Home » Istorie » Kathleen Folbigg, femeia numită „monstrul australian”. Și-a ucis sau nu cei patru copii?

Kathleen Folbigg, femeia numită „monstrul australian”. Și-a ucis sau nu cei patru copii?

Kathleen Folbigg, femeia numită „monstrul australian”. Și-a ucis sau nu cei patru copii?
Sursa foto: AFP/COURTESY OF KATHLEEN FOLBIGG/Profimedia
Publicat: 02.03.2024

Kathleen Folbigg (născută la 14 iunie 1967, în New South Wales, Australia, Kathleen) a devenit cunoscută pe plan internațional după implicarea într-unul dintre cele mai controversate cazuri penale din istoria Australiei. Folbigg a fost condamnată pentru uciderea celor patru copii ai săi, moartea micuților a avut loc între 1998 și 1999, iar detaliile legate de acest incident tragic au stârnit valuri de indignare în rândurile populației.

În iunie 2023, după 20 de ani de încarcerare, Folbigg a fost eliberată, declarând jurnaliștilor, conform BBC.com, că este „extrem de recunoscătoare” și că (…) va „plânge întotdeauna pentru că îi vor lipsi cei patru copii ai săi”.

Această decizie istorică a venit în urma uneia dintre cele mai grave erori judiciare din istoria Australiei, spuneau avocații ei, care au adus în discuție ceea ce experții numesc dovezi „demonstrabil de nesigure și misogine” care au ajutat la condamnarea lui Kathleen Folbigg în 2003.

Soțul lui Kathleen Folbigg a depus mărturie împotriva ei

La procesul care a avut loc în 2003, soțul lui Kathleen Folbigg a depus mărturie împotriva ei, dar cei care au ajutat la eliberarea lui Folbigg în iunie 2023 au fost prietenii și o parte din descoperirile făcute de niște oameni de știință, inclusiv laureați ai premiului Nobel.

Folbigg și-a susținut întotdeauna nevinovăția, iar povestea vieții ei ascunde traume cumplite. Nu avea nici doi ani când tatăl lui Kathleen și-a înjunghiat soția (pe mama lui Folbigg), la scurt timp copila ajungând într-un centru de plasament, asta după ce a fost plimbată, pentru o perioadă, de la o rudă la alta.

Avocații lui Kathleen Folbigg au spus că aceste detalii din viața condamnatei au fost stipulate la proces de către procurori pentru a i se accentua predispoziția către violență și abuz.

Cazul lui Kathleen Folbigg a stârnit dezbateri intense

„În 2003, Folbigg a fost condamnată la 40 de ani de închisoare pentru uciderea copiilor săi Sarah, Patrick și Laura, precum și pentru uciderea din culpă a primului său fiu, Caleb. Toți cei patru copii au murit subit între 1989 și 1999. Aceștia aveau vârste cuprinse între 19 zile și 18 luni. Procurorii au susținut că doamna Folbigg i-ar fi sufocat. Caleb, care suferea de laringomalacie ușoară – o afecțiune care afectează respirația – a murit în somn în 1989, la doar 19 zile după ce a venit pe lume. Patrick, care a fost diagnosticat cu orbire corticală și epilepsie, a murit la scurt timp după aceea, în urma unei crize. Avea 8 luni. Sarah și Laura – care sufereau amândouă de infecții respiratorii – au murit în pătuțurile lor. Sarah avea 10 luni de viață, iar Laura, 19 luni ”. (BBC)

Cazul lui Kathleen Folbigg a stârnit dezbateri intense și a divizat opinia publică în ceea ce privește vinovăția sau nevinovăția ei și abia după moartea celui de-al patrulea copil, Laura, autoritățile au început să investigheze mai îndeaproape rolul lui Folbigg în moartea micuților.

În mai 2001, Kathleen Folbigg a fost acuzată de uciderea celor patru copii ai săi, acuzarea susținând că femeia și-a sufocat copiii, în vreme ce apărarea a spus că decesele au avut cauze naturale.

