Neanderthalienii au creat unelte din piatră fixate cu un adeziv multi-component, au descoperit cercetătorii. Lipiciul neanderthalian, care reprezintă cele mai vechi dovezi ale unui adeziv complex în Europa, sugerează că acești predecesori ai oamenilor moderni aveau un nivel mai ridicat de cogniție și de dezvoltare culturală decât s-a crezut anterior.
Studiul, publicat în revista Science Advances, a implicat cercetători de la Universitatea din New York (SUA), Universitatea Tübingen (Germania) și Muzeele Naționale din Berlin (Germania).
„Aceste unelte surprinzător de bine conservate demonstrează o soluție tehnică în mare măsură similară cu exemplele de unelte făcute de oamenii moderni timpurii în Africa, dar rețeta exactă reflectă un fel de adaos neanderthalian, anume producerea de mânere pentru uneltele portabile”, spune Radu Ioviță, profesor asociat la Centrul pentru Studiul Originilor Umane al Universității din New York.
Echipa de cercetare, condusă de Patrick Schmidt, de la Secția de Preistorie Timpurie și Ecologie Cuaternară a Universității Tübingen, și Ewa Dutkiewicz, de la Muzeul de Preistorie și Istorie Timpurie din cadrul Muzeelor Naționale din Berlin, a reexaminat descoperiri anterioare de la Le Moustier, un sit arheologic din Franța descoperit în secolul al XX-lea.
Uneltele de piatră de la Le Moustier, folosite de neanderthalieni în perioada paleoliticului mijlociu din Mousterian între acum 120.000 și 40.000 de ani, sunt păstrate în colecția Muzeului de Preistorie și Istorie Timpurie din Berlin și nu au fost examinate în detaliu anterior. Uneltele au fost redescoperite în timpul unei analize interne a colecției, iar valoarea lor științifică a fost recunoscută.
„Obiectele fuseseră învelite individual și neluate în considerare din anii 1960. Ca rezultat, resturile aderente ale substanțelor organice erau foarte bine conservate”, spune Dutkiewicz.
Cercetătorii au descoperit urme ale unei mixturi de ocru și bitum pe mai multe unelte de piatră, cum ar fi răzuitoare, lame și lamele. Ocrul este un pigment natural de pământ; bitumul este un component al asfaltului și poate fi produs din țiței, dar apare și natural în sol.
„Am fost surprinși că conținutul de ocru era mai mare de 50%. Asta pentru că bitumul uscat la aer poate fi folosit fără modificări ca adeziv, dar își pierde proprietățile adezive atunci când sunt adăugate proporții mari de ocru”, spune Schmidt.
El și echipa sa au examinat lipiciul neanderthalian în teste de întindere, folosite pentru a determina rezistența, și în alte măsurători.
„A fost diferit când am folosit bitum lichid, care nu este cu adevărat potrivit pentru lipire. Dacă se adaugă 55% ocru, se formează o masă maleabilă”, spune Schmidt, citat de Eurek Alert.
Amestecul era suficient de lipicios pentru ca o unealtă de piatră să rămână lipită în el, dar fără a adera la mâini, făcându-l un material potrivit pentru un mâner. De fapt, o examinare microscopică a urmelor de uzare pe aceste unelte de piatră a relevat că adezivii de pe uneltele de la Le Moustier au fost utilizați în acest fel.
„Uneltele au arătat două tipuri de uzură microscopică: unul este lustruirea tipică pe marginile ascuțite, cauzată în mod obișnuit de prelucrarea altor materiale. Celălalt este o lustruire strălucitoare distribuită pe întreaga parte ținută în mână, dar nu și în altă parte, pe care l-am interpretat ca rezultat al abraziunii de la ocru din cauza mișcării uneltei în prindere”, explică Ioviță, care a efectuat această analiză.
Utilizarea adezivilor cu mai multe componente, inclusiv diverse substanțe lipicioase precum rășinile de copac și ocru, era cunoscută anterior de la oamenii moderni timpurii, Homo sapiens, din Africa, dar nu și la neanderthalienii de mai devreme din Europa. În general, dezvoltarea adezivilor și utilizarea lor în fabricarea uneltelor este considerată a fi una dintre cele mai bune dovezi materiale ale evoluției culturale și a abilităților cognitive ale oamenilor timpurii.
„Adezivii compuși sunt considerați printre primele expresii ale proceselor cognitive moderne care sunt încă active astăzi”, spune Schmidt.
În regiunea Le Moustier, ocrul și bitumul trebuia să fie colectate din locații îndepărtate, ceea ce presupunea un efort considerabil, planificare și o abordare țintită, notează autorii.
„Având în vedere contextul general al descoperirilor, presupunem că acest material adeziv a fost creat de neanderthalieni”, concluzionează Dutkiewicz.
„Ceea ce arată studiul nostru este că Homo sapiens timpurii din Africa și neanderthalienii din Europa aveau modele de gândire similare. Tehnologiile lor adezive au aceeași importanță pentru înțelegerea evoluției umane”, adaugă Schmidt.
Mănușa de fier a unui cavaler medieval, dezgropată în Elveția
O fosilă care i-a păcălit pe cercetători și-a dezvăluit, în sfârșit, identitatea
O „megastructură”, construită acum 11.000 de ani, a fost găsită în Marea Baltică
Scrisul nedescifrat de pe Insula Paștelui ar precede colonizarea europeană