Tragedia atacurilor nucleare asupra Japoniei din 1945 a lăsat urme adânci. Câți oameni au supraviețuit atacurilor cu bombă de la Hiroshima și Nagasaki?
Hibakusha este cuvântul japonez pentru supraviețuitorii atacurilor cu bombe atomice din 1945 asupra Hiroshima și Nagasaki.
Câți oameni au supraviețuit atacurilor cu bombă de la Hiroshima și Nagasaki? Se estimează că au fost aproximativ 160 de hibakusha care au fost prezenți la ambele detonări.
Este dificil de obținut un număr exact, deoarece există o credință comună (eronată) că hibakusha au fost slăbiți din cauza radiațiilor și au transmis acea slăbiciune copiilor și nepoților lor, făcându-i pe mulți să nu fie dispuși să-și dezvăluie experiența, potrivit Britannica.
Numeroși factori au contribuit la decizia Statelor Unite de a arunca bombe atomice asupra Japoniei. Un motiv a fost nereceptivitatea Japoniei de a se preda necondiționat. Japonia dorea să-și păstreze împăratul, să conducă propriile procese de război și să evite ocupația de către forțele SUA. Cu toate acestea, Statele Unite doreau o predare necondiționată, ceea ce ar fi însemnat continuarea războiului.
Cu toate că numărul exact decese este necunoscut, estimări conservatoare sugerează că furtuna de foc cauzată de bombele incendiare a ucis cel puțin 80.000 de oameni, probabil mai mult de 100.000, într-o singură noapte; aproximativ un milion de oameni au rămas fără adăpost. Părea tot mai probabil ca Statele Unite să fie nevoite să se angajeze într-o invazie terestră, care ar fi putut revendica multe vieți americane. În schimb, bomba atomică a servit ca instrument pentru a încheia mai devreme războiul din Pacific, conform Britannica.
Un alt motiv pentru care Statele Unite au aruncat bombele atomice și, în mod specific, pe cea de-a doua asupra Nagasaki, are legătură cu Uniunea Sovietică. Pe 8 august 1945, la două zile după bombardamentul de la Hiroshima, conform acordurilor lui Joseph Stalin din conferințele de la Teheran și Yalta din 1943 și 1945, Uniunea Sovietică i-a declarat război Japoniei. Este posibil ca președintele american Harry Truman să fi ordonat aruncarea bombei atomice asupra Nagasaki nu doar pentru a forța Japonia să se predea, ci și pentru a împiedica Uniunea Sovietică să intre în Japonia, prin demonstrarea puterii militare americane. Lipsa de încredere și sentimentul de rivalitate s-au acumulat între cele două superputeri, culminând în Războiul Rece.
Bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki au avut efecte în Japonia și în întreaga lume care au schimbat cursul istoriei. Zeci de mii de oameni au fost uciși în exploziile inițiale (estimativ 70.000 în Hiroshima și 40.000 în Nagasaki), iar mulți alții au decedat ulterior din cauza arsurilor, a leziunilor și a otrăvirii cu radiații.
Pe 10 august 1945, la o zi după bombardamentul de la Nagasaki, guvernul japonez a emis o declarație în care a fost de acord să accepte condițiile de predare ale Aliaților dictate în Declarația de la Potsdam. Statele Unite au obținut o influență extinsă în Japonia pe durata ocupației și ca rezultat al instalării Comandantului Suprem pentru Puterile Aliate, titlu deținut de generalul american Douglas MacArthur. Ocupația SUA în Japonia a avut efecte lungi și durabile asupra vieții de zi cu zi în Japonia, precum și asupra economiei, armatei și guvernului japonez.
Bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki au avut, de asemenea, efecte globale, cum ar fi Războiul Rece și proliferarea armelor nucleare în întreaga lume. Războiul Rece a fost o rivalitate în care cele două superputeri rămase în lume după cel de-Al Doilea Război Mondial, Statele Unite și Uniunea Sovietică, precum și aliații lor, au luptat pentru superioritate politică, economică și nucleară. Astăzi, mai multe țări dețin arme nucleare, dar aceste arme nu au fost utilizate în război de la bombardamentele de la Hiroshima și Nagasaki încoace.
Misiunea secretă pe care nu a îndeplinit-o generalul Averescu
Cum s-a „împroprietărit” Nicolae Ceaușescu pe un trofeu de vânătoare