A fost găsită vinovată de uciderea celor patru copii

În timpul procesului, au fost prezentate dovezi care sugerau că Folbigg lăsase însemnări tulburătoare în jurnalele ei personale, acestea fiind folosite împotriva sa. În timp ce acuzarea a declarat că însemnările îi conturau profilul de mamă incapabilă de iubire pentru proprii copii (aceste însemnări nu au fost niciodată examinate de psihologi sau psihiatri la proces, pentru a o descrie ca pe o mamă instabilă, predispusă la furie), au fost voci care au considerat concluziile ca fiind subiective, interpretate greșit și scoase din context.

Așadar, în 2003, Kathleen Folbigg a fost găsită vinovată de uciderea celor patru copii ai săi și condamnată la 40 de ani de închisoare, cu o perioadă de 30 de ani fără drept de eliberare condiționată.

De-a lungul anilor, au fost depuse mai multe apeluri în numele lui Folbigg, punându-se la îndoială validitatea condamnării acesteia. În 2005, o anchetă efectuată de judecătorul James Wood, cu scopul revizuirii dovezilor științifice prezentate în timpul procesului, a ajuns la concluzia că existau deficiențe semnificative în probele medico-legale care, totuși, nu a exonerat-o pe Folbigg.

O frenezie mediatică și indignare în Australia

În timpul procesului, procurorii au prezentat dovezi potrivit cărora Folbigg căutase informații despre cum să își ucidă copiii, cumpărase polițe de asigurare de viață pentru aceștia și avea un istoric de violență domestică. Apărarea, așa cum am menționat deja în articol, a susținut însă că morțile copilașilor au fost accidentale și că Folbigg a fost ea însăși o victimă a violenței domestice.

Cazul Folbigg a stârnit o frenezie mediatică și o indignare în Australia, multe persoane solicitând pedepse mai aspre pentru părinții care își ucid copiii. Cazul a ridicat, de asemenea, întrebări cu privire la caracterul adecvat al serviciilor de protecție a copilului din țară și la modul în care sunt tratate cazurile de violență domestică.

BBC scrie în articolul publicat la 7 iunie 2023 că imediat după începerea procesului, ar fi existat acuzații de conduită necorespunzătoare din partea poliției și a acuzării, printre care diverse tehnici coercitive pentru a obține o mărturisire din partea lui Folbigg privind uciderea propriilor copii.

O afecțiune rară care afectează 1 din 35 de milioane de oameni

În 2018, a început o anchetă a cazului sub conducerea judecătorului pensionat Tom Bathurst, în colaborare cu profesorul de imunologie și medicină genomică la Universitatea Națională Australiană, cercetătorul Carola Vinuesa, aceștia prezentând în cadrul anchetei lor date conform cărora există „îndoieli rezonabile cu privire la vinovăția doamnei Folbigg” și asta datorită unor noi dovezi științifice conform cărora „copiii ei ar fi putut muri din cauze naturale din cauza unor mutații genetice incredibil de rar”. .

Vinuesa și echipa ei de cercetători au studiat AND-ul lui Kathleen Folbigg și au creat o hartă genetică, pe care au folosit-o apoi pentru a identifica genele mutante.

„Una dintre cele mai semnificative, cunoscută sub numele de CALM2 G114R, era prezentă la doamna Folbigg și la cele două fiice ale sale. În mod uimitor, cercetările au legat-o de o afecțiune rară care apare la unul din 35 de milioane de oameni și care poate provoca anomalii cardiace grave ce pot, în cele din urmă, duce la oprirea bătăilor inimii”.

Același grup de oameni de știință, în urma cercetărilor efectuate, au descoperit și că fiii inculpatei, Caleb și Patrick, sufereau de o mutație genetică diferită. Toate acestea arătau că există șanse foarte mari ca micuții să fi murit din cauza unor anomalii cardiac.

