Spion ori spioană, nu se știe sigur nici în ziua de astăzi, cu toate acestea legenda spune că Agentul 355 ar fi fost numele de cod asociat unei spioane care a operat în timpul Războiului de Independență American. Deși adevărata ei identitate rămâne incertă, istoricii încă speră să deslușească misterul care învăluie acest personaj. Cert este că „355”, folosit pentru a se referi la această femeie spion, era un cod numeric menit să îi mascheze numele real.
Agentul 355 făcea parte dintr-o rețea de spionaj numită Culper care a funcționat în timpul Războiului de Independență American, operând în New York și Long Island sub comanda generalului George Washington. Rolul membrilor rețelei era acela de a colecta și furnizat informații cruciale pentru Armata Continentală, despre activitățile și planurile militare britanice în New York și Long Island, zone ocupate la acea vreme de forțele britanice.
Membrii rețelei Cupler – spioni – foloseau pseudonime și coduri, așa cum este și „Agent 355”, pentru a-i comunica informații generalului Washington. Cei mai cunoscuți membri ai cercului de spioni Culper au fost Abraham Woodhull (nume de cod Samuel Culper Sr.) și Robert Townsend (nume de cod Samuel Culper Jr.) care au reușit să adune informații valoroase despre mișcările trupelor britanice, rutele de aprovizionare și alte informații strategice, ajutându-l astfel pe Washington să ia decizii în cunoștință de cauză în timpul războiului.
Fiind în mare parte secrete, activitățile cercului de spionaj Culper au fost dezvăluite abia la mulți ani după încheierea Războiului de Independență, însă ceea ce trebuie știut este că informațiile pe care le-au furnizat au fost esențiale pentru a ajuta cauza americană și au contribuit la succesul final al Armatei Continentale.
Revenind la Agentul 355, există mai multe teorii cu privire la cine ar fi putut fi ea. Sau el. Unii istorici speculează că ar fi fost o femeie dintr-o familie loialistă sau proeminentă sau, eventual, amanta unui ofițer britanic. Singura mențiune clară despre Agentul 355, scrie smithsonianmag.com, este menționată într-o scrisoare codificată de la spionul-șef Woodhull către Washington, datată 15 august 1779 – „Intenționez să vizitez 727 (codul Culper pentru New York) în scurt timp și cred că ajutat de doamna 355, pe care o cunosc, voi putea să-i păcălesc pe toți”.
Ceea ce s-a perpetuat în timp în analele biografice și istorice este că o spioană cunoscută doar sub numele de Agentul 355 l-a ajutat pe George Washington să câștige Revoluția Americană, fiind un membru cheie al rețelei de informații din Manhattan-Long Island, „Culper Spy Ring”.
Lipsa unor dovezi deloc generoase nu i-a împiedicat pe autori și pe producătorii de televiziune și de filme să facă scenarii și să inventeze povești despre viața Agentei 355 în cadrul rețelei de spionaj. De la cărțile din anii 1930 ale istoricului Morton Pennypacker (1872 – 1956), printre care și „General Washington’s Spies on Long Island and in New York” și „General Washington’s Spies: Volume II On Long Island and In New York”, până la filmul Jessicăi Chastain, „The 355” (2022), cu o distribuție formată, printre alții, din Jessica Chastain, Diane Kruger, Penelope Cruz și Sebastian Stan, legenda femeii agent reprezintă, până la urmă, o poveste despre cum speculațiile și miturile pot pătrunde în istoria americană, devenind imposibil să fie șterse.
„Este posibil ca istoricii să nu poată niciodată determina adevăratul nume al acestei doamne și nici chiar informațiile reale referitoare la cât de mult ajutor a oferit, dar simplul fapt de a ști că a existat și că o femeie ar putea deține astfel de abilități indispensabile, încinge imaginația tuturor”, a spus Claire Bellerjeau, fost istoric al Muzeului Raynham Hall – cândva casa rețelei de spionaj Culper Robert Townsend – din Oyster Bay, Long Island.
În timp ce numărul 371 a fost descifrat a fi codul pentru bărbat, existența altui număr, 355, a dat naștere acestei povești legate de spionul femeie din cadrul rețelei Culper, despre care se mai presupune că ar fi fost amanta unui membru al rețelei, spionul Robert Townsend. Tot în scrisoarea spionului șef Woodhull ar mai fi fost menționat și faptul că Agenta 355 ar fi fost arestată, încarcerată pe vasul închisoare britanic Jersey și că la bordul navei, înainte de a muri, l-ar fi născut pe fiul al lui Townsend.
Tot conform informațiilor publicate pe site-ul smithsonianmag.com, Alexander Rose (n.1971), autorul cărții „Washington’s Spies” (apărute în 2006), roman care a stat la baza serialului ficțional „Turn”, face parte din categoria celor mai mulți istorici care cred că în scrisoarea lui Woodhull către Washington se făcea referire la o anume Anna Strong, o vecină a lui Woodhull însuși și soția lui Selah Strong, un lider patriot din Setauket. „Și chiar dacă ar fi fost în mod evident o susținătoare și participantă ocazională la rețeaua de spionaj, Rose și istoricii cu idei asemănătoare nu o transformă pe Strong într-un spion”.
La rândul său, Beverly Tyler, istoricul de la Three Village Historical Society din Setauket, care timp de mai mulți ani s-a axat în studiile sale pe rețelele de spionaj, a menționat și el că acele scrisori dovezi care au fost descoperite nu conțin decât o singură informație referitoare la o doamnă: „Asta este tot. Restul este inventat – toată afacerea agentului 355 și a lui Robert Townsend”, acesta fiind convins că 355 nu era Anna Strong, că avea rude care erau loialiști în New York și că în timpul războiului l-a însoțit ocazional pe Woodhull în New York City.
Alte cercetări au dus la speculațiile că Agentul 355 ar fi fost într-adevăr o femeie, pe nume Elizabeth, sau Liss, înrobită de familia lui Townsend în Long Island, iar în mai 1779 ar fi evadat de acolo ajutată fiind de un colonel britanic aboliționist, pentru ca mai apoi să ajungă din nou „în proprietatea” unei familii, de data asta necunoscute. Conform lui Claire Bellerjeau, care și-a detaliat descoperirile în cartea din 2021, „Espionage and Enslavement in the Revolution: The True Story of Robert Townsend and Elizabeth”, „Liss este posibil să fi fost de fapt o cârtiță în gospodăria unui ofițer britanic și faptul că era înrobită acolo îi conferea acesteia o modalitate reală de a-i păcăli pe britanici, putând să se deplaseze neobservată și să-i transmită informații lui Townsend”. Se spune că în final, Townsend a reușit să o cumpere de acolo, salvând-o din robie, iar mai târziu ajutată să ajungă înapoi în Long Island, la familia ei.
Reflectând asupra motivelor pentru care legenda Agentului 355 continuă să rezoneze și astăzi, Bellerjeau spune: „Femeile au luat parte la lupta pentru libertate. În trecut, de prea multe ori autorii au creat legende romantice pentru a reprezenta contribuțiile femeilor”.
Sursa:
Eli Cohen, spionul israelian născut în Egipt
Povestea neștiută a armatei de spioni a Romei. Cine erau Frumentarii?
Poveștile incredibile ale femeilor-spion din Războiul Civil American