Târzie (650-950 d.Hr.), potrivit unui studiu publicat în jurnalul Antiquity.
Deși relatările coloniale timpurii și studiile anterioare au confirmat utilizarea tutunului în Mesoamerica, până acum existau puține dovezi fizice ale acestei practici.
Vase de 1.000 de ani conțineau substanțe narcotice
„Știam că tutunul era o substanță foarte importantă utilizată în diverse scopuri ritualice și terapeutice în Mesoamerica antică și în întreaga lume nouă. Cu toate acestea, dovezile arheologice sunt rare deoarece resturile de tutun rareori se păstrează bine”, a declarat coautorul studiului Oswaldo Chinchilla Mazariegos, profesor asociat de antropologie la Universitatea Yale (SUA).
Pentru studiu, arheologii au analizat vase de 1.000 de ani găsite lângă acropola El Baúl în Cotzumalhuapa în 2006 și 2007. Aceștia au testat chimic mostre prelevate de pe interiorul a șapte vase, iar trei au avut rezultate pozitive pentru urme de tutun. Cercetătorii au fost surprinși de rezultate, deoarece forma înaltă și îngustă a vaselor era similară cu cea a celor folosite în mod obișnuit pentru a ține lichide. Acest lucru ar putea însemna că în loc să fie „fumat sub formă de frunză uscată sau inhalat sub formă de pulbere”, tutunul „putea fi consumat și sub formă de infuzie lichidă”, scriu oamenii de știință.
Este posibil ca oamenii din cultura nemenționată să fi băut infuzia lichidă în timp ce fumau sau inhalau tutun, au concluzionat cercetătorii, potrivit Live Science.
Dovezi suplimentare
Ingerarea unor concentrații ridicate de nicotină poate fi toxică și chiar letală, astfel încât o băutură de tutun sugerează că acesta era folosit în timpul ritualurilor ca „narcotic pentru a induce somn profund, viziuni și transe divinatorii”, au scris cercetătorii în studiu. Există dovezi anterioare că aztecii și popoarele indigene de pe Insulele Caraibe au participat și ele la ritualuri care implicau nicotină.
„Sperăm că analiza reziduurilor din aceste vase bine păstrate va dezvălui detalii despre utilizarea plantelor în activitățile ritualice”, a declarat Chinchilla Mazariegos.
Vasele ceramice au fost găsite în apropierea ruinelor băilor de aburi de la Cotzumalhuapa, ceea ce reprezintă o dovadă suplimentară că infuziile de tutun ar fi putut fi utilizate în ritualuri de purificare, au remarcat autorii în studiu.
Descoperirea oferă, de asemenea, dovezi clare că utilizarea tutunului în Americi a început mai devreme decât se credea. Cu toate acestea, acesta nu este cel mai vechi exemplu cunoscut de utilizare a tutunului; un studiu din 2021, bazat pe semințe carbonizate găsite în deșertul din Utah, a determinat că oamenii fumau tutun acum cel puțin 12.000 de ani.
Vă recomandăm să citiți și:
Se pare că până și dinozaurii sufereau de artrită!
Urme de pași umani de acum 90.000 de ani sunt printre cele mai vechi din lume
O nouă specie de felină antică a fost descoperită în Spania
Mormântul de piatră misterios din Suedia din care lipsesc craniile