Între Nicolae Ceaușescu și Ion Gheorghe Maurer a existat nu doar o rivalitate politică, ci și una vânătorească. A existat mereu o concurență între ei: cine împușcă animale mai multe și mai frumoase. Dar pe când Maurer se încadra în noțiunea de vânător și arăta un respect deosebit pentru vânat, nu același lucru îl făcea și Nicolae Ceaușescu. Dictatorul trăgea în tot ce mișca. Nu conta dacă era un animal ocrotit de lege sau un biet pui. Toate animalele ce ieșeau în bătaia puștii lui Ceaușescu mureau.
În competiția cu Maurer, de cele mai multe ori, Ceaușescu recurgea la practici deloc onorabile pentru a ieși drept „întâiul vânător al țării”.
Întotdeauna, Ceaușescu era instalat în locurile cele mai favorabile pentru vânătoare, de unde avea șansa să împuște mai multe animalele, nu conta pentru el dacă erau mari sau mici.
Pe de altă parte, Maurer era mai mereu instalat în standuri din care nu prea avea mari șanse de a i se arăta vânatul. Dar, „datorită comportamentului corect pe care îl avea în stand, stând nemișcat pe toată durata goanei, vânatul venea şi spre el. La mistreți şi la urși, Maurer trăgea numai la exemplarele mari, aşa că, la numărul de piese, aproape întotdeauna era sub concurentul lui. La tabloul de vânat, la final, când vedea că Ceaușescu a împușcat şi exemplare mici, îl ironiza de față cu toată lumea. Acesta tăcea şi înghițea în sec”, povestește inginerul silvic Vasile Crișan, unul dintre oamenii care s-au ocupat vreme de mai multe de decenii de organizarea partidelor de vânătoare la care a participat dictatorul comunist.
O dată, totuși, și Maurer a făcut o greșeală de neiertat și a împușcat un pui de urs, relatează Vasile Crișan în volumul „La vânătoare cu Ceaușescu”. Ca să nu uite de greșeala săvârșita, a împăiat ursulețul și l-a așezat în casă, într-o cameră de trecere, cu un carton mare atârnat de gât, pe care a scris cu litere mari: „SĂ-ȚI FIE RUȘINE, MAURER!”.
Acest episod îl povestea, de multe ori, şi cu mult umor. ,,De câte ori trec prin cameră şi îl văd, roșesc şi plec. Au trecut şi alții pe lângă el și au roșit mai tare ca mine. La mine a fost o greșeală recunoscută, dar Ceaușescu ați văzut şi voi ce exemplare are la tabloul de vânat”, le spunea Maurer tuturor celor care îl însoțeau la partidele de vânătoare.
Maurer nu era un personaj foarte apreciat de restul liderilor comuniști, tocmai și din cauza faptului că era singurul care avea curajul să îl ironizeze și îl contrazică pe Ceaușescu. Vasile Patilineţ erau unul dintre cei care nu prea îl aveau la suflet pe Maurer. E drept, și reciproca era valabilă. Însă la o partidă de vânătoare organizată în România la care a fost invitat special Erich Honecker, şeful partidului şi statului din Germania comunistă, lucrurile au degenerat.
Vânătoarea a fost organizată în zona Şarlota de lângă Timișoara. La ea au mai participat Ion Gheorghe Maurer şi Vasile Patilineţ, care atunci era ministrul Economiei Forestiere şi Materialelor de Construcții.
„În ziua vânătorii, Patilineț a venit la pădure mai de dimineață, pentru a ne spune unele lucruri referitoare la desfășurarea vânătorii. Eram prezenți Aurelian Neacşu şi cu mine, din partea ministerului, Traian Todor, directorul silvic de la Timişoara, şi Ion Vava, inginerul cu vânătoarea de la judeţ. Principala problemă pe care ne-a transmis-o ministrul Vasile Patilinet a fost: `La vânătoarea de astăzi va fi prezent şi tovarășul Maurer. Măi, Todore! Tu, care așezi vânătorii în standuri, vei face în aşa fel ca tovarășul Maurer să fie instalat în locuri în care să nu împuște nimic. Mă, tu ai înțeles? Îți repet: Maurer să nu împuște nimic!` `Am înțeles, tovarășe ministru`, îi răspunde Todor”, relatează Vasile Crișan.
În jurul orei 10:00, grupul de vânători compus din Nicolae Ceaușescu, Erich Honecker, Ion Gh. Maurer şi Vasile Patilineț, dar și cei din echipa de organizare, a început deplasarea către linia de standuri.
„Când ne-am apropiat de linia de standuri, îl aud Todor spunând: `Tovarăşe preşedinte Maurer, aici este standul dumneavoastră!` Întreg grupul s-a oprit. Maurer se uită la Todor, apoi la locul stabilit pentru el: `Bine mă, eu rămân aici, dar ceilalți vânători unde vor sta?`
Todor îi arată cu mâna unde vor fi instalați ceilalți vânători, adică pe linia de cea mai mare pantă, perpendicular pe drumul forestier. `Am înțeles. Eu voi fi pe flanc. Şi ce să fac eu aici, pe flanc?`, zice Maurer foarte iritat.
Apoi, uitându-se la noi, cei din echipa de organizare, continuă: `A… a… știu ce am de făcut! Voi face aşa… (începe să bată din palme foarte zgomotos) şi voi striga cât pot eu de tare: `CEAUŞESCU-PCR, CEAUŞESCU-PCR, CEAUŞESCU-PCR, aşa cum faceți şi voi la adunările populare la care sunteți obligați să mergeți`”, povestește Vasile Crișan.
În tot acest timp, un translator îi traducea lui Honecker. În schimb, Ceaușescu s-a uitat lung la Maurer, dar nu a spus nimic. „Ceaușescu a înghițit-o cu noduri, mai ales din cauza faptului că a fost rostită în asemenea împrejurări”, consideră Vasile Crișan.
Chiar și amplasat într-un stand mult mai prost pentru vânătoare. Maurer a împușcat trei mistreți, față de doar doi doborâți de Ceaușescu…
Cum s-a „împroprietărit” Nicolae Ceaușescu pe un trofeu de vânătoare
Povestea necunoscută a celui mai mare trofeu vânătoresc al lui Nicolae Ceaușescu
Nicolae Ceaușescu a dat bacalaureatul la vârsta de 47 de ani. Ce a scris la proba de Limba Română?