Oazele din deșertul Arabiei de Nord au fost locuite de populații sedentare în mileniile IV și III î.Hr.
O fortificație care împrejmuiește oaza Khaybar – una dintre cele mai lungi cunoscute care datează din această perioadă – tocmai a fost descoperită de o echipă de cercetători de la Centre national de la recherche scientifique (CNRS) și de la Comisia Regală pentru AlUla (RCU).
Această nouă oază înconjurată de ziduri este, alături de cea de la Tayma, una dintre cele mai mari două oaze din Arabia Saudită.
În timp ce o serie de oaze cu ziduri care datează din epoca bronzului fuseseră deja documentate, această descoperire majoră aruncă o nouă lumină asupra ocupației umane în nord-vestul Arabiei și oferă o mai bună înțelegere a complexității sociale locale în perioada pre-islamică.
Intersectând studiile de teren și datele de teledetecție cu studiile arhitecturale, echipa a estimat dimensiunile originale ale fortificațiilor la 14,5 kilometri lungime, între 1,70 și 2,40 metri grosime și aproximativ 5 metri înălțime.
Păstrat astăzi pe ceva mai puțin de jumătate din lungimea sa originală (41%, 5,9 km și 74 de bastioane), acest edificiu colosal a închis un teritoriu rural de aproape 1.100 de hectare.
Data construcției fortificației este estimată între 2250 și 1950 î.Hr., pe baza datării cu radiocarbon a probelor colectate în timpul săpăturilor.
Studiul confirmă faptul că oaza Khaybar aparținea în mod clar unei rețele de oaze înconjurate de ziduri din nord-vestul Arabiei.
De asemenea, descoperirea acestui bastion ridică și întrebări cu privire la motivul pentru care a fost construit, precum și la natura populațiilor care l-au construit, în special în ceea ce privește relațiile acestora cu populațiile din afara oazei, scrie EurekAlert.
Această descoperire arheologică, ale cărei rezultate vor fi publicate în Journal of Archaeological Science: Reports (JASREP), deschide calea unor progrese majore în înțelegerea trecutului preistoric, pre-islamic și islamic din nord-vestul Peninsulei Arabe.
O fortificaţie franceză, veche de 325 de ani, a fost descoperită în Canada
Fortificaţie din secolul al XVIII-lea din Dolj va fi reabilitată cu peste 500.000 de euro
Povestea evoluției umane, rescrisă după ce niște fosile vechi au fost analizate din nou