Surse:

https://edition.cnn.com/2023/06/04/australia/australia-kathleen-folbigg-attorney-general-hnk-intl/index.html

https://www.bbc.com/news/world-australia-65830799

Vă mai recomandăm să citiți și:

Philippine Welser, prima femeie autoare a unei cărți de bucate nepublicate

Francoise Bettencourt Meyers, cea mai bogată femeie din lume și moștenitoarea L’Oréal: „Controlează-ți gândurile”

Agentul 355, femeia spion care a schimbat cursul Revoluției Americane

Românca Sofia Ionescu Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat cu dinții oamenilor atunci când fluorul a fost scos din apă?
Ce s-a întâmplat cu dinții oamenilor atunci când fluorul a fost scos din apă?
Ce a arătat un studiu pe mii de gemeni despre legătura dintre depresie și fructe
Ce a arătat un studiu pe mii de gemeni despre legătura dintre depresie și fructe
Pajiștile mici de flori sălbatice din orașe, o alternativă bună pentru insecte
Pajiștile mici de flori sălbatice din orașe, o alternativă bună pentru insecte
Semnale din spațiul cosmic, studiate cu ajutorul unui radiotelescop distrus în 2020
Semnale din spațiul cosmic, studiate cu ajutorul unui radiotelescop distrus în 2020
Ionela Cozmiuc și Gianina Van Gronigen, premiate la Gala Mari Sportivi ProSport 2024: „Eram hotărâtă să nu mă mai întorc în sport!”
Ionela Cozmiuc și Gianina Van Gronigen, premiate la Gala Mari Sportivi ProSport 2024: „Eram hotărâtă să nu mă mai ...
Dezvăluire: Cum a devenit un laborator al Marinei Americane un centru pentru experimentele cu radiații umane
Dezvăluire: Cum a devenit un laborator al Marinei Americane un centru pentru experimentele cu radiații umane
Keratopigmentarea, procedura estetică tot mai populară pe TikTok care îngrijorează medicii
Keratopigmentarea, procedura estetică tot mai populară pe TikTok care îngrijorează medicii
Test de cultură generală. Cât de repede zboară curcanii?
Test de cultură generală. Cât de repede zboară curcanii?
Astronomii au descoperit un fenomen care apare și dispare la polii planetei Jupiter
Astronomii au descoperit un fenomen care apare și dispare la polii planetei Jupiter
Președintele Joe Biden l-a grațiat pe fiul său Hunter. Este „o grațiere completă și necondiționată”
Președintele Joe Biden l-a grațiat pe fiul său Hunter. Este „o grațiere completă și necondiționată”
Turiștii care ajung la Hong Kong, întâmpinați de mii de sculpturi cu urși panda
Turiștii care ajung la Hong Kong, întâmpinați de mii de sculpturi cu urși panda
Vremea se schimbă radical! Ce au anunțat meteorologii pentru următoarele două săptămâni
Vremea se schimbă radical! Ce au anunțat meteorologii pentru următoarele două săptămâni
Carl Zeiss, fostul ucenic care a făcut istorie
Carl Zeiss, fostul ucenic care a făcut istorie
80% dintre americani vor fi supraponderali sau obezi până în 2050, arată un studiu
80% dintre americani vor fi supraponderali sau obezi până în 2050, arată un studiu
Chatboții bazați pe Inteligență Artificială ar putea ajuta oamenii cu cumpărăturile de sărbători
Chatboții bazați pe Inteligență Artificială ar putea ajuta oamenii cu cumpărăturile de sărbători
Exploatare minieră suspendată pe fundul mării Arctice
Exploatare minieră suspendată pe fundul mării Arctice
Audiere istorică la Haga pentru a stabili țările „vinovate” pentru schimbările climatice
Audiere istorică la Haga pentru a stabili țările „vinovate” pentru schimbările climatice
„Sucul” eliberat de mușchi în timpul exercițiilor fizice contribuie la vindecarea nervilor
„Sucul” eliberat de mușchi în timpul exercițiilor fizice contribuie la vindecarea nervilor