Un ou din era romană depus de o pasăre acum aproximativ 1.700 de ani, descoperit în Anglia, s-a păstrat atât de bine încât conținutul său se află încă în mișcare în interiorul său.
Arheologii care analizează specimenele din perioada romană spun că au fost pur și simplu „impresionați” de conținutul acestuia.
Acest ou din era romană ar putea fi o descoperire unică în lume. Este cu siguranță cel mai vechi ou intact găsit vreodată din perioada romană.
Deși au fost excavate ouă mai vechi cu conținut intact în alte părți ale lumii, inclusiv unele mumificate în Egipt, aceste specimene au fost păstrate intenționat pentru viitor.
Acest ou din perioada romană le-a supraviețuit secolelor pur și simplu, datorită norocului natural. Coaja sa este acum atât de fragilă încât nu poate fi atinsă sau expusă la aer. Oamenii de știință trebuie să lucreze cu el cu o grijă extremă.
Descoperirea oului a fost anunțată pentru prima dată în 2019, dar abia recent conservatorii au scanat specimenul și au realizat că interiorul său nu s-a scurs din coajă în timp, așa cum se așteptau.
„Oul s-a dovedit a fi și mai uimitor. Încă mai conținea lichid, adică gălbenușul și albușul”, a spus Dana Goodburn-Brow, conservatoare arheologică principală, citată de Science Alert.
Din scanări, nu există limite clare pentru a diferenția gălbenușul de albuș, ceea ce sugerează că cele două s-au amestecat în timp. Se poate observa și o mică bulă de aer între lichid și coajă.
Goodburn-Brown a spus că investigația a fost un moment important în cei 40 de ani de carieră ai săi. Este, în fond, o descoperire pe care o faci o dată în viață. Șansele ca un ou să ajungă până aici fără intervenție umană sunt foarte mici.
Alte trei ouă găsite în același sit arheologic nu au ajuns la un muzeu întregi. Ele au fost sparte accidental de către oamenii de știință în timpul analizelor, eliberând mirosul pătrunzător și sulfuric pe care te-ai aștepta să-l găsești la ouă putrezite de 1.700 de ani.
Toată colecția de ceea ce se crede a fi ouă de găină a fost descoperită într-o groapă inundată din orașul Aylesbury din sud-estul Angliei, undeva între 2007 și 2016. Apa pare să fi protejat ouăle de eroziunea dură a mediilor mai uscate.
Cercetătorii presupun că situl din perioada romană ar fi putut funcționa ca un fel de fântână a dorințelor. Ouăle ar fi putut fi oferite în scopuri spirituale sau religioase, aruncate pentru noroc, pentru fertilitate sau în ritualuri funerare.
În groapă au fost găsite și încălțăminte de piele, unelte, ceramică, monede și un coș.
La descoperirea conținutului prețios al singurului ou supraviețuitor, cercetătorii l-au transportat la Muzeul de Istorie Naturală din Londra pentru analize suplimentare.
Un cercetător a luat efectiv oul prețios în metrou, într-o experiență pe care a descris-o ca fiind „înfricoșătoare” și „cam periculoasă”. Acum, că este păstrat în siguranță, experții lucrează pentru a analiza conținutul oului fără a-l sparge.
Credit foto: Oxford Archeology
Conținutul stomacului unui Tiranozaur, păstrat într-o fosilă de 75 de milioane de ani
Noi cercetări arată adevăratul vinovat pentru declinul mamiferelor gigantice
Descoperire importantă la mormântul unui șaman vechi de 9.000 de ani
Rămășițele din Patagonia arată că localnicii creșteau și mâncau cai